Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Romantismul german

No description
by

Georgiana Pavel

on 17 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Romantismul german

Romantismul german
Romantismul (numit si Perioada Romantica) a fost o miscare artistica, literaraăsi intelectualaă aparuta în Europa pe la sfârsitul sec. XVlll-lea, în Marea Britanie si în Germania, apoi în secolul al XIX-lea în Franta , în Italia si în Spania.
Îsi face cel mai simtita prezenta în artele vizuale, literatura si muzica, dar de asemenea a avut un impact si asupra istoriografiei, educatiei si istoriei naturale (stiintele naturii).
Principalii reprezentanti ai romantismului german în muzica:

Miscarea Sturm und Drang (literal, Furtuna si imbold) este considerata a fi precursoarea romantismului în Germania. Poetul Johann Wolfgang von Goethe a fost cel mai faimos reprezentant al acesteia.
Johann Wolfgang Goethe, înnobilat în anul 1782 (n. 28 august 1749 , Frankfurt – d.22 martie 1832, Weimar) a fost un poet german, ilustru gânditor si om de stiinta, una dintre cele mai de seama personalitati ale culturii universale.

Goethe publica "Suferintele tanarului Werther", opera de intensa subiectivitate datorita unei iubiri imposibile a protagonistului acesteia (Werther). Cartea a cauzat multă valva în perioada sa, datorita faptului ca un val de sinucideri a fost atribuit lecturii volumului.
Robert Schumanne

Caspar David Friedrich (5 septembrie 1774 – 7 mai 1840 ), este cunoscut pentru peisajele sale in care introducea adesea prezente umane vazute din spate, intr-o atitudine ganditoare si chiar extatice.
Lucrarile lui sunt caracterizate de calm si melancolie.
Biserica în peisaj de iarna, 1811
Stanci de calcar pe insula Rügen, 1818
In pictura
Carl Spitzweg (5 februarie, 1808 – 23 septembrie, 1885) e considerat unul dintre cei mai importanti artisti reprezentativi ai epocii Biedermeier.
Saracul poet, 1839
In literatura:
Hölderlin (n. 20 martie 1770 – d.6 iunie 1843) a fost un poet german, unul din principalii reprezentanti ai romantismului în literatura europeana.
Opera sa are ca teme: elogierea patriei ca entitate spirituala, nostalgia varstei de aur, tristetea insingurarii individului, integrarea eului în armonia cosmica. De asemenea, a combinat teme de inspiratie crestina si greco-romana.
Ernst Theodor Amadeus Hoffmann a fost un scriitor, compozitor și pictor romantic german (n. 24 ianuarie 1776 la Kaliningrad – d. 25 iulie 1822 la Berlin). Celebru mai ales ca prozator, el a cultivat genul nuvelistic, cel fantastic și al basmului cult. Datorita pregatirii muzicale, el a activat și ca libretist, teoretician și critic muzical. Unele dintre cele mai celebre povești și povestiri ale sale sunt
"Piticuț", "Spargatorul de nuci", "Elixirele diavolului", "Urciorul de aur" și "Domnișoara de Scudery"
.
Fratii Grimm: Jacob (1785–1863) și Wilhelm Grimm (1786–1859), stau in fruntea romantismului heidelberghez cu colectia de basme publicata in doua volume, care contine, printre multe altele: "Alba ca zapada", "Croitorasul cel viteaz", "Cenusareasa", "Scufita rosie" si "Hansel si Gretel" (primul volum a aparut în 1812, iar al doilea volum în 1814).
Wilhelm Hauff (n. 29 noiembrie 1802; d. 18 noiembrie 1827) a trait doar 24 de ani. S-a nascut și a murit la Stuttgart.
Este autorul operei "Povestea lui Muck cel Mic", pe baza careia s-a realizat un desen animat în 2003 în Rusia. A scris basme romantice cultivând fantasticul popular autohton și oriental, nuvele cu accent de satira social-politica.
muzica:
Schumann - "Fantezie in do major"

Johannes Brahms


Richard Wagner

Carl Maria von Weber


Op 17 - "Fantezie in do major" (1836)
Op 1 - "Variații ale numelui
Abegg
" (1830)
Op 2 - "Fluturi" (1832)
Op 25 - "Flori de lamaita" - 26 de lieduri (1840)(n. 8 iunie 1810 - d. 29 iulie 1856) a fost un compozitor și pianist german, unul dintre cei mai celebri compozitori romantici ai primei jumatați a secolului XIX.
n. 7 mai 1833, Hamburg - d. 3 aprilie 1897, Viena. A fost un compozitor romantic german, care a trait cea mai mare parte a vietii sale în Austria, la Viena. Acesta il venera pe Beethoven si a fost considerat de multi „succesorul” lui.
"Dans ungar nr 5 in G minor"

(n. 18 noiembrie 1786, Eutin - d. 5 iunie 1826, Londra) a fost un compozitor german, creatorul operei romantice germane.
"Dragoste interzisa" - 1836
"Zanele" -1834
"Olandezul zburator" - 1841
(n. 22 mai 1813, Lipsca; d. 13 februarie 1883, Venetia) poet epic de conceptie grandioasa, inovator indraznet si genial care a revolutionat etica uzicala a timpului sau, este comparat cu Beethoven. El a realizato arta sincretica, in care poemele si muzica se fac una.
Friedrich Wilhelm von Schadow
(1789 – 1862)
În 1810, el calatoreste cu fratele sau mai mare Rudolph la Roma, unde a devenit unul dintre liderii miscarii artistice numita “Nazarini”. O miscare artistica (romantica) de sorginte germana, care cauta spiritualitatea, morala si onestitatea crestinismului primar. El spuneau ca un artist trebuie sa creada si sa traiasca adevarurile pe care le picteaza.
Povestea biblica a lui Iosif
(1816 -1817)
In 1852-1853 compune "Sonata pentru pian in do major" si "6 Lieduri pentru voce si pian". A scris 21 de dansuri ungare precum:
La varsta de numai 13 ani, in anul 1798, pe cand locuia la München Weber a compus prima sa opera, "Forta dragostei si a vinului". In 1826 compune opera "Oberon"
Ceata matinala in munti, 1808
Haremul, dupa 1855
roman: "Hyperion"
piesa de teatru: "Moartea lui Empedocle"
poezii: "Cantecul de ursita al lui Hyperion"
" Cand eram copil"
Biografie:

"
Viata de dragoste a lui Richard Wagner
", Louis Barthou si tradusa de Jean-Victor (Ed Muzicala a Uniunii Compozitorilor din Republica Socialista, Romania, Bucuresti, 1969)
"
Brahms
", Marta Paladi (Ed Muzicala a Uniunii Compozitorilor din Republica Socialista, Romania, Bucuresti, 1972)
"
Schumann. Viata si opera
", Prof. Eugenia Ionescu (Ed Muzicala a Uniunii Compozitorilor din Republica Socialista, Romania, Bucuresti, 1962)

"
Pictura moderna
", Ed Fundatiei Culturale Romane
"
Istoria literaturii germane
", Mihai Isbasescu (Ed Stiintifica, Bucuresti, 1968)
"
Hyperion * Moartea lui Empedocle
", Holderlin (Biblioteca pt toti, 1977)
"
Elixirele diavolului
", Hoffmann (Biblioteca pt toti,1970)
"
Poezia istoriei
", Ricarda Hunch
http://wikipedia.ro/
http://desydemeter.wordpress.com/
Full transcript