Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

STRUKTURA APO INDIVIDI: EKSPLORIMI I FORMIMIT TË IDENTITETIT

No description
by

Skerdi Zahaj

on 16 September 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of STRUKTURA APO INDIVIDI: EKSPLORIMI I FORMIMIT TË IDENTITETIT

STRUKTURA APO INDIVIDI:
EKSPLORIMI I FORMIMIT TË IDENTITETIT PROFESIONAL TEK PSIKOLOGËT E SHËNDETIT

Skerdi Zahaj, MSc
Departamenti i Psikologjisë dhe Pedagogjisë
Universiteti i Tiranës

Identitetit të egos formohet gjatë periudhës së adoleshencës.
Erik Erikson (1950)
Identiteti i egos
Sintezën e identifikimeve të fëmijërisë
Krijon një marrëdhënie reciproke me shoqërinë
Ruan ndjenjën e vazhdimësisë me veten
Njëjtësia dhe vazhdimësia e brendshme individuale
Njëjtësinë dhe vazhdimësinë e kuptimit që kanë të tjerët
Identiteti i egos
Përzgjedhjen dhe vazhdimin e karrierës
Eksplorimi
Angazhimi
James Marcia (1966, 1967, 1993)
Difuzion i
identitetit

Mbyllje e
hershme
identitetit

Arritja e
identitetit

Moratorium
Arritja e identitetit profesional
Komponent themelor i kontrollit të individit përmbi strukturën
Niveli individual i angazhimit ndaj një karriere të caktuar

Në angazhimin e mëparshëm
profesional
Në kombinimin e intuitës me qëllimet racionale
Interesat e karrierës
dhe qëllimet personale
Talentin
Teoria e identitetit nuk merr parasysh
diferencat kulturore (Kroger, 2004)
Krizat e identitetit është shumë e vështirë
që të ndodhin në kulturat dominante ku
eksplorimi pengohet nga shtrëngimet sociale
Qëllimi i studimit
Si e kanë përzgjedhur psikologët e shëndetit karrierën e tyre profesionale?
Si e kanë zhvilluar identitetin e tyre profesional?
Si ndikon struktura në zhvillimin e identitetit të tyre profesional ?
Eksplorimi i formimit të identitetit profesional tek psikologët e shëndetit.
Metodologjia
Fenomenologjia është metoda cilësore që studion botën ashtu siç ajo përjetohet nga qëniet humane

