Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Franc Kafka

No description
by

Teodora Djordjevic

on 23 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Franc Kafka

Franc Kafka
Bio sam ukočen i hladan. Bio sam most razapet nad bezdanom.
Rođen: 3. jula 1883.god; Prag, Austro-Ugarska, sadašnja Češka
Preminuo: 3.juna 1924.god (40 god); Kierling, Austrija
Profesija: osiguravatelj, književnik

Delo:
-pravac: moderna,avangarda,nadrealizam,egzistencijalizam
-knjizevna vrsta: proza
-jezik: nemački

Franc Kafka je rođen i odrastao u Pragu, kao član imućne jevrejske porodice, gde je otac bio superiorni član. Njegov otac, Herman Kafka bavio se samostalnom trgovinom odeće, nakon rada kao trgovački putnik. Opisivan je kao sebična, dominantna figura.
Prodavnica Hermana Kafke
Herman Kafka
Njegova majka, Julija Levi, bila je poreklom iz bogate porodice. Pomagala je Hermanu u poslovima. Bila mu je sušta suprotnost po karakteru, tiha i sramežljiva. Nije se previše posvećivala Francu, kao ni otac, što je proizvelo veoma samotno i prazno detinjstvo.
Franc je bio najstariji u porodici koja je kratko vreme imala šetoro dece. Njegova dva brata, Georg i Henrih, su umrli pre nego sto je on napunio sedmu godinu. Imao je tri sestre, Gabriel, Valeri i Otili. Sve su umrle u logorima 20.godina nakon Francove smrti. Sve su ih odgajale guvernante u odsustvu roditelja koji su se bavili poslovima.
Kafkine sestre
Roditelji nisu razumeli njegovu želju da se bavi pisanjem. Smatrali su to neprofitabilnim i opisivali to kao svet "nalik snu". Cenili su samo materijali vid uspeha.
Mladost je srećna, jer je sposobna da vidi lepotu. A svako ko ima sposobnost da vidi lepotu,nikada ne može ostariti.
Moje pisanje je govorilo o tebi,ja sam se u njemu samo jadao zbog onoga o čemu na tvojim grudima nisam mogao da se izjadam. (iz "Pisma ocu")
Čovek akcije silom ubačen u državu misli biće nesrećan sve dok ne pobegne iz nje
Služio se nemačkim kao matrenjim, što su roditelji potencirali. Od 1889. do 1893. god. pohađa Nemačku osnovnu školu za dečake (
Deutsche Knabenschule
). Svoje jevrejsko obrazovanje završava sa 13 godina bar micvom. Završio je gimnaziju 1901. godine. Nakon toga, upisao je studije hemije koje je napustio da bi, po nagovoru oca,otišao na prava. Dobio je titulu doktora prava 18. jula 1906. godine.
Knjiga mora biti sekira za smrznuto more u nama.
Za vreme studija, pridružuje se studentskom klubu pod nazivom "Čitalački i nastavni klub nemačkih studenata". Ovde je upoznao Maksa Broda i Franca Verfela sa kojima će ostati doživotni prijatelj. U ovom klubu su vodili rasprave o književnosti. Kafka je voleo da čita u to vreme Paskala, Getea, Dikensa, Renana, Tolstoja, Dostojevskog i Flobera.
Maks Brod
Franc Verfel
Porodica Kafka
Staze nastaju hodanjem
1907. godine zapošljava se u italijanskoj osiguravajućoj firmi
Assicurazioni Generali
. Međutim, nezadovoljan radnim vremenom, zbog nedostatka vremena za pisanje, odlazi nakon jedne godine. Voleo je da piše noću od 10 do 6 časova, ali ga je radno vreme iscrpljivalo, zato je presao u državno osiguravajuće društvo. Bio je savestan radnik i među najboljima. Zbog ovog posla nije otišao u vojsku za vreme Prvog svetskog rata, njegovi nadređeni smatrali su njegov položaj važnim za državne poslove.
Dosada je početak svih poroka, krune svih vrlina
Često je izlazio na mesta gde se skupljalo društvo u kom su se vodile akademske rasprave. To su obično bili kafe "Arko" i "Luvr". Sa Maksom Brodom je obilazio noćne klubove, bordele, putovao. Uživao je u prirodi, ženama i gratskom životu. Zanimao se za političke skupove, konjske trke, lovačke pse i vegetarijanstvo.
Luvr
Arko
Moji parnjaci sebi pronalaze društvo pomoću alkohola,on ih čini društvenim. Ja,pak,ne mogu da koristim droge da bih prevario svoju samoću,ona je sve što imam,a kad prođe dejstvo droga i alkohola i moji parnjaci imaće isto.
Žene imaju veliku moć. Kada bih nekoliko žena koje poznajem mogao da nagovorim da zajedno rade u moju korist, mogao bih uspeti.
Kroz život, Kafka je imao odnose sa mnogo žena, ali nijedan potpuno ostvaren. Za prvu ljubav, smatra se Hedvig Bajer sa kojom je razvio platonsku ljubav, ali to nije trajalo dugo. 1912. upoznaje Feliciju Brauer, Brodovu rođaku. Pet godina su se dopisivali. 1914.god objavljuje veridbu sa njom, ali je raskida tri godine kasnije i teško podnosi to.
Felicija Brauer
Nakon toga, u jednom lečilištu upoznace Juliju Variček,sa kojom će biti veren 2 godine. Za to vreme započeće korenspondenciju sa Milenom Jasenskom, udatom ženom iz Beča koja će tražiti od njega dozvolu za prevod "Ložača". Njoj je napisao 134 pisama koja će biti objavljena posle njegove smrti. Nakon, raskida veridbe poveriće joj svoje dnevnike. Zbog svoje buntovne prirode, nosiće Davidovu zvezdu, iako nije jevrejka i zbog toga će biti odvedena u logor 1944.
Julija VAriček i milena jasenska
1923. godine upoznaće Doru Diamant, poreklom iz jevrejske porodice sa kojom će neko vreme živeti u Berlinu. Sa njom nije doživeo brak. Ona je bila ta koja je sa njim provela poslednje trenutke života negujuci ga u bolesnom stanju.
Dora diamant
Greta bloh
