Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Intensieve zorg IUVD

No description
by

s s

on 8 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Intensieve zorg IUVD

Inhoud
Star-situatie
Situatie:
Mw. X is opgenomen op de kraamafdeling in het ziekenhuis i.v.m. verminderd leven. Mw. is serotien en wilde niet ingeleid worden. De baby is tijdens de ziekenhuisopname overleden in de baarmoeder bij een termijn van 41 weken.
Taak:
Psychosociale begeleiding van patiënt is erg belangrijk. Zorg uitvoeren volgens protocol zoals: foto's en hand- voet afdrukjes maken van de baby, nodige papieren invullen, uitleg geven aan de ouders, zorg dragen voor het overleden kindje (wassen en aankleden).


Ego document 1
Annelies:
'Mijn kindje stierf na 9 maanden zwangerschap'
Filmpje 1
Diagnostiek IUVD
Evaluatie
Star-situatie
Actie
Er is aangeboden om te praten over deze ervaring en eventueel professionele hulp in te schakelen. De baby is verzorgd, er zijn foto's en afdrukjes gemaakt.
Resultaat
De ouders hebben begeleiding en ondersteuning gehad tijdens deze tijd. de ouders uitte zich weinig en wilde er liever niet over praten.
'Een nieuwe zwangerschap na een miskraam of doodgeboorte moet ontraden worden zolang de rouwperiode niet is afgesloten'
Dit wordt niet met feiten ondersteund.
Een nieuwe zwangerschap en geboorte en een kortere tijdsduur tussen het verlies en de nieuwe zwangerschap laat een afname zien van rouw.
Intensieve zorg rondom Intra-uteriene Vruchtdood
“Het moment van afscheid doet nog steeds pijn”
“Tijdens het onderzoek was het hartje niet te vinden, en dus werden we gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar werd een echo gemaakt. Hierop zagen we haar heel duidelijk levenloos in mijn buik liggen… We waren kapot.”
Inleiding
Een intra-uteriene vruchtdood is voor een vrouw en haar partner een heftige en traumatische ervaring. De baby is in de baarmoeder overleden door allerlei mogelijke oorzaken. Mensen hebben zich verheugd op de komst van de baby en hebben tijdens de zwangerschap een band ontwikkeld met de ongeboren baby. Goede en intensieve begeleiding van de verpleegkundige is hierdoor erg belangrijk.
Begeleiding bij foetale sterfte en doodgeboorte
Sarina Schipper
0844391
OVK-3A
24-08-2014

Definitie
Intra-uteriene vruchtdood (IUVD): er wordt van een IUVD gesproken als de baby, vanaf een termijn van 16 tot 20 weken, overlijdt voor de geboorte.
Er overlijden jaarlijks ong. 1200 tot 1500 baby's in Nederland voor de geboorte. Een oorzaak is in 20-50% van de gevallen onbekend. (NOVG, 2011)

Volledig artikel: Zie bijlage 1

Doodgeboren baby komt na twee uur in moeders armen tot leven
Er dient door de zorgverlener rekening gehouden te worden met verschillende culturele benaderingen van de dood.
(NVOG, 2014)
Zorgverleners moeten er rekening mee
houden dat de ouders en andere kinderen
risico hebben op psychologische reacties en/of
posttraumatische stress stoornis, de reacties kunnen erg verschillend zijn.

(NVOG, 2014)
Vrouwen dienen verzorgd te worden in een omgeving waarin rekening gehouden wordt met de klinische toestand van de patiënt met voldoende privacy.
(NVOG, 2014)
Intra-uteriene sterfte, NVOG 2011
Basisonderzoek bestaat volgens dit artikel uit:
Obductie. In 73% van de obducties werd de doodsoorzaak gevonden of sloot dit een doodsoorzaak uit.
Placentaonderzoek. Dit is een belangrijke aanvulling op de obductie om de bevindingen te bevestigen. Dit was in 96 % van de gevallen waardevol.
Na placentaonderzoek en obductie werd in 29% van de gevallen cytogenetisch onderzoek als waardevol gezien. Hierbij werd de doodsoorzaak bekend of uitgesloten. Er wordt geadviseerd dit bij alle intra-uteriene sterften te doen.
1. Wat is naast de basisonderzoeken nog meer van belang bij de diagnostiek van een IUVD?
2. Is het nodig om bij elk geval van intra-uteriene sterfte te testen op een infectie om de doodsoorzaak te onderzoeken?
3. Moet een nieuwe zwangerschap ontraden worden als de rouwperiode nog niet is afgesloten?
4. Heeft het wel of niet zien van de baby invloed heeft op het krijgen van depressieve gevoelens na een IUVD?
4 mc vragen
Artikel: Intra-uteriene sterfte 2011, NVOG
a. Er moet een lokaal protocol aanwezig zijn.

