Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

alexandra.vlad.merceologie

No description
by

Alexandra Adriana

on 16 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of alexandra.vlad.merceologie

Capitolul 2
Capitolul 1
Capitolul 3
PROPRIETATI GENERALE
ALE LAPTELUI
Capitolul 4
CALITATEA MARFURILOR

Capitolul 5

Calimetria:masurarea si estimarea calitatii
Capitolul 6
Ipostazele, prescrierea şsi
gestiunea calitatii

Analiza merceologica a laptelui MILLI.
Vlad Adriana Alexandra
ECTS, AN 1

Laptele este un lichid nutrient produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Este sursa principalaă de nutritie a nou-nascutilor, înainte de fi capabili sa digere si alte mâncaruri. Poate însemna șsi sucul alb al nucilor de cocos.
Compozitia laptelui variazaă mult între diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, contine multaă lactozaă, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vaca contine mai putin zahar si mai multa grasime. Laptele de vaca este compus din 3,5% grasime, 9% solide din lapte șsi 87,5% apaă. Proteina principalaă (80%) este caseina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli șsi cai, este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei dupa pasteurizare, fie procesat în produse lactate precum smântânaă, unt, iaurt, înghetataă sau brânzaă.
Dacaă laptele neprocesat este lasat pentru o perioadaă, devine acru. Este rezultatul fermentarii bacteriilor acidului lactic, care transformaă zaharul din lapte în acid lactic. Acest proces de fermentare este folosit în producerea anumitor produse lactate.
Laptele pasteurizat se va înacri daca nu este țtinut în frigider șsi este recomandat a fi țtinut între 1° și 4° Celsius. Înacrirea laptelui poate fi opritaă prin tratarea la temperaturi foarte ridicate (tratament UHT), astfel, laptele putând fi pastrat în cutii pentru mai multe luni fara a se înacri.

*Proprietati psihosenzoriale:-aspect
-gust
-miros
-consistenta
*Proprietati chimice:

Capitolul 7
Capitolul 8
Capitolul 9
Capitolul 10
Capitolul 11
Capitolul 12
Analiza merceologica a laptelui de consum MILLI
Valoarea de intrebuintare:

Laptele este un aliment de origine animala cu valoare biologica ridicata, deosebit de important in alimentatia omului, indiferent de varsta. Datorita substantelor nutritive pe care le contine, laptele asigura dezvoltarea normala a organismului tanar, in primele luni de viata.

Valoare:

Variaza in functie de cantitate si de brand-ul de care este produs:FrieslandCampina Milli ~ 5 lei.

Metodologia generalaă de cercetare a marfurilor

Metoda organoleptica
Metode experimentale
Metodele experimentale se bazeaza
pe observatie, rationament,analiza,
sinteza. Ele sunt obiective ,dar pentru aceasra trebuie sa reproduca conditiile reale de exploatare a produsului.
CULOAREA laptelui normal de vaca,integral obtinuit de la animale sanatoase
este alba cu nuanta de galbui;aprecierea se realizeaza:
o la lumina naturala
o turnand laptele intr-un vas incolor de sticla ai examinand culoarea
o odata cu culoarea este apreciata si opacitate
o laptele integral , obtinut în conditii naturale este opac
Culoarea laptelui este alb - galbuie la vaca şi capra şi este alba la oaie si bivolita. Nuanta galbuie se datoreaza pigmentilor liposolubili care provin din furaje, în special a celor din grupa carotenoizilor. În anumite situatii, culoarea laptelui se poate modifica, aparand defecte de culoare.
CONSISTENTA:laptelui normal este fluida, omogena; se apreciaza prin turnarea laptelui intr-un vas de sticla incolora ( prelingandu-se pe peretii acestuia ) ;astfel este urmarita fluiditatea si omogenitatea
ASPECTUL:laptelui integral este un lichid fluid , opalescent , fara corpuri straine vizibile;de regula, aspectul laptelui este apreciat odata cu consistenta.
MIROSUL:laptelui integral , obtinut în conditii igienice corespunzatoare ,are un miros specific doar acestui produs alimentar.
Laptele vechi are un miros usor acrisor, iar laptele fiert are un miros particular, dar de asemenea placut.
GUSTUL:laptelui normal este placut, dulceag, specific numai laptelui ; aprecierea gustului se face prin clatirea cavitaţii bucale cu putin lapte; laptele este mentinut în cavitatea bucala pentru cateva secunde.

