Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Franţa

No description
by

Mădălina Mahu

on 23 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Franţa

Franţa
Simbolul Franţei
Drapelul Franţei
Drapelul național al Franței, cunoscut și sub numele de Tricolore (Tricolor), este format din trei benzi verticale egale de culori albastru, alb și roșu (de la stânga la dreapta).
Stema
Anul aderării Franţei la UE
1952
Redactor: MAhu Mădălina
Harta Franţei
Marianne este la figura alegorică a Republicii Franceze. Sub aparența unei femei purtând o bonetă frigiană, Marianne încarnează Republica Franceză și reprezintă, prin ea-însăși, valorile republicane franceze conținute în deviza: «Liberté, Égalité, Fraternité».


Cocoşul Galic
Cocoșul galic (în franceză: le coq gaulois) este simbolul neoficial al Franței ca națiune, spre deosebire de Marianne, care reprezintă Republica Franceză și valorile sale, ca stat. El este de asemenea simbolul regiunii Valonia, componentă a statului federal Belgia, și a comunității francofone din această regiune.
Franța nu are o stemă oficială, reprezentarea din partea dreaptă aparținând unui sculptor, Jules-Clément Chaplain. A fost utilizată în timpul celei de-a treia republici franceze, pentru ca apoi, începând cu 1953, să fie acceptată (tolerată) ca reprezentare a stemei Republicii Franceze, la propunerea lui Robert Louis.
10 lucruri din Franţa care pot inspira Moldova
Politeţea
Viaţa este mult mai frumoasă atunci cînd, intrd într-un magazin sau întîlnind un vecin la scara blocului, ţi se spune "bonjour" ; şi eşti mai îngăduitor atunci cînd, îmbrîncit din greşeală, ţi se spune "pardon", decît atunci cînd lumea trece ursuz pe alături.
Lectura
Francezii citesc. şi citesc mult. Puţin contează dacă citesc "Codul lui Da Vinci" sau din Foucalt, sau pur şi simplu "L' Equipe". Dar ei citesc. Şi asta inspiră încredere pentru viitorul acestei ţări. Cînd intri în metroul parizian şi vezi oameni cu cartea în faţă, te simţi mai sigur nuştiu cum.
Toleranţa

Pentru societatea franceză, toleranţa este ceva mai puternic decît simpla ''corectitudine politică". Chiar şi cel mai de lepădat potlogar nu va îndrăzni, într-un spaţiu public, să vină cu consideraţii rasiste sau homofobe.
Reţeaua de transport public
Nu cunosc o altă ţară în care poţi cu atîta uşurinţă să te lipseşti de maşină. În special, în Regiunea Pariziană.
Valorizarea produselor naţionale
Brînzeturile şi vinurile franceze sunt cunoscute în toată lumea. Dar evlavia pe care o au francezii faţă de propriile tradiţii în domeniul produselor alimentare, precum şi grija pe care o poartă autorităţile pentru perpetuarea acestor tradiţii, este de invidiat.
Incoruptibilitatea funcţionarilor
Ar fi naiv să spun că nu există corupţie în Franţa. Există şi, probabil, Franţa nu este ţara ce ar avea legitimitate să dea lecţii la acest capitol. Dar este IMPOSIBIL să mitueşti un agent de stat! Să dai mită la poliţist, controlor, profesor etc.
Sistemul de protecţie al sănătăţii
Cu toate criticile aduse sistemului francez (cu care în mare parte aş putea fi de acord), costul naşterii copiilor este de zero euro, zero cenţi! Atitudinea şi calitatea prestaţiilor medicale sunt impecabile.
Respectul principiilor democratice
Numărarea buletinelor se face de către cetăţeni simpli în Franţa, dintre alegători voluntari, sub egida reprezentaţilor oficiali ai biroului de vot. Ei dau dovadă de responsabilitatea şi onestitatea cetăţenilor...
Colectarea impozitelor
Se poate discuta suma impozitului. Dar astea sunt discuţii de alt nivel şi se duc ăn modul cel mai democratic, cu dezbateri publice, uneori sociale importante.
Politicile culturale
Franţa insistă mult pe noţiunea de ''excepţie culturală'' subvenţionînd masiv sau adoptînd politici specifice în mai toate domeniile culturale. Tva-ul la cărţi, spre exemplu este de doar 5,5 %. Drept urmare, valoarea adăugată a produselor culturale contribuie cu 3,2% la PIB(2011) iar industriile asociate generează circa 670,000 de locuri de muncă.
Full transcript