Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Materialet lidhëse

No description
by

Flamur Qorrolli

on 3 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Materialet lidhëse

Work Experience
Qelqi
Qeramika
Gëlqerja
like comment share
I don't work I'm a princess
Gjipsi
like comment share
Education
Paradite ngjum masdite flejt
Lives In
RASHINCA CITtYY
Çimentoja
like comment share
Materialet lidhëse
KIMI

Jan produkte me trajtë pluhuri, të cilat kur përzihen me ujin formojnë brumë plastik, i cili pastaj trashet dhe me kohë shëndrrohet në trup të ngurtë, por që ende nuk ka rezistencë mekanike të mjaftueshme. Kjo dukuri quhet lidhje. Pas kësaj vazhdon rritja e rezistencës deri në një kufi të caktuar. Kjo dukuri quhet
ngurtësim
Përdoren gjersisht në ndërtim për të lidhur midis tyre materialet e zakonshme të ndërtimit (tulla, gurë, etj.) si dhe produkte të tjera të cilat më pas shërbejnë si materiale ndërtimi (elementet e parafabrikuara etj.)
Johidraulike- pas përzierjes me ujë forcohen dhe ngurtësohen vetëm mbi ujë.(gëlqerja e zakonshme, gjipsi, etj.)
Hidraulike- ngurtësohen edhe në ujë edhe në mjedise nënujore.(llojet e çimentos)
Gëlqerja është material lidhës i njohur më herët, e cila është përdorur 3000 vjer p.e.s nga egjiptianët për prodhimin e piramidave.
Prodhohet me pjekje të gurëve gëlqerorë, qe jan mjaft të përhapur dhe që përbëhen kryesisht nga karbonati i kalciumit.
Gjipsi është material me veti lidhëse ajrore ose johidraulike.
Përfitohet nga guri i gjipsit ose anhidruri të cilët ndodhen në natyrë.
Gjatë nxehjes guri i gjipsit humb ujin pjesërisht ose plotësisht.
Nëse prodhimi i fituar përzihet me ujë, ai përsëri e lidh ujin dhe me këtë rast ngurtësohet.
Në procesin e përdorimit gjipsi i ndërtimtarisë përzihet me 2/3 e sasisë të ujit, duke llogaritur në masën e gjipsit të përdorur.
Gjipsi shtohet në ujë dhe jo e kundërta.
Ai ngurtësohet shpejt për 1/2 e orës.
Ngurtsimi i gjipsit mund të ngadalsohet me shtimin e tretësve të ndryshëm organik, ndërsa mund të përshpejtohet nëse i shtojmë substanca të ndryshme inorganike.
Gjatë lidhjes së gjipsit temperatura ngrihet, sepse reaksioni është ekzoterm
Çimentoja është material lidhës hidraulik më i përhapur, i cili përdoret më së tepërmi në ndërtimtari.
Me përzierjen e çimentos, të rërës dhe të ujit formohet betoni
Silikat trikalcik 55%
Silikat dikalcik 20%
Aluminat reikalcik 12%
Alumoferrit tetrakalcik 8%
Në rastin kur çimantoja gatuhet me ujë, brenda 45 minutave fillon ngurtësimi i saj dhe vazhdon për 12 orë.
Pas kësaj, ngurtësimi vazhdon për një periudhë kohe mjaft të gjatë
Rrjedh nga fjala greke "qeramikos"- prej argiles
Jan produkte që prodhohen nga pjekja e produkteve të argjilës.
Qeramika ka është prodhuar dhe përdorur në kohët e lashta.
Produkte të qeramikës jan të njohura edhe në periudhën ilire.
Ndarja
Grupi I & II
Bëjn pjesë në qeramikën e trashë, që ka masë të pjekur proze dhe strukturë heterogjene
Grupi III & IV
Bëjnë pjesë në qeramikën e hollë.
Ata kanë masë të pjekur plotësisht ose mikroporoze dhe strukturë homogjene
Sipërfaqes
Glazuruar
Kanë sipërfaqe të mbuluar me një sipërfaqe të hollë mase qelqore që përfitohet me anë të shkrirjes
Paglazuruar
Qeramik
Porcelan
Gresi
Fajanca
Qelqi i zakonshëm është përzierje e silikateve komplekse, që gjatë kohës së ftohjes nga gjendja e shkrirë nuk kristalizojnë, por ngurtësohen gradualisht duke ruajtur strukturën amorfe të gjendjes së lëngët.
Qelqi mundë të konsiderohet lëng i tejftohur me viskozitet jashtëzakonisht të lartë, në të cilin forcat e kohezionit në temperaturën e zakonshme jan aq të mëdha, sa i japin lëndës karakteristika mekanike të një trupi të ngurt të zakonhëm.
Full transcript