Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Krijimi i SHBA

No description
by

Jona Kotobelli

on 8 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Krijimi i SHBA

Shkaqet
Prania e kolonizatoreve angleze
Pengimi i zhvillimit te kolonive
Tregtia e lejuar vetem me Angline
Perdorimi i vetem i anijeve angleze
Taksat e larta sipas mbreterise angleze
Permbajtja
Shkaqet
Kryengritja
Shpallja e Pavaresise
Lufta Revolucionare amerikane
Faktoret e fitores amerikane
Njohja e pavaresise nga mbreteria angleze
Kushtetuta amerikane
Kryengritja
Shpallja e Pavaresise
Perfaqesuesit e 13 kolonive u mblodhen ne Filadelfia me 4 korrik 1776 dhe hartuan
Kushtetuta amerikane
Krijimi i SHBA-se
Punoi : Ejona Kotobelli

Marredheniet midis kolonizatoreve me kolonite u ashpersuan
1765-1775 : demonstrata dhe protesta
( Masakra e Bostonit)1770
(Festa e cajit ne Boston)1773
Deklaraten e Pavaresise
Pavaresia u shpall dhe u krijua nje shtet i ri qe u quajt Shtetet e Bashkuara te Amerikes (SHBA).
Lufta Revolucionare Amerikane(1775-1783)
Parlamenti anglez hodhi poshte deklaraten e pavaresise. Kjo gje coi ne lufte .Lufta zgjati per 8 vjet,4 muaj,2 jave dhe 1 dite. 13 kolonite drejtoheshin nga George Washington . Lufta mbaroi me Traktatin e Parisit.

Faktoret e fitores amerikane ndaj kolonizatoreve angleze
Amerikanet luftonin ne vendin e tyre
Amerikanet luftonin per nje ceshtje te drejte ( njohja e pavaresise)
Mbeshtetja nga disa shtete evropiane(Spanja,Franca,Hollanda etj)
Njohja e pavaresise nga mbreteria angleze
Traktati i Parisit, nënshkruar më 3 shtator 1783, i dha fund Luftës Revolucionare Amerikane . Ai beri qe mbreteria angleze te njihte pavaresine e shtetit amerikan.
Në këtë pikturë të papërfunduar nga Benjamin West, delegatët amerikanë John Jay, John Adams, Benjamin Franklin dhe Henry Laurens nënshkruajnë traktatin në Paris. Delegatët britanike refuzuan të paraqiten.
Trupat britanike largohen nga New York City
Kushtetuta e Shteteve të Bashkuara është ligji më i lartë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës.Ajo u miratua më 17 shtator, 1787, nga Konventa Kushtetuese në Filadelfia, Pensilvani, dhe e autorizuar nga konventat në njëmbëdhjetë shtete. Ajo hyri në fuqi më 4 mars, 1789.
Kushtetuta e shpalli SHBA-ne republike me presidentin e pare George Washington.Ajo shpalli te drejtat e lirite e qytetarit. Ne kushtetute thuhet se njerezit lindin te lire e te barabarte.
Full transcript