Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sëmundjet e zemrës dhe insuficienca kardiake

No description
by

Merima Zeqiri

on 22 December 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sëmundjet e zemrës dhe insuficienca kardiake

Ju falimenderit
Sëmundjet e zemrës dhe insuficienca kardiake
Ndërtimi dhe funksioni i zemrës
Faktorët që ndikojnë në mosfunksionimin normal të zemrës
- Infeksionet – virale, bakteriale, etj.
- Ushqyeshmëria jo e shëndetshme
- Mos aktiviteti fizik
- Pirja e duhanit dhe alkoolit
- Faktorët gjenetik
Pra sëmundjet e zemrës mund te jenë te lindura si pasojë e predisponimeve gjenetike dhe te shkaktuara nga faktorët e lartpërmendur.
Disa sëmundje të zemrës
Hipertensini kronik
Ischemia e zemrës
Infarkti i miokardit
Dëmtimi i valvulave të zemrës
Sëmundjet e arterieve koronare
Sëmundjet e lindura të zemrës
Insuficienca e zemrës
Sëmundjet e Arterieve Coronare
Janë sëmundjet të arterieve të zemrës, gjatë së cilës kemi oksigjenim të pamjaftueshëm me gjak të muskulit të zemrës.

Si shenjë dalluese e kësaj sëmundje është Angina Pectoris.

Për pasojë kemi infarkt te miokardit dhe nekrozë te muskulit të zemrës.
Sëmundjet e lindura të zemrës
Paraqesin defektet e lindura ne dhomat e zemrës dhe enëve të mëdha të gjakut.

Dëmtimet mund të jenë asimptomatike deri tek ato fatale.
Këto defekt rezultojnë me shtyrjen e gjakut nga qarkullimi i majtë në atë të djathtë ose shkaktojnë pengesa në rrjedhjen e gjakut.
Ischemia e zemrës
Ischemia e zemrës- Në shumicën e rasteve ischemia kardiake është e lidhur me arteriosklerozën e arterieve koronare.

Ndodhë si rezultat i mos-koordinimit ndërmjet furnizimit me gjak nga arteriet koronare dhe kërkesave te indit te zemrës për gjak.

Hipertensioni kronik
Mund te prek si ventrikulin e majtë ashtu edhe atë të djathtë (në rastet e më vonshme quhen edhe si Cor Pulmonare).

Hipertensioni kronik shkakton hipertrofi të miociteve dhe fibrozë intersticiale që qon në rritjen e trashësisë dhe ngurtësisë të murit të zemrës.
INSUFICIENCA E ZEMRËS
Insuficienca e zemrës është pamjaftueshmëria e punës së muskulit te zemrës për të pompuar gjak të mjaftushëm per nevojat e furnizimit të qelizave me oksigjen dhe materie ushqyese.
Arsyeja kryesore e IC është dëmtimi i muskulit të zemrës nga sëmundjet e ndryshme te saj.
Më shumë se 90% e sëmundjeve të sistemit kardiovaskular mund të qojnë në Insuficiencë të zemrës p.sh:

Shkaktarët:
- Sulmi në zemër
- Hipertensioni kronik
- Problemet me valvulat e zemrës
- Sëmundjet kongjenitale, etj.

Zhvillimi i sëmundjes
Në fillim të sëmundjes pamundësinë e për furnizim me gjak zemra e kompenzon përmes:
Zgjerimit
- kur dhomat e zemrës zgjerohen kemi tendosje dhe kontraksion me të fortë të muskulit dhe kështu pompohet më shumë gjak. Më zgjerimin e zemrës trupi fillon të mbaj më shumë lëngje ne pjesët periferike si dhe në mushkëri, zemra fillon te rrah në mënyrë jo të rregullt.
Zhvillon masën muskulore
- rritja e masës muskulore ndodhë sepse qelizat kontraktuese të zemrës bëhen më të mëdha. Kjo rritje i mundëson zemrës të pompoj më fortë sidomos në fillim.
Pompon më shpejt
- kjo gjendje ndihmon rritjen e fuqisë së zemrës.