b. Elk geval van foetale sterfte moet multi- disciplinair besproken en geanalyseerd worden.

c. Ouders moeten voorgelicht worden over het belang van de basisonderzoeken.

d. Alle hierboven genoemde antwoorden zijn van belang.
Juiste antwoord: d
a. Ja, het is belangrijk om een infectie als doodsoorzaak uit te sluiten na een intra-uteriene sterfte.

b. Nee, er wordt geadviseerd alleen maternale, foetale of placentaire kweken af te nemen als er een klinische verdenking is op een infectie.
Artikel: Intra-uteriene sterfte 2001 (NVOG)
Juiste antwoord: b
Bied alle ouders psychosociale ondersteuning aan van maatschappelijk werkers, psychologen, geestelijk verzorgers of andere professionals. Er kan overwogen worden om de andere kinderen of grootouders dit ook aan te bieden.
(NVOG, 2014)
Bied de ouders informatie over de vereniging van lotgenoten.
(NVOG,2014)
Er moet een mogelijkheid zijn om foto's
te maken, hand- en voetafdrukken te maken en een haarlok af te nemen. Als ouders dit niet willen, biedt aan om dit aandenken in een persoonlijk dossier te bewaren voor in de toekomst.
(NVOG, 2014)
Ondersteun de ouders als zij de baby willen vasthouden, dring niet aan. Er zijn positieve en negatieve effecten hierover bekend.
(NVOG, 2014)
Eigen leerervaring:
Psychosociale zorg is belangrijk.
Ouders begeleiden bij het verlies.

Meegeven aan medestudenten:
Zorg voor kraamvrouwen kan erg intensief zijn.
De zorg die gegeven wordt aan patiënten bij een IUVD.
Wat belangrijk is om op te letten bij de zorgverlening voor deze patienten.

Richtlijn NVOG, 2014
Filmpje 2
Bijlage 1 Egodocument

Annelies: 'Mijn kindje stierf na 9 maanden zwangerschap'

Bevallen van een gezond kindje is niet vanzelfsprekend. Annelies moest na negen maanden zwangerschap bevallen van haar overleden dochtertje. “Iedere keer dacht ik weer: het is niet zo. Niemand kon mij op andere gedachten brengen.”

Joop en Annelies trouwden in 1980 en kwamen er twee jaar later achter dat Annelies in verwachting was. “We waren dolblij, we wilden heel graag een kindje”, vertelt ze. “Vanaf het begin was ik er al zeker van dat het een meisje zou worden, vraag me niet waarom. Het voelde gewoon zo.”

Raar gevoel
Annelies had vanaf moment één van haar zwangerschap een onbestemd gevoel. “Wanneer ik terugkijk in mijn zwangerschapsdagboek, lees ik vaak dat ik me niet goed voelde, een ‘raar’ gevoel had en ik had vaak depressieve dagen”, zegt ze. “Maar natuurlijk waren er ook heel veel mooie momenten, we hebben ook intens genoten. Ik weet nog dat we haar hartslag voor het eerst hoorden, wat was dat mooi! Ook haar eerste schopjes in mijn buik. Was dat onze baby?”

“Met behulp van vrienden hadden we een mooie babykamer ingericht. Ik kon daar uren zitten, genietend van al die kleine kleertjes, speeltjes, en niet te vergeten mijn trots: het wiegje dat al jaren in de familie was. Straks zou ons kindje daarin liggen!”