Jedna od misterioznijih žena bila je Felicijina prijateljica, Greta Bloh. Brod tvrdi da je ona rodila Kafkinog sina koji je preminuo sa sedam godina. Ovu tvrdnju potvrđuju neka njena pisma,ali nigde se ne spominje Kafkino ime.
Ja sam kavez u potrazi za pticom
Postoji beskonačno mnogo nade u univerzumu...ali ne za nas.
Kao ličnost bojao se da će ga ljudi smatrati psihički i fizički odbojnim,ali to često nije bio slučaj. Imao je izrazitu sposobnost jasnog i realističnog opisivanja. Sa prijateljima je bio šaljiv,ali isto tako dobar savetnik.
Franc Kafka i Maks Brod
U meni samome bez ljudskih odnosa nema nikakvih vidljivih laži.
Njegova najveća strast je bilo pisanje. Vodio je neku vrstu dvostukog života, sa jedne strane kao uzoran i nagrađivan radnik i sa druge, kao usamljeni pisac koji se bori sa sopstvenim rukopisima koje je često spaljivao. Uzdizao je brak i decu, ali sebe nije smatrao doraslim za tako nesto.
Sebe najiskrenije osećam samo kada sam najočajniji.
Psiholozi tvrde da je patio od poremećaja ličnosti, kliničke depresije i socijalne anksioznosti. Bolovao je od migrene, insomnije, imao je osetljivu kožu. Neke teorije tvde da je bolovao od atipičnog oblika anoreksije nervoze, što objašnjava poremećaj ishrane. Barem jednom je pomišljao ozbiljno da izvrši samoubistvo.
Najbolje što čovek može da učini sa domovinom jeste da je se odrekne.
Pre Prvog svetskog rata, Kafka je prisustvovao na nekoliko sastanaka jedne od čeških anarhističkih, antimilitarističkih i antikleričkih organizacija. U srednjoj školi je nosio crveni karanfil kao znak podrške socijalizmu. Međutim, nije mogao dugo sa anarhistima i ovo je rekao o njima: "Oni su svi bezhvalno hteli da shvate ljudsku sreću. Ja sam ih razumeo,ali nisam mogao predugo da marširam uz njih".
Religije se pogube kao i ljudi.
Iako je rođen u jevrejskoj porodici,zaiteresovan za kulturu istočnih jevreja, nikada se nije uklapao u ulogu strastvenog vernika. U njegovim delima nema spasonosnog božijeg lika. On sumnja u religiju, ali to ne znači ni verovanje ni neverovanje.
Pozivnica na Francovu bar micvu
Proveo sam čitav svoj život odolevajući želji da ga okončam.
Kako je bolovao od tuberkuloze,svoje poslednje godine života proveo je po sanatorijumima. Utvđeno je bilo da boluje od sekundarnog tipa koji mu je napadao grkljan i pluća, onemogućavajući mu da ugasi žeđ. Dan pred smrt, odlučio je da napise pismo svojim roditeljima koje na kraju nikada nije završeno. Preminuo je 3. juna 1924. godine i sahranjen je na jevrejskom groblju u Pragu.
Ceo život umirem i sada se to stvarno događa
DELO
Kafka nije dovršio nijedan svoj roman, a spalio je gotovo 90% svega što je pisao.
Romani: "Amerika" (1912)
"Proces" (1914)
"Zamak" (1922)
Priče: "Presuda" (1913)
"Jazbina" (1915)
"Preobražaj"
"Lovac Grahus" (1917)
"Veliki kineski zid" (1918)
"Prometej" (1918)
"Mala žena" (1923)
Nemojte reći da dva sata života nesumnjivo više znače nego dve napisane strane, ono što je napisano je siromašnije,ali jasnije.
Kafkina dela se ne mogu tek tako svrstati ni u jednu umetničku školu. Ona sadrže nadrealističke i ekspresionističke crte, ali njegova rečenica se po jednostavnosti razlikuje. On savršeno slika psihička stanja i svet malograđanske svakidašnjice, bez lirskog zanosa. To je svet koji nije vidljiva stvarnost koliko god realno prikazan,sve što je stvarno je istovremeno i dvosmisleno i deo nečeg nestvarnog.
Imena likova su važan deo njegovog dela, predstavljajući simbole za neku ulogu ili nose neki dublji smisao. Jedna od osnovnih povezanosti jesu njihova početna slova, Karl Rosman ("Amerika"), Jozef K,geometar K ("Zamak"), upućuju na samog autora. Ime glavnog junaka u priči "Lovac Grahus" povezano je preko latinskog graculus što znači "čavka", isto kao i "kafka" na češkom.
"Dnevnici" (1910-1923)
"Pismo ocu" (1919)
"Pisma Mileni" (1920-1923)
Jezik kojim se služi je ravnomernog tona, bez magije reči,precizan. Rečenica je jasna ali nije uprošćena.
Likovi u njegovim delima potiču iz autobiografskog kruga. Za razliku od tipičnih likova u delima, oni žele da se uklope u sredinu u koju su bačeni, ali ne uspevaju u tome. Politički su neopredeljeni, bez duhovnih potreba. Svi likovi su neženje i njihov odnos prema suprotnom polu ne određuje ljubav,već erotska privlačnost ili potreba da im se pomogne. U centru je glavni lik i pisac ne prikazuje ništa van domašaja čula glavnog lika. Ličnu sliku pokazuje to da je i on uvek bio pojedinac,po strani od svega.
Prvo izdanje "Preobrazaja" i dva nemačka izdanja "Amerike" i "Procesa"
Neverovatne teškoće na koje nailazim pri razgovoru sa ljudima, za druge ljude svakako imaju svoj razlog u tome što je moja misao ili bolje, sadržina moje svesti, sasvim maglovita, što ja u njoj, ukoliko to zavisi samo od mene, počivam nesmetano i ponekad samozadovoljno, a ljudski razgovor traži zaoštravanje, čvrstinu i trajnu povezanost, stvari kojih u meni nema.
Uloga oca u životu i delu
Kao rezultat lošeg odnosa sa ocem bio je negativan odnos prema životu. Herman Kafka je bio životan, poslovan i osvajačke volje, sve ono što sin nije bio. U poređenju sa njim video je sebe kao ništavilo. Slika koju stvara ovakav stav vidi se kroz njegova dela, a posebno kroz delo "Pismo ocu".
Citati:

