Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Instrumente muzicale cu tuburi sonore

No description
by

Selina Georgescu

on 8 November 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Instrumente muzicale cu tuburi sonore

Instrumente muzicale cu tuburi sonore
Tipuri de tuburi sonore
Tuburile constituie o parte principala pentru instrumentele de suflat, avand rolul rezonatorului. Sursa sonora propriu-zisa o constituie ancia prin care se produce oscilatia aerului care formeaza unde stationare în tubul sonor. Tuburile sonore sunt de doua feluri, inchise sau deschise
Exemplificarea tipurilor de tuburi
Sistemul de formare a notelor muzicale
Despre Tuburile Sononore
Tuburile sonore sunt utilizate la numeroase instrumente muzicale. Tubul delimiteaza un anumit volum de aer, o coloana a carei forma este definibila geometric, de exemplu forma cilindrica, forma conica, etc. Analog coardei vibrante si tuburile sonore au un sir infinit de vibratii proprii. Dar numarul de frecvente proprii auzibile este finit si nici mare. Frecventele proprii se obtin din conditiile de marginire. La tuburile sonore obisnuite excitarea undei sonore stationare in coloana de aer se face la un capat al tubului cu ajutorul unei surse, diapazon, difuzor, lamă vibrantă etc. Deci la acest capat avem un maxim, respectiv un ventru.
Concluzie
Tuburile sonore sunt componente ale instrumentelor de suflat.
Sursa sonora este ancia care produce la rezonanta unde stationare in tubul sonor, aceastea producand intotdeauna un ventru de oscilatie. Materialul din care este alcatuit tubul nu influenteaza sunetul, insa trebuie sa fie nedeformabil si destul de rigid.
Tuburile sonore pot fi rectilinii sau curbate, iar sectiunea lor poate fi constanta(tuburi cilindrice si prismatice) sau regulat variabila(tuburi conice).
Tuburile sonore pot fi deschise la ambele capete, sau inchise la un capat.Flautul si fluierul sunt de tipul deschis, iar trompeta si saxofonul sunt de tipul inchis.
Pentru ca o coloana de gaz cuprinsa intr-un tub sa intre in vibratie trebuie sa provocam aceste vibratii prin diverse pocedee care se pot grupa in doua categorii:
a) Trimitem un curent de aer intr-o margine a deschiderii tubului. Provocarea vibratiilor se datoreza vartejurilor gazoase. Acest procedeu gaseste aplicatii la flaut sau la nai. Curentul de aer trebuie sa aiba o anumita directie, care este greu de nimerit de o persoana care nu are exercitiu.
b) Folosim o membrana sau o lama elastica pe care trecerea unui curent de aer o face sa vibreze. Vibratia inchide sau deschide periodic orificiul de intrare si se transmite coloanei gazoase. Dispozitivul se numeste ancie si poate fi realizat in diferite feluri, de la frunza obisnuita pana la anciile perfectionate ale instrumentelor muzicale. Unele sunt ancii libere care vibreaza direct in aer fara sa mai fie adaptate la un tub sonor.
Observatie
: Sistemele cu ancie sau cu suflare directa produc in general sunete complexe, de obicei neplacute si fara caracter muzical. Aceste sunete sunt formate prin suprapunerea unui numar mare de oscilatii sinusoidale cu diferite frecvente.
1. Tub deschis
Daca se trimite un curent de aer printr-un tub deschis iau nastere vibratii, iar la frecventele lui naturale, tubul intra in rezonanta.
Lungimea tubului deschis este egala cu un numar par de sferturi de lungimi
de unda, un numar intreg de semilungimi de undă.
Instrumente de suflat:
- cu structura simpla
- cu structura complexa
1. instrumente de suflat cu structura simpla:
Fluier
Fluierul este format dintr-un tub cilindric fara ancie.
Flaut
Flautul este format din cavitate cilindrica fara ancie
Clarinet
Clarinetul este format dintr-o cavitate cilindrica cu ancie simpla.
Saxofon
Saxofonul este format din cavitate conica cu ancie simpla
Trompeta
Trompeta este formata dintr-o serie de valve activate pe partea superioara ce sunt deschise sau inchise in diferite combinatii pentru a crea diferite inaltimi.
Trombon
Trombonul genereaza sunete de diferite inaltimi prin deplasarea unei culise care lungeste sau scurteaza coloana de vibratie a instrumentului.
Tuba
Tuba este cel mai grav instrument de suflat din alamă din orchestra simfonică. Este format dintr-un pavilion larg, un tub răsucit și un mecanism de pistoane.
Bucium
Buciumul este un instrument aerofon cu forma tubulara, deschisa la ambele capete, producand sunete muzicale cu ajutorul curentului de aer dirijat prin interiorul sau.
Instrumente de suflat cu structura complexa
Orga
Tuburile produc sunetul orgii prin vibratia unei coloane de aer in interiorul lor. Pot fi de tip labial (flueiere in care sunetul se produce prin trecerea aerului peste o muchie ascutita, fixa) sau de tip lingual (sunetul este produs prin trecerea aerului pe langa ancii, care vibreaza).
Muzicuta
Anciile muzicutei vibreaza liber si astfel se creeaza sunetul. Este populară mai ales în muzica blues, country, western.
Acordeon
Acordeounl este un instrument muzical manual. Acesta este format dintr-un burduf atasat la doua rame de forma dreptunghiulara pe care sunt montate butoane.
Observatie: La instrumentele de suflat, incalzirea coloanei de aer, dupa o intrebuintare indelungata, mareste viteza sunetului si ridica frecventa.
2. Tuburi inchise la un capat
Frecventa fundamentala reprezinta jumatate din frecventa unui tub deschis, de aceeasi lungime.
Intr-un tub inchis, capatul inchis este un nod al elongatiilor.
Banu Ovidiu
Bucur Alexandra
Neacsu Ioana
Patrascu Andreea
Full transcript