Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

rechtzaak en rec

No description
by

berkay gumus

on 25 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of rechtzaak en rec

griffier
De griffier bereidt de zaken voor en maakt tijdens de zitting een verslag van wat er allemaal gebeurt en gezegd wordt. Zo’n verslag heet een proces-verbaal.

Vaak schrijft de griffier ook het vonnis van de rechter uit, maar niet altijd

slachtoffer

Slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van ernstige misdrijven hebben ook spreekrecht: ze mogen tijdens de rechtszitting vertellen wat hen is overkomen en wat dat voor hen betekent. Ze mogen in plaats daarvan ook een schriftelijke verklaring afleggen

Bronnen van recht

civiele zaak
Bij een civiele zaak gaat het vooral om geld tussen bedrijven of een scheiding
zo zijn er meer dingen. Dan komt er vaak een rechtzaak.
strafzaak
Een starzaak gaat vooral om wat je gedaan hebt. In zowel in het verleden en nu
rechtzaal personen
recht en bronnen
extra feiten
rechtzaak en rechtzaal
Als de politie en de officier van justitie denken dat iemand een strafbaar feit heeft gepleegd, is die persoon een verdachte. Een verdachte is nog geen dader. In Nederland geldt namelijk de regel dat iedereen onschuldig is, totdat de rechter heeft bepaald dat de verdachte schuldig is.
verdachte
Slachtoffers van een misdrijf kunnen tijdens een strafzaak om schadevergoeding vragen. De rechter kijkt dan naar de straf en naar de geleden schade. Het slachtoffer moet dan wel aantonen wat de precieze schade is, bijvoorbeeld met rekeningen.
De griffier zit tijdens een rechtszitting altijd links (voor de kijker rechts) van de rechter(s). Hij draagt net als de rechter een zwarte toga.

De rechter moet zich houden aan het Nederlandse recht. Veel recht staat in wetten, maar er zijn ook andere bronnen. Dat zijn de jurisprudentie, gewoonten en gebruiken en internationale verdragen. De grondwet is een speciale wet.
Wetten

De meeste regels staan in wetten. Er is bijvoorbeeld een wet waarin staat dat je naar school moet. Er zijn wetten waarin regels staan over kopen, huren, werken en straffen. De meeste wetten worden gemaakt door regering en parlement. Die wetten gelden voor iedereen in het land. Provincies en gemeenten kunnen bepaalde wetten verder uitwerken in verordeningen. Een verordening is een soort lokale wet die alleen geldt voor de mensen in een bepaalde gemeente of provincie.
De grondwet

De grondwet is een bijzondere wet. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de grondwet de basis is van alle andere wetten. In de grondwet staan algemene regels over de manier waarop mensen met elkaar om moeten gaan. In de grondwet staat bijvoorbeeld dat je niet mag discrimineren. En dat je vrij bent om te zeggen wat je wilt, zolang je tenminste rekening houdt met anderen. In de grondwet staat verder hoe de Nederlandse maatschappij eruit ziet. Er staat bijvoorbeeld in dat wij provincies hebben, en gemeenten.
bedankt dat jullie wouden luisteren naar
mijn presentatie en nu verder met 0ualid.
dit was mijn info voor jullie
Full transcript