Problemen
Maar helaas verloopt de zwangerschap niet zo voorspoedig als Annelies graag had gewild. “In de 25e week kwam de verloskundige erachter dat ons kindje niet genoeg groeide”, zegt ze. “We moesten een echo laten maken. In die tijd was dat nog heel bijzonder, het gebeurde alleen als er iets niet goed leek te zijn. Op die echo was inderdaad te zien dat het kindje veel te klein was voor het aantal weken zwangerschap. Ik moest het daarom heel rustig aan gaan doen. Rond de 30e week kregen we te horen dat mijn bloeddruk veel te hoog was én dat ik zwangerschapssuiker had, waardoor ik geen zout en suiker meer mocht. Ook moest ik in het ziekenhuis bevallen, om complicaties te voorkomen.”

“Het is dood”
De dag na Kerst moesten Joop en Annelies voor extra controle naar de verloskundige. “Tijdens het onderzoek was het hartje niet te vinden, en dus werden we gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar werd een echo gemaakt. Hierop zagen we haar heel duidelijk levenloos in mijn buik liggen… We waren kapot.”

Het enige dat Annelies bijgebleven is, is dat de gynaecoloog heel grote handen had. “Het was een botte, nare, oude man”, zegt ze. “Hij zei alleen maar: ‘Het is dood.' En daar zaten we. En nu? Wat ging er nu gebeuren? Moest ik in het ziekenhuis blijven of mocht ik naar huis? Kreeg ik een keizersnede? Allemaal vragen waarop hij nauwelijks antwoord gaf. We moesten naar huis en werden de volgende dag om 9 uur weer verwacht op de afdeling. Alsof het allemaal zo vanzelfsprekend was. Voor hem misschien wel, maar voor ons niet. Hij vertelde nog net dat ik via de natuurlijke weg moest bevallen, de weeën zouden opgewekt worden. Hij schreef wat op en liep weg…”


Op dat moment vielen Joop en Annelies in een heel diep gat. “Wat moesten we doen? We wisten niets. We zijn naar huis gegaan en hebben onze familie en vrienden verteld wat er aan de hand was. Niemand snapte het, het ging toch naar omstandigheden goed? Zelf kreeg ik steeds weer de gedachte dat het niet waar was. Het kon niet. Ik zou straks een gezonde baby in mijn handen hebben… Niemand kon mij op andere gedachten brengen.”

De bevalling
“Met diezelfde gevoelens gingen we die ochtend naar het ziekenhuis. De bevalling moest opgewerkt worden en hiervoor kreeg ik om de twee uur een spuit in mijn been, waardoor meteen al heftige weeën ontstonden. Om even voor half 4 werd onze dochter geboren: Natasja. Een heel mooi, klein meisje met een wipneusje.”

Natasja werd in een groen operatiedoek gewikkeld en toen bij Annelies gelegd. “Ze was zo perfect”, zegt ze. “Een mooie kleur, kleine handjes en voetjes, een mooi gezichtje en blonde haartjes. Het viel ons op dat ze heel lange nageltjes had. Ik was heel stil, ik snapte het niet. Hoe kon dat nou, waarom was ze zo stil? We hebben haar heel goed bekeken, gekust en geaaid. Ons kindje. We hadden weinig woorden nodig en hebben heel lang met onze armen om elkaar heen gezeten, zonder woorden. Het was gebeurd, onze dochter was geboren en gestorven.”

“Het moment van afscheid doet nog steeds pijn”, vertelt Annelies. “Natasja werd bij ons weggehaald en we weten niet wat er daarna met haar gebeurd is. We hadden een wit kistje voor haar, maar we hebben haar er nooit in zien liggen. We hebben haar ook niet zelf aangekleed. Ik vraag me nog steeds af of ze misschien in dat groene doek is gecremeerd. Wij waren er niet bij.”