një kontekst të caktuar dhe në një kohë të caktuar

7 psikologe shëndeti
Mosha prej 26 deri në 33 vjeç
5 deri 8 vite Eksperiencë
Intervista gjysmë e strukturuar
Marcia (1993)
Regjistruar në versionin audio
Transkripti i tipit sekretarial
Fenonenologjia interpretative
Hapi 1
Hapi 2
Hapi 3
Hapi 4
Shkrimi i kodeve
Analiza e kodeve
Analiza e kategorive
Weft QDA
Kodet
Tema 2
Tema 3
Tema 5
Tema 4
Tema 1
Identifikimi me profesionin
Përputhja e arsimimit me profesionin,
Përputhja e aftësive të fituara profesionale me punën e përditshme në spital
Ndjesia e të qënit eksperte gjatë kryerjes së detyrave
Angazhimi profesional pa eksplorimin e mundësive
Psikologët e shëndetit nuk kanë vendosur vetë për punësimin në spital
Nevoja për rritje profesionale
Ndryshimit i marrëdhënies me strukturën spitalore
Trajnimit personal
Specializimi i mëtejshëm në fushë
Pavarësia nga drejtuesit
Sigurimit të statusit të lartë.
Kufizimet e strukturës
Familja ndikon përmes sugjerimit dhe imponimit,
Identifikimit të psikologëve me prindërit
Ndjesitë për mungesën e arritjeve sipas pritshmërive të familjes
Konsumimi nga puna
Lodhjes nga të punuarit vetëm
Vështirësitë e përshtatjes në fillim,
Mungesës e zhvillimit profesional,
Mungesa e kuptimit të rolit profesional nga pacientët dhe struktura.
“E gjetëm…u shpall…unë jam e para psikologe këtu dhe domethënë kam qënë si e shtëpisë për ta hapur si shërbim”. “Realisht nuk e njihja punën këtu, ishte e re, do ta ndërtoja unë”.
Të ndjerit i vlefshëm në punë
Pavarësia gjatë kryerjes së detyrave
Vendimarrja për qëllimet profesionale
Ndjesia e arritjes profesionale.
"E rëndësishme është që ata të ndihem mirë, dhe kur ata ndihen mirë ose dhe kur pacienti më vjen më takon, atje pastaj e kuptoj që... kam bërë punë dhe jam e vlerësuar.”
Intervista 3 [308-464]
Intervista 7 [7217-7392]
"Nuk e kam vendosur unë, ajo ishtë një, një zgjedhje e vjehrrës time, sepse unë ndërkohë punoja tek një punë tjetër ...”
Intervista 2 [12139-12269]
“Nuk ishte tamam zgjedhja ime, pak a shumë si detyrim, dmth që se kisha shumë, se mu paraqitën.. asnjë alternativë”.
Intervista 6 [10587-10701]
Kufizime sociale
Kufizime ekonomike
kufizime familjare
Kushteve të papërshtatshme në tregun e punës
“Ku mund të punoja unë? Ose në shkollë ose në spital, këto dy mundësi mu paraqitën...”
Intervista 2 [6825-6906]
“Mbase kam nevojë për një specializim… Unë kam nevojë të bëjë një specializim të mirëfilltë domethënë”.
Intervista 3 [3540-3578]
“Nuk dua njerëz mbi kokë, pavarsisht se këtu nuk është se…ka domethënë njerëz që më detyrojnë ose…do doja të isha...të kisha diçka, një punë timen domethënë që…mos të isha shumë me këto hierarkitë, që jo po ndryshoi drejtori, jo drejtoresha…të lodhin edhe keto”
Intervista 6 [18766-19086]
“Ata prisnin më shumë nga unë... kisha mundësi të arrija më shumë, kisha mundësi... ëëë deri diku mirë, deri diku mbase kërkonin diçka më tepër nga unë”
Intervista 2 [18124-18172]
“Familja ndikoi, se ishte vështirë normalisht për profesionin tonë. Je shumë mirë, do jesh aty… Po familja mu vu dhe ska të ardhur dhe realisht kanë bërë shumë mirë që më janë vënë”.
Intervista 3 [7980-8067]
Aktualisht ... ndodhem në një presion nga ... drejtuesit .. më kupton?..


Intervista 4 [7593-7666]
“Dhe shohin që e kam bërë VETË, dmth kam takuar pacientët, familjarët VETË, nuk kam pasur asnjë lloj ndihme”.
Në fillim e kam pasur shumë të vështirë të punoja në profesion, si psikologe, dhe sidomos në një shërbim.
Ambjeti ku punoj është shumë mbytës, shumë i vështirë, dhe normalisht që po të kishim...,
mbase dhe kushtet nuk i kemi...., sepse nuk kemi as zyrë.
Intervista 2 [18616-18758]
“Ndjej dhemshuri, ndjej ndonjëherë edhe frikë, edhe pasiguri.”
Intervista 4 [9259-9320]

“Kur bisedon me një pacient dhe pret ditën tjetër ta takosh prap dhe ajo është shumë e hapur, shumë bashkëpunuese, shumë e interesuar dhe ti marrësh vesh ditën tjetër që ajo nuk është në dhomë dhe NUK ËSHTË MË, është shumë e dhimbshme”.
“Ëëë, po nga pjesa ime më mungon të jem vetvetja, më mungon shumë shpesh të jem vetvetja këtu..”
Konkluzione
Mungesa e
eksplorimit
Identifikim i
Përgjithshëm
Eksplorim i
thellë
Full transcript