Përveç zemrës edhe trupi mundohet të kompenzoj këtë pamundësi të furnizimit përmes:
Enët e gjakut ngushtohen për të mbajtur presionin e gjakut të lartë, duke u përpjekur për të zëvendësuar humbjen e fuqisë së zemrës.
Trupi devijon rrjedhën e gjakut nga indet dhe organet më pak të rëndësishme ( siç janë veshkët) në zemër dhe tru.
Këto masa të përkohshme e maskojnë problemin e insuficiencës kardiake por ato nuk e zgjidhin atë. Sëmundja vazhdon të përkeqësohet deri sa këto procese zëvendësuese nuk funksionojnë më.
IC mund të prekë zemrën në tërësi, anën e majtë ose të djathtë. Më e shpeshtë është insuficienca a e zemrës së majtë.
Kjo gjendje prek pjesën e majtë të zemrës dhe është si pasojë e sëmundjeve ischemike të zemrës, sëmundjet e miokardit, hipertensionit sistematik, etj.
Ekzistojnë dy lloje të IC të majtë:
Insuficienca sistolike
- ku ventrikuli i majtë e humb aftësinë për kontraksion normal, zemra nuk ka forcë të mjaftueshme që të pompoj gjakun të nevojshëm për qarkullim.
Insuficienca diastolike
- kur ventrikuli i majtë e humb aftësinë për tu relaksuar në mënyrë normale (sepse muskuli është ngurtësuar). Zemra nuk mund të mbushët në mënyre të rregullt me gjak gjete periudhës së pushimit që ndodh ndërmjet dy rrahjeve.

Karakteristikat klinike
Dyspnea (shortness of breathing) - është zakonisht shenja më e hershme dhe më e rëndësishme e IC e zemrës se majtë.
Kolla
- gjithashtu është shenjë e shpeshtë si pasoj e grumbullimit te ujit në hapësirat ajrore

Insuficienca e zemrës se majtë
Insuficienca e zemrës së djathtë
Zakonisht ndodhë si pasojë e insuficiencës se zemrës se majtë. Por paraqitet edhe si pasojë se rritjes se tensionit pulmonar i cili qon në patologji te anës se djathtë të zemrës që njihet me emrin Cor Pulmonare, gjithashtu mund të paraqitet edhe tek paciente me sëmundje te valvulave trikuspidale dhe sëmundjet e lindura të zemrës.
Karakteristikat klinike
Për dallim nga insuficienca e anës se majtë, insuficienca e zemrës se djathtë shoqërohet me disa simptoma respiratorë kurse manifestimet klinike janë të lidhura me kongjestionin e venave sistematike dhe portale, përfshirë zgjerimin e mëlqisë dhe shpretkës, edemave periferike, shpërthimi pleural dhe ascite.
Simptomat e insuficiencës së zemrës
Diagnostifikimi
Testet e gjakut

Electrocardiogram ( EKG, ECG)

Echocardiography

Stres test

Ergometri
Mjekimi
Ndërrimin e mënyrës se jetesës
Barna
Metoda kirurgjike

Sa i përket tretmanit mjekësor duhet ti përmbahemi të gjitha rekomandimeve të mjekut edhe të bëjmë ndryshimet e nevojshme në dietë, aktivitet të rregullt fizikë në mënyre që të rriten mundësit e qualitetit të jetës.
Lënda:
Patologjia
Profesori:
Dr. Ilir Kurtishi, PHd Kand.
Studentet:
Aurela Krasniqi
Goneta Rrahimaj
Merima Zeqiri
Shqipe Pllana
Tema:
Sëmundjet e zemrës dhe insuficienca kardiake
Referencat:
Robbins Basic Pathology, 9th Edition [2012], Vinay Kumar, MBBS, MD, FRCPath, Abul K. Abbas, MBBS, and Jon C. Aster, MD, PhD

www.heart.org
Full transcript