Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

De røde sko

No description
by

Katrine Foss

on 29 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of De røde sko

De røde sko
Resume
De Røde sko handler om en ung og lille pige ved navn Karen, der lever et fattigt liv sammen med hendes mor. Hendes mor syr et par kluntede røde sko til Karen, som overrækkes den dag moren begraves grundet sygdom. Samme dag adopteres Karen af en gammel kone, og et nyt samt bedre liv begynder for hende. Den gamle kone brænder skoene, men da Karen skal konfirmeres, køber konen et nyt par til hende. Den gamle kone er dog ikke klar over, at det er røde sko, da hun er svagtseende. Alle folk i kirken kigger undrende på hendes røde sko. Skoene forbandes af en gammel soldat med rødt skæg. Tredje gang soldaten siger sin remse, begynder Karen ustoppeligt at danse. Hun får derfor hugget fødderne af, i håbet om, at dansen ville stoppe. Hun erkender sin synd, og beder til gud. Til sidst dør hun, men hun er frelst, og er atter et uskyldigt menneske.
Forfatter og årstal
Eventyret er skrevet af H. C. Andersen og udgivet første gang 7. April 1845
Eventyrstype
De røde sko er et kunsteventyr.
Et kunsteventyr er en nedskrevet fortælling med en kendt forfatter, i det her tilfælde H. C. Andersen, og et kendt udgivelsesår. De er oftest ung skikkelse der rejser væk fra hjemmet og skal gennemgå nogle prøver. I det her tilfælde er det Karen, som er den unge person der rejser væk fra hjemmet, og gennemgår nogle prøvelser.
For at kunne få hjælp, skal de vise sig værdige, hvilket Karen gør ved at indrømme hendes synd, og bødlen hjælper hende ved at hugge hendes fødder af.
Eventyret sluttes somregel når lykken nås. I de røde sko, er det når Karen for overvundet sin frygt, og kommer tilbage til kirken, og bliver forløst fra smerten ved fødderne, og hendes trang til at tage røde sko på igen. Hun bliver et fromt og uskyldigt menneske igen, og ender i guds rige.

Indrepersonkarakterstik
Ydrepersonkarakterstik
Lille, fin, nydelig pige, fattig, død mor, adopteret.
Tal og magi
i de røde sko blive det magiske tal 3 også brugt. Tredje gang pigen har skoene på og soldaten siger ”Hvilke dejlige dansesko, sid fast når I danser!”
Levende ting
Skoene er de/den levende ting, fordi de forbandes af den gamle soldat med krykkestok, som står i døren til kirken når Karen skal konfirmeres. Når Karen rækker foden ud for også at få skoene pudset ligesom konen, siger soldatten; r "Se hvilke dejlige dansesko! sid fast når i danser!" og slår med hånden på sko sålerne. På vej hjem, ind i vognen gentager soldatten det, og hun kan ikke lade være med at gøre nogle trin, konen tager skoene af hende. Når den gamle kone ligger syg, skal Karen til bal, og tager de røde sko på igen, til ballet kan hun ikke holde op med at danse, og hun danser hele vejen ud i skoven hvor soldatten sidder, og for tredje gang siger han "Se hvilke dejlige dansesko! Sid fast når i danser!", efter det, kunne Karen ikke holde op med at danse.
Arketyper
Stedmoderen i ”De røde sko” er ikke en arktype, som for eksempel som i Snehvide. Dette er fordi hun selv vælger at tage pigen til sig. Så det er ikke direkte det gode mod det onde, men mere følsesmæssigt og virkelighedstro.
Miljø og tid
det forgår formentlig omkring den tid H.C Andersen selv levede. Miljøet er ude på landet. Der er marker. Også lidt i byen. Kirken.
pigen bor i starten ude på landet med sin mor. De er fattige og det afspejler sig også i deres levemåde.
Fortæller type
Eventyret er skrevet i 3. personsfortæller, med indresyn på hovedpersonen, Karen.
Subjekt – Karen
Objekt – skoene
Giver – gamle kone
Modtager – Karen
Hjælper – Englen og skarperren
Modstander – Den gamle kone
Morale
Eventyrets morale / budskab er, at man ikke skal lede sig ud i materielle fristelser og tilsidesætte sin tro for forfængelighed og stolthed. Ellers bliver man straffet. Og først når man erkender sin synd, bliver man frelst.
Meget materialistisk
Arktantmodellen
Full transcript