Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Australia

No description
by

Elona Karaj

on 15 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Australia

Australia dhe Oqeania
Pozicioni Gjeografik

Ky rajon shtrihet në oqeanin Paqësor dhe përbëhet nga :
AUSTRALIA
ZELANDA E RE
dhe ISHUJ TE TJERE ne oqeanin Paqesor
Të dhëna kryesore mbi Australinë
Vend që përfshin kontinentin e Australisë, ishullin e Tasmanisë dhe shumë ishuj të vegjël.
Ajo është vendi i gjashtë më i madh në botë për nga sipërfaqja.
Sipërfaqja e përgjithshme e Australisë është rreth 7,7 milion km².
Është i vetmi kontinent që përfaqëson një shtet.
Format e Relievit
Relievi është i larmishëm por mbi të gjitha malor. Ndër njësitë kryesore fiziko-gjeografike përmendim :
Malet : Mezgrev , Flinders , Makdonelit.
Vargmali i Madh Ndarës
Pllaja e Kimberlit
Shkretëtira e Madhe Ranore
Shkretëtira e Madhe e Viktorias
Ultësira e Nularborës
Baseni i Madh i Australisë
Gadishulli Jork
Nenrajonet kryesore
Nënrajonet kryesore të Australisë janë:
Australia Perëndimore
Territori Verior
Australia Jugore
Kuinsland
Uellsi i ri jugor
Viktoria
Hidrografia
Laget nga oqeani Indian , oqeani Paqësor , deti i Timarit dhe ujërat e gjirit të Karpentarit .Formon Ngushticën Bas pranë ishullit të Tasmanisë.
Ka vetëm një sistem lumor kryesor në juglindje , ai i lumenjve Darling dhe Murrej. Ky sistem përshkon 1/7 e kontinentit .
Klima
Temperaturat e ujërave të Paqësorit Qëndror kushtëzojnë një klimë të butë gjatë gjithë vitit. Me përjashtim të zonës së brendshme shkretinore, shumica e rajonit është e ngrohtë dhe e lagësht gjatë gjithë kohës. 2/3 e Australise është e thatë , sidomos territori i brendshëm. Kjo vjen sepse Vargmali Ndarës në lindje të Australisë i pengon erërat e lagështa oqeanike të shkojnë në brendësi të territorit. Ndërkohë që gjatë verës musonet sjellin lagështi në brigjet veriore të kontinentit.
Gjeografia
Tipari më karakteristik i natyrës së Zelandës së Re është prania shumë e madhe e peisazheve malore. Njësia themelore orografike e ishujve janë Alpet e Zelandës së Re ,të cilat shtrihen në jugperëndim-verilindje dhe përbëhen nga një numër i madh vargmalesh të ndara nga lugina të thella të lumejve.Alpet e Zelandës së Re janë male të reja të rrudhosura në mesin e terciarit. Në këtë kohë u fundos edhe ngushtica Kuk e gjerë 23km,e cila e ndan Zelandën e Re në Ishullin verior dhe atë jugor.
Te dhena te pergjithshme
Zelanda e Re
një shtet ishull në pjesën jugperëndimore të Oqeanit Paqësor.
përbëhet nga dy ishuj të mëdhenj (Ishulli i Veriut dhe Ishulli i Jugut)
dhe nga ishuj më të vegjël, më të njohurat janë Ishujt Stewart/Rakiura dhe Ishujt Chatham.
Ndryshimet në klimë,hidrografi,në përhapjen e popullsisë dhe në veprimtaritë ekonomike në mes të viseve jugore dhe atyre veriore janë mjaftë të mëdha. Prandaj , Zelandën e Re e ndajmë në dy regjione.
Oqeania
Oqeania është një rajon gjeografik (shpesh gjeopolitik) i përbërë nga toka të shumta; kryesisht ishuj në Oqeanin Paqësor. Ky term përdoret në shumë gjuhë për të përcaktuar një nga tetë Ekorajonet Tokësore.
Etnologjikisht, ishujt që përfshihen në Oqeani ndahen në nënrajone të Melanezisë, Mikronezisë, dhe Polinezisë.
Përfshirja e saktë e Oqeanisë varet nga përcaktimet: Në përgjithësi përfshin Zelandën e Re, Australinë, Guinenë e Re Papua, dhe ndonjëherë pjesë të Arkipelagut Malaja.
Full transcript