Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Europeiska unionen

No description
by

Robert Constantinescu

on 30 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Europeiska unionen

Europieska unionen Väst Tyskland Frankrike Robert Schuman Fransk var en skicklig advokat och Frankrikes utrikesminister 1948–1952 Italien Altiero Spinelli var den italienske politikern.
Alcide de Gasperi Italien var en italiensk premiärminister och utrikesminister. De sex länderna Det var sex länder som bildade Eu eller EG som det kallades då. Luxemborg Belgien Johan Willem Beyen Nederlänsk var en internationelle
bankmannen, företagaren och politikern Nederländerna Positiva om Eu Med EU har medlemsländerna fått femtio år av fred, stabilitet och välfärd. Levnadsstandarden har ökat och vi har fått en gemensam europeisk valuta. Tack vare eu avskaffade gränskontrollerna mellan EU-länderna kan människor resa fritt i nästan hela Europa. Varför skapades EU?
EU skapades efter andra världskriget på 1950-talet i ett försök att denna union skulle förhindra att sådant dödande och förstörelse som det var då, aldrig någonsin kommer upprepas. Från början hade unionen namnet EG – Europeiska Gemenskaperna, men det har nu namnet EU – Europaunionen. EU Politik
Ett av EU:s första projekt var tullunionen. Detta ledde till avskaffade tullar vid EU-ländernas gränser och ett bra system för importskatter.
EU bygger på värderingar som människovärde, frihet, demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. De finns inskrivna i EU-föredraget och hat ytterligare genom stadgan om de grundläggande rättigheterna. De länder som vill bli medlemmar i EU måste respektera de mänskliga rättigheterna och det gäller även länder som har slutit handelsavtalet och andra val med EU.
Utrikes och säkerhetspolitik.
De har sin egen utrikes och säkerhetspolitik. Meningen var att ansluta fred mellan alla länder farmför allt Tyskland och Frankrike igenom handel, att få de två stormakterna att vara beroende av varandra. Så att de inte skulle kriga... Konrad Adenauer Tysk var en resultatinriktad demokrat och outtröttlig brobyggare Walter Hallstein Tysk blev EU-kommissionens första ordförande 1958–1967 Joseph Bech Luxemburg var en politiker Paul-Henri Spaak belgare var en europeisk statsman Österrike 1995
Belgien 1952
Bulgarien 2007
Cypern 2004
Tjeckien 2004
Danmark 1973
Estland 2004
Finland 1995
Frankrike 1952
Tyskland 1952
Grekland 1981
Ungern 2004
Irland 1973
Italien 1952
Lettland 2004
Litauen 2004
Luxemburg 1952
Malta 2004
Nederländerna 1952
Polen 2004
Portugal 1986
Rumänien 2007
Slovakien 2004
Slovenien 2004
Spanien 1986
Sverige 1995
Storbritannien1973 Eu länder Varför eu fick nobelpriset
Europeiska Unionen, EU, får Nobels Fredspris 2012. Det tillkännagavs av norska Nobel-kommittén. NRK gick ut med uppgifterna redan innan tillkännagivandet
Norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland presenterar årets pristagare från Nobelinstitutet i Oslo.
– Nobels fredspris för 2012 går till Europeiska Unionen.
– Unionen har i över sex decennier arbetat för demokrati, fred och försoning och mänskliga rättigheter.
Under mellankrigsåren gav den norska Nobelkommittén flera utmärkelser till personer som arbetade för fred mellan Tyskland och Frankrike. Sedan 1945 har freden varit en sälvklarhet. I dag är krig mellan Tyskland och Frankrike otänkbart.
"EU genomgår för närvarande "allvarliga ekonomiska svårigheter och en betydande social oro. Den norska Nobelkommittén vill fokusera på vad den ser som EU: s viktigaste resultat: Den framgångsrika kampen för fred och försoning och för demokrati och mänskliga rättigheter. Den stabiliserande rollen som EU har bidragit till att förändra det mesta av Europa från en kontinent av krig till en kontinent av fred."
I dag driver EU ett antal missioner i världen för att stärka fred och säkerhet, bland annat EU:s polisinsatser i Kosovo och Afghanistan. EU har också tre militära operationer varav den mest kända är piratjakten utanför Somalias kust.
En militär EU-tjänsteman säger till Sveriges Radios Brysselkorrespondent att han blev förvånad över beskedet men att det samtidigt är förståeligt, med tanke på EU:s insatser på Afrikas horn. Där samlas civila och militära resurser för att stabilisera läget och för att exempelvis stärka kvinnors rättigheter.
Full transcript