Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Burimet e ndotjes dhe pasojat e saj.

No description
by

rei shehaj

on 17 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Burimet e ndotjes dhe pasojat e saj.

Prezantoi:
Rei Shehaj
Ornela Abedini
Yllka Kadi
Klasa:
Xll-2
Shkolla:
"Besnik-Sykja"
Thenie
"Ka mjaftueshem ne kete bote per nevojat e njeriut por nuk ka mjaftueshem per lakmine e tij."
-Mahatma Gandhi
Degradimi dhe shkarrimi i tokaveShkaqet:
Shfrezimi i argjilave
zgjerimi i qendrave urbane
zgjerimi i rrugeve
perdorimi i tokes per qellime jobujqesore
Armiku kryesor eshte erozioni i cili largon pjesn me pjellore te tokes dhe le pjesen tjeter pa gjallesa e humus.
Erozioni eolike-zhvillohet ne vendet e thata,mungon bimesia,ere e fuqishme e cila zhvedos rere
Erozioni ujor-shpelarja e tokes nga ujrat siperfaqsore.Eshte i fuqishem ne vendin tone.Shpylleezimet,djegiet e tokave,pyjeve kullotave e kane favorizuar shume.Cdo vit shvendoset 2000 ton kmS.Ai i ben tokate te papershtatshme per mbjelljen e bimeve.
Stepizmi eshte nje tjeter lloj degradimi ku per shkak te temperatuave te larta e mungeses se rrjeshjeve te shiut toka thahet dhe i humb vlerat.
Demtimet e tokave jane te llojave te ndryshme .
-Tipi kimik-ndodh per shkak te acidifikimit,alkalizimit,kripezimit.
-Tipi hidrologjik-ndodh per shkak te mbingopjes ose tharjes se tokes.
-Tipi gjeomekanik-shkatrrohet e gjithe shtresa tokesore.

Burimet e ndotjes dhe pasojat e saj.
Burimet kryesore te ndotjes jane

bujqesia,

industria,
mjetet e transportit
.
Bujqesia
-Nepermejt perdorimit te plehrave kimik pesticideve per mbrojtjen e bimeve,con ne ndotjen e tokave dhe prishjen e ekulibrit mjedisor,sidomos kur kalohen masat pleheruese.
shkatrimet industriale
dhe gazrat e ndryshme insustriale te cliruara nga industria perfundojne ne tokat bujqesore duke i ndotur ato tokat bujqesore qe ndodhen afer ndermarjeve metarlugjike e kimike jane me te infektuarat.
Mjetet e transportit
clirojne sasi te madhe gazi toksik gjithashtu.
Pasojat jane te tmerrshme.Bimesia rritet ne toka te toksifikuara duke u helmuar,si pasoje edhe kafshet dhe njerezit nuk rriten shendetshem e rritet numri i semundjeve dhe vdekjeve te parakohshme.
Mbrojtja e tokave nga vdekja dhe shkatrrimi.
Full transcript