Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Efectul fotoelectric

fizica
by

'Violeta Platon

on 2 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Efectul fotoelectric

Efectul fotoelectric extern Efectul fotoelectric extern este fenomenul de emitere de electroni de catre un metal aflat sub actiunea unei radiatii electromagnetice Efectul fotoelectric extern Importanţa acestui fenomen în dezvoltarea domeniului fizicii constă în a sprijini dualitatea undă-corpuscul a radiaţiei electromagnetice.

Explicaţia matematică a fenomenului a fost dat de
Albert Einstein, pe baza unor ipoteze cuantice
formulate de Max Planck. Aplicatiile practice ale
efectului fotoelectric extern Au fost necesare aproape trei decenii pentru ca teoria cuantica sa fie acceptata, si multi oameni de stiinta au contribuit la dezvoltarea ei.

A inceput in 1900 cu ipoteza lui Planck asupra cuantelor de energie si a culminat in anul 1925 cu teoria mecanicii cuantice a lui Schrodinger si Heisenberg, teorie care a contribuit la intelegerea structurii materiei.
In anul 1905 Einstein a extins ipoteza cuantelor de energie, propunand o noua teorie a luminii. Daca pana atunci lumina era considerata o unda, fenomene noi, precum efectul fotoelectric sau efectul Compton,nu mai puteau fi explicate decat daca se admitea ca lumina are caracter corpuscular. Aplicatii practice ale efectului fotoelectric Alarmele antifurt si sistemele automate de deschidere a usilor utilizeaza adesea circuite cu celula fotoelectrica.Cand o persoana intrerupe fasciculul luminos, anularea brusca a curentului activeaza un comutator care comanda o sonerie sau o usa.Uneori sunt folosite radiatii UV sau IR la alarme, pentru ca sunt invizibile. Senzori de lumina folositi pentru
deschiderea şsi închiderea automata Lampa cu aprindere pe baza de celula fotoelectrica
Bariera optica cu fascicule multiple Deschiderea automata a uşsilor halelor şsi garajelor Este folosit la sistemele de protectie si alarmare sau declansarea automata a închiderii sau deschiderii usilor. Detectoarele de fum Multe detectoare de fum folosesc celule fotoelectrice pentru a detecta cantitati infime de fum,care intrerup fluxul luminos si astfel produc scaderea curentului electric. Determinarea pozitionarii Determinarea formei sau dimensiunilor Numararea obiectelor de pe o banda rulanta Determinarea pozitionarii gresite pe banda Controlul calitatii produselor Determinarea prezentei sau absentei unui component Controlul automat Automatizari Sortare dupa culoare
Full transcript