Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Generatoare de curent alternativ

No description
by

Teleru Stefania

on 1 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Generatoare de curent alternativ

Generarea
curentului alternativ
Generarea tensiunii electromotoare prin inducție electromagnetică folosind variația suprafeței prin care trec liniile câmpului magnetic a intrat în practică industrială cu mult timp în urmă . Cel mai simplu circuit care permite variației fluxului magnetic în acest fel , îl constituie spira dreptunghiulară montată între polii unui magnet . Această spiră este rotită cu o frecvență în jurul unui ax care este perpendicular pe liniile câmpului paralel cu laturile mari ale spiralei .
Clasificare
Mașinile electrice de curent alternativ, se împart în funcție de principiul de funcționare în două clase principale:
mașini asincrone;
mașini sincrone.
Ce este și din ce este alcătuit un alternator?
Curentul alternativ se produce în mașini electrice numite alternatoare.
Un alternator se compune din două părți principale:
- statorul care poartă pe suprafața sa interioară înfășurarea indusă a mașinii;
- rotorul care se rotește in interiorul statorului.
Statorul se construiește din table de fier magnetic (tole) introduse într-o carcasă din oțel sau fontă.
Tolele sunt izolate între ele cu lac sau hârtie, pentru a se reduce din acțiunea curenților

Rotorul de oțel sau fontă poarta la periferia sa electromagneții, formând sistemul inductor. În funcție de construcție se produc rotori cu poli aparenți sau îngropați.
Funcționarea alternatorului
Cand rotorul alternatorului se învârte, liniile de forță dintre poli taie înfășurările bobinelor din stator, inducând în ele f.e.m. Când toți polii se găsesc între infășurările bobinelor din stator liniile de forță nu mai taie înfășurările (f.e.m. este egală cu zero). Rotorul continuând să se învârte, liniile de forță dintre poli încep să se taie, din nou înfășurările statorului inducând f.e.m. Când polii ajung în dreptul înfășurărilor statorului, f.e.m. este maximă. Rotorul continuând să se învârte până se îndepărtează de înfășurările statorului, f.e.m. devenind iar zero, ca să devină maximă în momentul în care polii rotorului ajung în dreptul înfășurărilor statorului. Principiul se bazează pe legea inducției electromagnetice a lui Faraday.
Generatoare de curent alternativ
Maşina asincronă este cea mai raspândită mașină electrică. Ea se întâlnește pe scara largă în acționările electrice din toate sectoarele industriale și sociale, îndeosebi în regimul de motor trifazat, pentru acționarea mașinilor unelte, a pompelor, a compresoarelor, a morilor cu bile, a macaralelor electrice, a podurilor rulante, a aparaturii medicale, a aparaturii electrocasnice etc. Motoarele asincrone se construiesc pentru o gamă foarte largă de puteri (de la ordinul unităților de W până la ordinul zecilor de MW), pentru tensiuni joase (sub 500V) și tensiuni medii (3 kV, 6 kV sau 10 kV) și având turația sincronă la frecventa f = 50Hz egală în mod uzual cu n = 500, 600, 750, 1000, 1500 sau 3000 rot/min, în funcție de numărul de perechi de poli.
Mașina asincronă
Principalele avantaje ale motoarelor asincrone față de alte tipuri de motoare electrice sunt:

simplitate constructivă;
preț de cost redus;
siguranța mare în exploatare;
performanțe tehnice ridicate (cuplu mare de pornire, randament ridicat);
stabilitate în funcționare, exploatare, manevrare și întreținere simplă;
alimentare direct de la rețeaua trifazată;

Dintre principalele dezavantaje putem enumera:

șoc mare de curent la pornire;
factor de putere relativ scăzut;
caracteristică mecanică dură;
Mașina sincronă este tipul de mașina electrică rotativă de curent alternativ care, pentru o tensiune la borne de frecvență dată, funcționează cu o turație riguros constantă.

Regimul de bază în funcționarea mașinii sincrone este regimul de generator electric, la fel cum regimul de motor este cel de bază pentru mașina asincronă. Mașina sincronă în regim de generator reprezintă baza economică a producerii energiei electrice în toate centralele electrice actuale. În acest regim de funcționare mașinile sincrone ating cele mai mari puteri nominale fiind cele mai mari mașini electrice construite de om.

Considerațiile economice pledează pentru creșterea neîncetată a puterii nominale a generatoarelor sincrone (scad investițiile specifice în lei/kW, crește randamentul). Cele mai mari mașini sincrone actuale au atins puteri de 1200MW ca turbogeneratoare și 700MW ca hidrogeneratoare.
Mașina sincronă
Regimul de motor sincron se folosește mai cu seamă datorită avantajelor față de motoarele asincrone (randament mai ridicat, factor de putere mergând până la unitate, cuplu invariabil cu turația, întrefier mai mare). Lucrul acesta a fost cu putință numai dupa ce tehnica a putut rezolva cu succes două deficiențe grave ale motorului sincron: absența cuplului de pornire și posibilitatea de pendulare cu pericolul desprinderii din sincronism (pierderea stabilității). În acest regim de funcționare mașina sincronă se folosește în toate acționările ce necesită o turație constantă (compresoare, mori cu bile, pompe de irigații, etc.) înlocuind din ce în ce mai mult motoarele asincrone (în special la puteri mari unde primează considerentele economice: randament, factor de putere).

Un alt regim de funcționare particular mașinii sincrone este compensatorul sincron, regim în care axul mașinii se învârte în gol mașina servind la îmbunătățirea factorului de putere al rețelei, compensând energia reactivă consumată în special de motoarele asincrone alimentate din rețea. Regimul de frână este mai rar întâlnit la mașina sincronă.
Full transcript