Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Economie opdracht

No description
by

Brian Setyo

on 29 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Economie opdracht

De benzineprijs blijft dalen. 2 weken geleden moesten we al 2,40 euro meer betalen dan nu. Hierdoor merkt de consument eindelijk echt iets van de lagere olieprijzen.
Terwijl het Westen militair ingrijpt in Irak en Syrië, betalen wij minder aan benzine. In 2 weken is benzine 6,4 cent per liter goedkoper geworden. Voor diesel is dat 6,2 cent en bij lpg 1,4 cent per liter. Dat blijkt uit gegevens van Unitedconsumers.
Dat we goedkoper kunnen tanken, hebben we te danken aan de dalende olieprijs. De reden waarom de prijzen zijn gedaalt, komt doordat velen vreesden dat door alle omstandigheden in Rusland en Oekraïne, Rusland de productie van olie zou verminderen. Dat bleek niet zo te zijn. Ook was men bang dat IS bepaalde olievelden zouden bemachtigen, maar dat is gelukkig ook niet gebeurd
Ook gaat de economie in Europa gemiddeld minder goed dan normaal, waardoor de vraag naar energie van consumenten en bedrijven afneemt.
Dijsselbloem wil deal maken over naheffing 642 miljoen
Ongeveer dertien miljoen inwoners van Duitsland leefden in 2013 op de rand van de armoedegrens.
Dertien miljoen Duitsers op rand armoede
Dat heeft het Duitse bureau voor statistiek berekend. Het aantal komt neer op ongeveer 1 op de 6 Duitsers en is ongeveer hetzelfde als in 2012.
Het bureau gaat uit van Europese richtlijnen bij het berekenen van armoede. De grens ligt dan bij netto 979 euro per maand voor alleenstaanden en 2056 euro voor een gezin van vier.

Door: ANP
Bron: Nu.nl
Woensdag, 29 oktober, 2014
Vol 1, No. 1
Duitsers willen nu ook luchttol
Vliegtuigen die door het Duitse luchtruim vliegen, moeten als het aan de Duitse luchtverkeersleiding ligt een extra afdracht doen. De reden van de nu al omstreden ’vliegtol’ is dat het pensioenfonds van de luchtverkeersleiding bij de oosterburen leeg raakt.
Nederlandse vliegmaatschappijen zouden jaarlijks zo’n 20 miljoen euro meer kwijt zijn dan nu en dat moeten doorberekenen in de prijzen van tickets.
CDA-Kamerlid De Rouwe eist dat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) haar ambtgenoot minister Dobrindt op het matje roept. Dat probeerde het kabinet eerder al vanwege de tol op de snelweg. De luchtvaartbranche noemt het plan ’onacceptabel’
Economie
Rotterdam stelt zich kandidaat voor de World Expo 2025. De wens dit mega-evenement binnen te halen, is gisteren bevestigd door ondernemers onder leiding van Leendert Bikker. Ze hebben steun van de stad en VNO-NCW.
Rotterdam wil in 2025 binnenlopen met World Expo
"...Dankzij het nieuwe Centraal Station, de Rotterdam van Koolhaas en de Markthal is Rotterdam in korte tijd wereldberoemd geworden. Maar de World Expo kan de stad en de rest van Nederland een forse impuls geven..."


"...Het project levert 100.000 banen extra op en 50 miljoen bezoekers. Het binnenhalen van expo zou de economie een impuls van 50 miljard euro kunnen opleveren. Dat vergt een investering van 5 miljard. Dat bedrag geldt voor een periode van 12 jaar."
Minister Dijsselbloem (Financiën) wil snel om de tafel met de Europese Commissie en andere EU-lidstaten om te kijken of er nog wat gedaan kan worden aan de naheffing van honderden miljoenen die Nederland voor zijn kiezen krijgt.

Dat staat in een brief die de minister vanmorgen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Premier Mark Rutte en Dijsselbloem waren afgelopen week onaangenaam verrast door de naheffing van ruim 642 miljoen euro. Die komt bovenop de ruim 6 miljard komt die al jaarlijks aan Europa wordt betaald.

