Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Geschiedenis van de Wiskunde: Tijdlijn

No description
by

Huubs Hubbeling

on 6 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Geschiedenis van de Wiskunde: Tijdlijn

Geschiedenis van de Wiskunde 5000 v.chr 3000 v.chr 2700 v.chr tot 500 v.chr 1500 v.chr 900 v.chr 1200 n.chr 550 v.chr 300 n.chr 572 v.chr 287 v.chr 212 v.chr 1170 n.chr 1250 n.chr 1500 n.chr 1600 n.chr 1707 n.chr 1783 2012 Het Ishango-beentje Babylonië Egyptisch rekenen 1650 v.chr Rhind-papyrus Archimedes 1642 n.chr 1727 n.chr Newton Schrijf de volgende antwoorden in het Egyptisch: 3 + 6 =
15 + 9 =
100+1000 =
1000000 - 900000 = is het oudste (bekende) wiskundige geschrift op de wereld.
Het document bevat allerlei wiskundige begrippen, methoden en symbolen en 87 wiskundige problemen en hun oplossingen.
In de Rhind Papyrus wordt de waarde van π gesteld op: (16/9)² = 3,16049.. Tot...????? Welke ontdekkingen staan ons nog te wachten? De wet van Archimedes:

De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas. Formule: uitgedrukt in Newton Door middel van deze wet bewees hij dat een gouden kroon van Hiëro II door de edelsmid was vervalst door toevoeging van zilver.
Een anekdote vertelt dat hij, toen hij het theoretische bewijs had gevonden toen hij in bad zat, enthousiast uit bad sprong en naakt de straat op liep en schreeuwde: "Eureka, eureka!" (Grieks: "εύρηκα!" = "Ik heb (het) gevonden!") De babyloniërs maakten gebruik van het zestigtallig stelsel en ze rekenden met het spijkerschrift: Wat wordt er op dit kleitablet uitgerekend? HULP Chinese reken getallen De cultuur van het oude China is een betrekkelijk isolement ontstaan, zo ook de wiskunde.
De Chinese wiskunde ontstond vanuit de problemen rond de kalender, handel, land meten en belastingen.
De oudste karakters die gebruikt werden voor de weergave van "getallen en cijfers" zijn van 1500 v. Chr. (Hangs en Taungs). Chinese menukaart.

Bereken de prijs van dit menu:

Nasi Goreng:

Nasi Goreng met kip:

Tjap Tjoy, met kip en garnalen: IIII ____ ____ III ____ ____ I Euclides is een Grieks meetkundige, geboren 365 v. Chr.
Euclides heeft aangegeven hoe een lijnstuk verdeeld dient te worden om de gulden snede te verkrijgen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gulden_snede

De term gulden snede wordt overigens pas in 1835 geïntroduceerd.

Wordt door de Grieken toegepast in hun bouwwerken en steenhouwwerk.
(De Griekse tempel Parthenon)
De Gulden Snede wordt ook gebruikt door kunstenaars in de Renaissance, als verhouding lichaam en gezicht. De gulden snede. T S Stelling van Phytagoras De formule luidt:
Schuine zijde ² = recthoekszijde² + rechthoekszijde² Bereken de lengte st, volgens de stelling van Phytagoras.
De opstaande ribben zijn 6 cm, die van het grondvlak zijn 5 cm lang. Deze stelling gebruik je om de lengte van een zijde in een rechthoekige driehoek uit te rekenen. Bereken de oppervlakte van het rechthoek volgens de stelling van Phytagoras.
De straal van de cirkel is 1 cm. Fibonacci is omstreeks 1175 geboren en gestorven rond 1250. Fibonacci is de bijnaam van Leonardo van Pisa.

Hij was een van de eersten die het Hindu-Arabische getallen systeem naar Europa bracht. Dit systeem is gebaseerd op het nog steeds gebruikte tientallig stelsel: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 en 0.

Hij bracht een reeks van getallen uit volgens een model: F(0)=0; F(1)=1
F(n) = F(n-1) + F(n-2).voor n>1 Fibonacci De Indiase wiskunde. Indiase wiskundigen hebben een grote bijdrage aan de studie van het getal nul en de introductie van de negatieve getallen geleverd.
Onze moderne rekenkunde van optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen stond in de Middeleeuwen bekend als de “Modus Indorum”, of te wel de methode van de Indiërs.
De regels hiervoor werden het eerst in de 7e eeuw na Christus door Brahmagupta op geschreven.
Deze kennis van zowel de Indiase en Griekse wiskunde verspreidde zich door tussenkomst van de Arabieren naar het westen. De zeven bruggen van Köningsberg. Deze bruggen vormden een belangrijke stap in het vormen van één van de beroemdste regels in de meetkunde.
Deze luidt:
Het aantal hoeken + het aantal zijden – het aantal ribben = 2.
Deze is stelling is afkomstig van Leonhard Euler( 1707-1783), deze heeft veel bijgedragen aan de moderne wiskundige notatie.
Wist je overigens dat Euler meer dan de helft van zijn werken uitbracht terwijl hij blind was? Opdracht: Toon aan dat deze stelling ook op gaat voor een Icosaëder “De Thiende” van Simon Stevin. Simon Stevin was eerst boekhouder en rente meester. Zijn liefde voor rekenen in combinatie met zijn wiskundestudie in Leiden ( 1581), was de reden om breuken makkelijker te schrijven.
In 1585 introduceerde Simon de decimale breuk en maakte het rekenen hiermee toegankelijk voor het grote publiek.
Deze techniek werd later nog vereenvoudigd door de Schot John Napier. Later ten tijde van de Franse Revolutie werd zijn eerder al bedachte decimale schrijfwijze ook gebruikt voor maten en gewichten. In gewone woorden betekent dat een Fibonacci getal de som is van de twee voorgaande Fibonacci getallen.
Voorbeelden:
0+1=1 5+8=13
1+1=2 8+13=21
1+2=3 13+21=34
2+3=5 21+34=55
3+5=8 34+55=89

Wat is het verband tussen Fibonacci en Phi?
Of noem een toepassing in de natuur, die gebruik maakt van de Fibonacci reeks? Het Sexagesimale stelsel en het Duodecimale stelsel. Dit is het eerste numerieke systeem van de mens.
Door bevolkingsgroei en handel ontwikkelt de manier van tellen en het cijfer.
Zoek eens uit op welke manieren in de tegenwoordige tijd er nog gebruik wordt gemaakt van zowel het sexagesimale, als het duodecimale stelsel. ‘de oudste wiskundige vondst van de mensheid’ is een opmerkelijk object, slechts tien centimeter lang, met een kwartskristal aan het uiteinde. Het lijkt op een soort schrijf- of werktuig, maar het meest opmerkelijke aan het botje zijn de drie kolommen met kerven die langs de lengteas verspreid staan. Deze inkervingen stellen getallen voor en zouden het oudste bewijs van wiskundige kennis bij de mens kunnen zijn
Full transcript