En nu…
“We zijn nu 28 jaar verder en hebben, na heel moeilijke en zware zwangerschappen, twee fantastische dochters”, vertelt Annelies. “De oorzaak van de dood van Natasja hebben we pas zes jaar geleden bij toeval ontdekt. Door een val belandde ik in het ziekenhuis en na controles bleek dat ik Factor V Leiden heb, een bloedstollingziekte. Deze ziekte is in de jaren ’90 pas ontdekt. Natasja is overleden aan bloedstolsels in mijn baarmoeder, waardoor ze te weinig voedingsstoffen heeft gekregen. We beseffen ons nu ook pas hoeveel geluk we eigenlijk hebben gehad met de twee dochters die wél gezond geboren zijn. Het had heel anders af kunnen lopen.”

Joop en Annelies zijn een jaar geleden naar het crematorium gegaan, om te kijken waar hun dochtertje gebleven is. “We wilden weten waar ze lag, waar ze uitgestrooid is. Op die plek stond één paars bloemetje: een teken van haar.”
Bronnen
a. Ja, snel opnieuw zwanger worden zou leiden tot opvoed problemen en een verstoord moeder en kind relatie.

b. Nee, in de meeste gevallen gaat een nieuwe zwangerschap gepaard met een vermindering van verdriet en rouw. Ook leidt het niet tot latere opvoed problemen.
Artikel: Hoogeduin, K., 2010
Juiste antwoord: b
Hoogeduin, K., 2010
Onderzoeksartikel 1
Onderzoeksartikel 2
Inleiding
Definitie
Star
Egodocument 1
Egodocument 2
Filmpje 1
Onderzoeksartikel 1
Onderzoeksartikel 2
Onderzoeksartikel 3
4 mc vragen
Richtlijn: Begeleiding bij foetale sterfte en doodgeboorte
Filmpje 2
Evaluatie
Bronnen
Bijlage 1: egodocument
Hoogeduin, K. (2010). Een nieuwe zwangerschap na een miskraam of doodgeboorte moet ontraden worden zolang de rouwperiode niet is afgesloten.
Directieve therapie
, 30 (2), 127-129

Hughes, P., Turton, P. & Evans, C.D.H. (2002). Assessment of guidelines for good practice in psychosocial care of mothers after stillbirth: a cohort study.
The Lancet
, 360, 114-118. doi: 10.1016/S0140-6736(02)09410-2

NVOG (2014). Richtlijn: begeleiding bij foetale sterfte en doodgeboorte. Geraadpleegd op 23 augustus 2014, van http://nvog-documenten.nl/uploaded/docs/richtlijn%20begeleiding%20bij%20foetale%20sterfte%20en%20doodgeboorte%2022-5-2014(1).pdf

NVOG (2011). Intra-uteriene sterfte. Geraadpleegd op 23 augustus 2014, van http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCQQFjAA&url=http%3A%2F%2Fnvog-documenten.nl%2Frichtlijn%2Fdoc%2Fdownload.php%3Fid%3D899&ei=aUb6U-PFMcLnaPDvgpgP&usg=AFQjCNH3QFC8baXOJasLkiLJBvfnRTgmpg&bvm=bv.73612305,d.ZWUEgodocument 2
Algemeen Dagblad:
Massaal respect voor emotionele foto's van doodgeboren baby

'Ik wilde dat onze familie kan zien hoe mooi onze dochter was' , aldus de 26-jarige Emily Staley.
Onderzoeksartikel 3
Assessment of guidelines for good practice in psychosocial care of mothers after stillbirth: a cohort study
Hughes, P., Turton, P. & Evans, C.D.H., 2002
Het doel van dit onderzoek was de effecten te meten van het aanmoedigen om de doodgeboren baby vast te houden.
Contact met de baby wordt geassocieerd met negatieve effecten.
Vrouwen die hun baby hadden vast gehouden voelden zich meer depressief dan de de vrouwen die hun baby alleen gezien hadden.
a. Ja, vrouwen die hun baby wel hebben gezien hebben volgens onderzoek meer last van depressie, angst en symptomen van PTSS.

b. Nee, het zien van de baby heeft geen invloed om het krijgen van depressieve gevoelens.
Artikel: Hughes, P., Turton, P. & Evans, C.D.H., 2002

Juiste Antwoord: a
Full transcript