Crisis drukt miljoenen kinderen in rijke landen in armoede
De economische recessie heeft de armoede onder kinderen in rijke landen waaronder Nederland vergroot. In de crisisjaren tussen 2008 en 2012 is het aantal kinderen onder de armoedegrens in de meest welvarende landen toegenomen met 2,6 miljoen.
Dat constateert Unicef in een dinsdag verschenen rapport.
In totaal leven nu 76,5 miljoen kinderen in armoede in de 41 onderzochte landen. In Nederland bedroeg de stijging 1 procent: in 2008 was 12,9 procent van de kinderen arm, in 2012 13,9 procent.
Tot 2010 daalde de kinderarmoede in Nederland juist nog. Unicef spreekt van ''een Grote Sprong Achterwaarts’’ en stelt vast dat vier jaar aan vooruitgang teniet is gedaan.
Dat Nederlandse huishoudens meer financiële problemen hebben, komt ook duidelijk naar voren in het rapport. Op de vraag of mensen het afgelopen jaar (2013) weleens te weinig geld hebben gehad om eten te kopen, antwoordde 11 procent bevestigend. Dat was voor de crisis slechts 4 procent.
In andere ontwikkelde landen heeft de crisis ingrijpender gevolgen voor kinderen. Zo is in Griekenland 14 jaar van vooruitgang verloren gegaan. De armoede onder kinderen steeg daar explosief, van 23 procent tot 40,5.
Het aantal ouderen onder de armoedegrens nam in de meeste onderzochte landen juist af. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de vangnetten voor ouderen beter functioneren dan die voor jongeren. Bron Nu.nl
De Duitse minister Dobrindt (Transport) ziet in het nieuwe tolplan een mogelijkheid om het pensioenfonds voor de luchtverkeersleiding te spekken.
Nieuwe regels moeten pensioen stabieler maken

De nieuwe pensioenregels houden onder meer in dat pensioenfondsen hogere buffers moeten hanteren. Daarnaast zijn er strengere voorwaarden voor fondsen die het pensioen willen verhogen.
De nieuwe regels moeten voor meer rust en stabiliteit in de pensioenwereld zorgen, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Tegenstanders vrezen dat het pensioen van gepensioneerden jarenlang niet zal meestijgen met de inflatie (indexeren), waardoor ouderen veel koopkracht verliezen.
Aan de andere kant worden tegenvallers beter gespreid, waardoor er minder snel gekort hoeft te worden op pensioenen, zoals de afgelopen jaren regelmatig het geval was.
De strengere regels houden in dat pensioenfondsen een buffer van minimaal 110 procent van de totale pensioenverplichtingen moeten hebben. Deze minimaal vereiste dekkingsgraad bedraagt momenteel 105 procent.
Pensioenfondsen die langer dan een jaar niet voldoen aan de minimale dekkingsgraad moeten hetzelfde jaar beginnen met korten, maar dat mag over meerdere jaren verspreid worden.
Pas als een pensioenfonds minimaal vijf jaar een dekkingsgraad van 130 procent of meer heeft mag het pensioen verhoogd worden.
De nieuwe regels moeten in 2015 van kracht worden. Het parlement ging vorig jaar al akkoord met een verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw.


Ierland binnenkort geen belastingparadijs meer
Het einde lijkt nabij voor Ierland als belastingparadijs. Dankzij de Europese Unie en regeringen wordt de gunstige belastingregeling, waardoor multinationals zich erg graag in Ierland willen vestigen, binnenkort gewijzigd. Men zegt dat dit 14 oktober al aangekondigd wordt, zo schreef zakenkrant Wall Street Journal vandaag.
Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de regelgeving wordt aangepast. Volgens de krant zijn multinationals in met name de technologiesector en in de farmaceutische branche druk met het maken van een strijdplan mochten de wijzigingen in de wetgeving worden doorgevoerd.
Bedrijven die gebruik maken van de Ierse wetgeving zijn onder andere Facebook, Google en VMware.
Benzine wordt alsmaar goedkoper
Groen licht voor begrotingen Europese landen

De Europese Commissie heeft vandaag het licht op groen gezet voor alle begrotingen die de eurolanden ter beoordeling aan de commissie hadden gestuurd.Verscheidene lidstaten hebben de afgelopen weken extra informatie naar Brussel moeten sturen en er zijn gesprekken met de commissie geweest over enkele bedenkingen die rezen uit de ingediende ontwerpbegrotingen.
De commissie kan sinds vorig jaar de ontwerpbegrotingen van de eurolanden onder de loep nemen voordat die door de nationale parlementen worden goedgekeurd. Het eindoordeel van alle eurolanden volgt tegen eind november en wordt door de nieuwe commissie gedaan.
'Onze diensten zullen nu werken aan hun gedetailleerde beoordeling van de ontwerpbegrotingen en de nieuwe commissie zal eind november haar oordeel daarover klaarhebben. Elke tekortkoming of elk risico zal op dat moment duidelijk naar buiten worden gebracht', aldus een verklaring van het kantoor van de commissaris voor Economische en Monetaire Zaken.
Frankrijk en Italië behoren tot een kringetje van landen die de afgelopen twee weken om opheldering is gevraagd over de begroting. Parijs kondigde extra inkomstenbronnen en meevallers (lagere rentelasten) aan. Frankrijk genoot al 2 jaar uitstel tot 2015 om het begrotingstekort onder de Europese norm van 3 procent te krijgen. Het staat nu op 4,3 procent. Italië, dat onder deze drempel zit, kwam met een extra matiging over de brug. De centrumlinkse regering wil onder meer belastingverlagingen uitstellen.
Full transcript