Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Проектна Задача

No description
by

Teodora Elena

on 4 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Проектна Задача

Заклучок:
- Заклучивме дека одбојката е многу рекреативен спорт кој се игра низ целиот свет и е многу популарен...
Содржина:

Вовед...
Изр
аботиле: Елена,Теодора,

Наталија и Анастасија

Наставник: Спирче Јанкоски
Проектна задача по Физичко
ОДБОЈКА
Развој на одбојката во светот
Одбојката на почетокот се ширела низ САД во универзитетите за да во 1900. година се појави и во Канада, со што Канада станала првата странска земја во која почнало да се игра одбојка. Потоа, почнува да се шири на сите страни на светот: Филипини, Кина, Бурма (Мјанмар), Индија, Јапонија, Мексико, Европа, Африка... До 1913. година одбојката во Азија се развила толку многу што била вклучена во програмата на Далечно-Источните игри огранизирани во Манила. Важно е да се спомене дека во Азија одбојката долго време се играла со 16 играчи во поле со цел да се зголеми бројот на учесници. Во Америка, веќе во 1916. година, овој спорт го играле 200 000 луѓе како на универзитетите, така и во училиштата. Играле и мажи и жени.Во 1918. година, правилата биле сменети. Бројот на играши бил ограничен на шест и било договорено дека дозволениот број на одбивање на топката е три пати.

Одбојката е тимска игра која е широко прифатена.Тоа е спорт во кој движењата се одвиваат брзо на мал простор и од играчите бара брзи реакции.Натпревар во одбојката се игра помеѓу две екипи по шест играчи. Целта на играта е надигрување на противничката одбрана и освојување поени. Одбојкарското игралиште е со димензии 18 х 9 метри. На средината на игралиштето има мрежа широка 1 метар долга 9 метри. Височината на мрежата од подолгата до грбниот раб изнесува од 224 до 243см во зависност од зависност од возраста на натпреварувачите. Играта започнува во почетен удар наречен сервис. Секоја екипа има право три пати да ја допре топката. Топката останува во игра се додека некој од играчите не направи грешка. Основа во одбојкарската техника претставуваат одбојкарските стилови. Тие можат да бидат: низок, среден и висок одојкарски став.
Главен дел
- Вовед 3
- Главен дел 4
- Заклучок 5
Full transcript