Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Njeriu dhe kerkesat e tij per identitet.

No description
by

Silvana Kola

on 18 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Njeriu dhe kerkesat e tij per identitet.

Njeriu dhe kerkesat e tij per identitet.
Mbyllni librarite tuaja po te doni;por nuk ka as porte,as çeles,asnje rrufe qe ju mund te vendosni mbi lirine e mendjes time.-Virginia Woolf
Adeline Virginia Woolf (lindur Stephen ; 25 janar 1882 - 28 mars 1941) ishte një novelisti anglisht konsiderohet si një nga figurat kryesor moderniste letrare të shekullit të njëzet.

Eshtë e zakonshme kur themi se mendimi është i lirë . Një njeri nuk mund të pengohet nga të menduarit çdo gjë që ai zgjedh për sa kohë që ai e fsheh atë që mendon Te punuarite mendjes së tij është i kufizuar vetëm nga kufijtë e përvojës së tij dhe fuqinë e imagjinatës së tij . Por kjo liri e natyrshme e të menduarit private ka pak vlerë . Ajo është e pakënaqshme dhe madje edhe të dhimbshme për vetë mendimtar , në qoftë se ai nuk është i lejuar për të komunikuar mendimet e tij për të tjerët , dhe kjo është e qartë e pavlere qe con ne diktature
Cfare eshte identiteti?
Në lidhje me zhvillimin njerëzor, identiteti i referohet të qëndrueshmes, karakteristik përcaktuese të një personi që i bën ata individual,ose Persona sic e quan Dr Froyd. Duke pasur një ndjenjë të fortë të identitetit kërkon një kuptim të plotë të veten, duke përfshirë tiparet e dikujt tyre, preferencat, modele mendimi, pikat e forta dhe të dobëta. Për të ditur identitetin tuaj, ju duhet të kuptoni se si ju të dy ndryshojnë nga të tjerët dhe se si ju janë të ngjashme.
François-Marie Arouet që më pas u quajt "Dë Volter" ose Volteri, u lind më 21 nëntor 1694 dhe vdiq 30 Maj 1778.

Revolucioni i mendjes
Gjatë periudhës mes luftë, Woolf ishte një figurë e rëndësishme në shoqëri Londër letrare dhe një anëtar i Grupit Bloomsbury
Te punuarite mendjes së tij është i kufizuar vetëm nga kufijtë e përvojës së tij dhe fuqinë e imagjinatës së tij

SHendrrimi
Një ide e re , në kundërshtim me disa nga besimet që ai mban , do të thotë domosdoshmërinë e rearranging mendjen e tij , dhe ky proces është i vështirë , që kërkon një shpenzim të dhimbshme të trurit - energjisë dhe nje kthim rrenjesor te mendjes dhe ky shenderrim ka kthyer shtete dhe perandoi.
Revolucioni i fjales
Liria e mendimit ka kuptim vetëm, kur njerëzit mund të debatojnë lirisht për mendimet e tyre dhe pa përdorur mjete për t'i imponuar ato me dhunë. Volteri punoi për këtë me botimet e tij, i inkurajoi mjaft te rinj te tjere .

- Dikush mund te me burgose mua ne boten fizike, por ne
mendjen time une mund te jem I lire.


Në qoftë se liria e fjalës është hequr, atëherë memeci dhe i heshtur ne mund të drejtojne, si delja në thertore." - George Washington
Adolf Hitler
Është e çuditshme se si një i huaj (Austriak) pa kulture politike pa mjete dhe lidhje arriti në më pak se 14 vjet të ngjitet në krye te pushtetit te një fuqie te madhe botërore. Po te gjykojmë sipas aftësisë për te tërhequr nga vetja një mase të gjerë nevojash, mund te thuhet se Hitleri ka qene oratori më i talentuar në gjithë historinë njerëzore. Por sigurisht metodat skëterre për të mbrojtur pushtetin nuk harrohen lehtë.
Adolf Hitler lindi më 20prill 1889 në Braunau mbi Inn në Austri në afërsi të kufirit meGjermaninë ; vdiq më 30prill 1945 në Berlin, ku ka bërë vetëvrasje.
George Washington (sqt. Xhorxh Uashington) lindi më 11 shkurt (sipas kalendarit Julian) e 22 shkurt
ishte presidenti i cili shpalli pavarsine e shteteve te bashkuara te Amerikes dhe shkruajt mandatin per lirine e fjales dhe te shtypit se bashku me krijuesin e deklarates se pavarsise Tomas Xheferson.Te dy luftuan per lirine e vendit te tyre jo vetem me arme por edhe me pene e cila ishte edhe me e fuqishmja duke krijuar shtetin me te madh te diteve te sotme.Me liri dhe drejtesi
Njerzit kane frike nga mendimi me shume se cdo gje tjeter - më shumë se shkatërrim, më shumë edhe se vdekja. Mendim është subversive dhe revolucionare, destruktive dhe i tmerrshme,mendimi është i pamëshirshëm për të privilegjuarit, institucionet e themeluara, dhe zakonet e  rehatshme, mendimi është anarki pa ligj, indiferent ndaj autoritetit, i pakujdesshëm i urtësisëmirë-provuar të moshave. Mendim shikon në pusin e ferrit dhe nukka frikë ... Mendim është i madh dhe të shpejtë dhe i lirë, drita e botës, dhe  lavdia kryesore e njeriut
Perdore me kujdes dhe me zgjuarsi
Ajo ose te udheheq drejt parajses ose te damkos drejt ferrit varet menyra e perdorimit.

Dikush mund te me burgose mua ne boten fizike, por ne mendjen time une mund te jem I lire.
Lufta per lirine e fjales ka egzistuar dhe do vazhdoje te egzistoje derisa te kete njerez qe luftojne per te.


Demokracia nuk mund të jetojë pa lirinë e fjalës dhe të shprehjes
Full transcript