-Strašnim verovanjem u nešto što ne postoji, mi to stvaramo. Ne postoji samo ono što se nedovoljno želi.
-Kada je čovek sam uvek je u lošem društvu.
-Zlo može zavesti čoveka, ali ne može postati čovek.
-Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su na to da je ponavljaju.
-U čovekovoj borbi sa svetom, kladi se na svet.
-Ljudi koje najviše razdiru strasti najviše mogu da uživaju u životnim slastima.
-Ljubav nije problematična kao ni auto. Problematični su vozač, putnici i ulica.
-Stid će nas nadživeti.
-Svaka revolucija iščezava i iza sebe ostavlja mulj nove birokratije.
-Verovanje je kao giljotina, isto tako teško, isto tako lako.
-Ne očajavajte čak ni zbog činjenice da ne očajavate.
-Slobodni ste, zato ste i izgubljeni.
Ostavština
Kafkino delo uvelo je u književnost termin
kafkijanska atmosfera
kojim se označavaju neobične situacije slične onim u njegovim delima. Njegovo delo je imalo mnogo uticaja na književnike kao što su Salindžer i Džordž Orvel. Isto tako, brojne kompozicije, drame i filmovi su inspirisani njegovim delom.
Izvori
-Oto Bihalji Merin "Prodori moderne umetnosti"
-Milan V. Dimić (iz predgovora, "Zamak")
-Marko Krivokapić "Nemačka književnost-članci i rasprave"
-Žil Delez i Feliks Gatari "Kafka"

-www.kafka.org-biography
-b4upublishing.com- "A struggle in the name of writing-The life of Franz Kafka"
-kafka.mediana.se

Kafkini crteži između 1912. i 1917. god.
potpis Franca Kafke
Full transcript