Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Pluriforme samenleving

No description
by

Jacoline Boere

on 24 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Pluriforme samenleving

Pluriformesamenleving Jacoline Boere en Dina Kopic Wie komen er naar Nederland?

-Arbeidsmigranten
-Rijksgenoten
-Gezinshervorming en gezinshereniging
-vluchtelingen Waarom?

-Beter werk
-Studeren, werken en wonen
-Familie laten overkomen
-Veiligheid Zoals je ziet komen ze allemaal in de hoop voor en betere toekomst. Nederland heeft dan ook pullfactoren, dit trekt mensen uit het buitenland naar ons land.
De eerste drie groepen kiezen er zelf voor om naar Nederland te komen, de laatste niet. Vluchtelingen worden gedwongen doordat ze bedreigd worden om hun ras, religie en politieke overtuiging met militaire vervolging. "Toen we naar Nederland vluchtten ongeveer 19 jaar geleden, kwamen we terecht op een boot vol met mensen die waren gevlucht uit Joegoslavië. Toen kregen we onze tijdelijke verblijfsvergunning en een klein appartement in Rotterdam en na een tijd kregen we te horen dat we met onze dochter mochten blijven." - Moeder Kopic De allochtonen moeten integreren in Nederland door middel van een inburgeringstest. Ze moeten Nederlands leren en zich aan onze regels houden. Ze leren van de Nederlandse cultuur maar nemen ook hun eigen cultuur mee.

Zo zie je dat in de loop van de jaren en veel buitenlandse winkels en eetgelegenheden zijn ontstaan in Nederland, zo heb je de Japanner, Chinees, Surinamer en de Turk. Nederlandse Bakker Japanner Chinees turks eethuis Subculturen en culturen De individuele ontplooiing kreeg op veel gebieden kansen. Vooral jongeren wilde als een individu worden gezien. Ze verlieten vroeg hun familie en gingen op zichzelf wonen.

Ze uiten zich door hun muziek en kleding stijl. Dit gebeurt vooral in de pubertijd. Op de middelbare school worden ze beïnvloed en zo komen ze terecht bij een subcultuur zoals gothics, de ‘coole kids’ en skaters. Tegenwoordig komen allerlei verschillende culturen samen. Dit is op de scholen ook duidelijk te zien. Iedereen zit bij elkaar in de klas en gaat met elkaar om. Of je nou uit een ander land komt, homosexueel bent of een hoofddoek draagt. Dit maakt tegenwoordig niet meer uit en er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de leerlingen in een klas/school. Dit kun je goed zien met schoolfoto's van nu en vroeger. "Toen ik jong was werd me meteen geleerd om te koken. Mijn broer en vader mochten en wilden de keuken niet inkomen. Het was iets voor vrouwen zeiden ze. Hier in Nederland zag ik dat er ook mannen koken en chef zijn bij een restaurant." – Moeder Kopic Hoe word Nederland beïnvloed door de culturen?

Er zijn hier veel discussies over, sommige vinden de buitenlandse beïnvloeding goed terwijl andere er niks van willen weten. Als je kijkt naar de kledingstijl, het voedsel en zelfs de architectuur zie je buitenlandse kenmerken. Feestbeesten Coole kids Nerd "Toen ik 11jaar was kwam er een neger op school. Wij waren allemaal erg nieuwsgierig. Het was zelfs zo vreemd dat we vroegen wat dat was. Toen die man de klas in kwam hebben wij onze ogen uitgekeken. We hadden nog nooit zo'n zwarte man gezien. Hij liet zijn handen zien van de binnen kant, dit was natuurlijk veel lichter, dat vonden wij zo bijzonder. Nog dagen of misschien wel weken na zijn bezoek hebben wij er nog over gesproken zo bijzonder was het voor ons om een bruine man te zien." - oma Boere. Bij deze twee recente klassenfoto's kun je duidelijk de verschillende culturen zien samenkomen.
Je ziet moslims, Nederlanders, emo's, Asians, gekleurde leerlingen of noem maar op. Het leuke is dat al deze subculturen bij elkaar door buitenstaanders "nerd" worden genoemd! En dit alleen omdat we VWO doen.
Eigenlijk zijn we dan allemaal een subcultuur in een subcultuur. Zelfs in de examenklas van '83 is er nog geen gekleurde leerling of een gesluierde leerling te vinden. Dit is de klas van oma Weeda (overgroot oma van Jacoline). Hier kun je goed zien dat alles nog netjes binnen de lijntjes moet en ook allemaal zeer geordend. De klas van Oma Boere. Hier is alles nog wel netjes maar al veel minder streng als bij de klas van haar eigen moeder. Mode Popjes "Ik denk dat ik ongeveer 8 jaar was. Mijn opa en oma woonden op de Kerkhoflaan, in Crooswijk Rotterdam. Mijn opa en oma hadden een tuin doordat ze een beneden woning hadden. Aan de achterkant van hun huis woonden heel veel Turken of Marokkanen, ik weet niet welke van de twee het waren want mij opa zei altijd maar "die Turken". Als je in de tuin stond kon je bij de achterburen soms een geit of een schaap op het balkon zien staan. Dit is al best raar midden in de binnenstad. Maar wat dan zo'n grote indruk op mij maakte was dat ze die schapen ook nog eens gingen slachten op het balkon." - moeder Boere. Na woord Onze conclusie is dat er door de tijd heen veel veranderd is in onze samenleving. Iedereen wordt makkelijker geaccepteerd dan vroeger. En de verschillende culturele groepen worden makkelijker samengevoegd. Hiervan is onze samenwerking ook een goed voorbeeld (Dina is Moslim en Jacoline is Christelijk opgevoed).

Wij hebben er expres gekozen om een beetje af te wisselen met foto's, verhaaltjes en informatie om het interessant te houden. We vonden het erg leuk en gezellig om dit samen te maken.
Full transcript