Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Darko Dashkovski

on 24 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Заболувања и повреди на нервниот систем Менингит Повреди на 'рбетниот мозок Менингит претставува воспаление на обвивката на черепниот мозок. Менингитот во најчести случаи е предизвикан од бактерии. Ако навреме не се превземат одредени мерки, воспалението може да се префрли на кората на мозокот и да оштети одредени центри кој се наоѓаат на неа. Изливот се јавува како резлутат на запушување на некој артериски крвен сад во кората на големиот мозок. При поголема запушеност, артериата може да пукнен и на тој начин да се разлее крв на кората на големиот мозок. Крвта се разлева низ мозочното ткиво, а на тој начин се оштетуваат центри во пределот каде што е разлеана крвта. Повреди на 'рбетниот мозок се јавуваат ако се скршат или изместат пршлените на 'рбетниот столб. Бидејки нервнпто ткиво во черепниот мозок и 'рбетниот мозок не можат да се обноват, прекинувањата на 'рбетниот мозок предизвикуваат прекин на патот на дразбата, а со самото тоа и парализа на сите мускули што се надоврзуваат со нервите под местото на повредата. Излив Ви благодарам на вниманието!!! Дарко Дашковски
Full transcript