Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

подмет

No description
by

Natali Markoska

on 23 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of подмет

вршител на дејството:
подмет
*Во исто време беа истакнати
сите знамиња
Вториот главен реченичен член е подметот. Прирокот секогаш оди со подметот, односно во секоја проста реченица освен прирок има и подмет.
Што претставува подметот ?
Подметот може да биде :
*
Марија
чита
*
Брат ти
ми раскажа чудни работи
*
Ѕидарите
од моето село подигаат градови
*
Селаните
ги кренаа главите
Предизвикувач на дејството:
*Експлозијата
наеднаш ја крена целата долина
*
Бомбата
ја разурна куќата.
поднесувач/трпител на дејството во пасивни реченици:
*Денес
поетите
бездруго добро се платени
Носител на психофизичка состојба
*
Момчето
се зарадува
*
Сите тие
боледуваа од една иста болест
Носител на особина
*
Жена ми
беше богата
*
Марија
е убава
*
Давид
е брз
Место на вршење на дејството
*
Главава
ми бучи
*
Куќата
се стуши
Во функција на подмет се јавуваат
именки
заменки
придавки
броеви
да-конструкција
односна реченица
Именки:
*
Шарената ластовица
летка ниско над земјата
*
Златокосите девојки
беа убаво облечени
*
Чекањето
си има ред и крај
заменки
*
Ние
се вративме дома
*
Таа
имаше пет декари лозје
придавки
*
Стариот
се замисли
Броеви
*
Тие двете
дојдоа после
*Вчера беа промовирани
дваесет доктори на науки
Да-конструкција
* Не е здраво
да се пуши
глаголска именка:
* Пушењето не е здраво
основна зависна реченица
*
Кој не работи
, не треба да јаде
кој не работи = неработникот
Full transcript