Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kristalet

No description
by

arjan beka

on 4 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kristalet

Kristalet
Kristale janë të përbërë nga një grup 3-dimensionale të atomeve të rregulluar në një mënyrë të rregullt.Gjendja aggregate e kristaleve eshte e ngurte,kane forma dhe dimensione te ndryshme
Kristalet
Sistemi Krialor
Ka 7 sisteme kristal: triclinic,monoclinic orthorhombic,katërkëndësh trigonal,gjashtëkëndor, kubik
Vetit e kristaleve nuk varen vetem nga llojet e njesive ndertuese te ti por edhe nga natyra e lidhjeskimike midis tyre
Kristalet
Ndertimi i Kristaleve
Ajo përshkruan një strukturë të renditur fort, ndodhin për shkak të natyrës së brendshme të zgjedhësve të saj për të formuar modele simetrike.rrjeti kristalor mund të mendohet si një koleksion të "kutive të vogla 'pafundësisht të përsëritur në të tre hapësinore drejtimet .
Ndertimin e Kristaleve
U punua nga :
Art Berisha
Arjan Beka
Albiona Bajrami
Andi Ajvazi
Arbesa Musa
Atdhe Behluli
Rrjeti Kristalor
Celula Elementore
Sistemi Kristalor
Për ta përcaktuar vetitë fizike dhe strukturore të kristaleve ne duhet te dim vetit e atomeve dhe si nderveprojn me njeri tjetrin.
Ka 7 sisteme kristal
disa nga kristalet e perditshme jane :Kristalet e krypes,kristalet e sheqerit,kristalet e akullit etj
Nje kristal, eshte nje material solid, te cilit atomet, molekulat dhe jonet e tij, jan te rregulluara ne nje menyre tejet mikroskopike, duke formuar nje grile kristali qe shtrihet ne te gjitha drejtimet
Rrjeti Kristalor
Pasi qe kristalet kan ndertim te rregullt, mund te llogarisim se cdo njesi ndertuese zë pozite te caktuar ne hapesire. Ekziston renditje e sakte e definuar e njesive ndertuese te kristalit.
Në mineralogji dhe kristalografi , një strukturë kristal është një rregullim unik i atomeve , joneve ose molekulave në një kristaltë të lëngshme apo të ngurta .

elula Elementre
Ne kristalemund te vecojme njesit ndertuese te cilat e perbejne rrjetin kristalor.Keto grupimete njesive quhen
çelula elementare
çelulat elementaremunt te kene fromen e prizmit (paralelepipedit) te drejt ose te pjerrt.
çelulat elementare mund te pershkruhen nese ne i japim vlerat e gjatsive te brinjeve dhete kendeve
ç
qe ato formojn
Faliminderit per vemendejn tuaj
Full transcript