Tipuri de analize folosite in cercetarea marfurilor
1) Analiza comparativa din puncte de vedere a valorilor nutritive / 100g

Val.Nutritive/100g ZUZU
Proteine: ZUZU 3.4g
MILLI 3.3g
Glucide: ZUZU4.5g
MILLI 4g
Lipide: ZUZU 3.5g
MILLI 3g
Val. energetica: ZUZU 263 kj,63 Kcal
MILLI 245 kj,58 Kcal


Calitatea laptelui trebuie apreciataă atât din punct de vedere al compozitiei sale chimice(îndeosebi componentele sale valoroase), cât şsi din punct de vedere al însusirilor igienico – sanitare si tehnologice.Pentru a ne pronunta asupra calitatii si autenticitatii unui lapte trebuie saă prelevam în mod corect probele pentru analizaă şsi saă cunoastem compozitia medie a laptelui din zona respectiva.

Laptele de calitate sau “laptele curat”, este un aliment superior. Ingredientele naturale ale acestuia (proteine, grăsime, lactoza - zaharul din lapte, sarurile minerale şi vitaminele) trebuie se aiba concentratii normale, iar laptele sa-si pastreze proprietatile şi sa aiba gust si miros specifice.
Din punct de vedere al producatorului, calitatea laptelui este reprezentata de un ansamblu de caracteristici necesare pentru ca produsul sa fie acceptat pentru prelucrare sau pentru vanzare directă.
Din punct de vedere al consumatorului, laptele trebuie sa corespunda organoleptic, adica sa aiba aspect, culoare, miros şi gust caracteristic şi sa fie proaspat. În ultima perioada însa, consumatorul este tot mai mult interesat si de calitatea igienica a laptelui (adica produsul sa fie proaspat ai sigur pentru a fi
consumat).
Din punct de vedere sanitar veterinar, calitatea laptelui reuneate toate caracteristicile pe care trebuie sa le intruneasca un produs alimentar, astfel incat sa dovedeasca calitatea de propriu pentru consum uman ( sa fie conform cu reglementarile legale in vigoare).

Forme de prezentare a factorilor calitatii

CALITATEA IGIENICA
Germenii (bacteriile) din lapte
Calitatea igienica este reprezentata de
prezenta sau absenta germenilor patogeni sau de alteratie, care pot contamina laptele ca materie prima.Care dintre aceste doua categorii sunt mai importante pentru consumator?
În prima categorie sunt inclusi germeni care pot determina aparitia unor îmbolnaviri grave la consumator si care exclud laptele de la consum.Evident ca prezenta germenilor patogeni în lapte poate avea consecinţe grave asupra consumatorului si care exclud laptele de la consum.
Factorii calitatii:
o Factori interni:
1. Specia - cea mai mare cantitate de lapte se obtine de la vaci, bivolite, capre si ovine.
2. Sunt rase, linii sau familii care produc lapte mai mult si mai bogat in grasime si proteine in timp ce altele produc lapte mai putin si cu o compozitie diferita.
3. Individualitatea - da diferente chiar in sanul aceleiasi rase, linii sau familii si in conditii identice fiind influentat de metabolismul fiecarui animal.
Factori de mediu:
1. Naturali- caldurile mari, ploile si umezeala au influenta negativa scazand astfel productia de lapte.
2. Artificiali:
a)hranirea, lipsa substantelor nutritive duce la scaderea cantitatii de lapte(aceste fenomen se intampla iarna si primavara cand substantele nu au atatea substante hranitoare ca vara sau toamna)
b) adaparea
c) igiena corespunzatoare

1) Bucla sau spirala calitatii


a)marketing 
b)proiectare produs 
c)materii prime 
d)pregatirea fabricatiei 
e)proces tehnologic 
f)verificarea calitatii 
g)experimentarea produselor
prin probe
, incercari
h)ambalare si depozitare
i)vanzare si distribuire
j)service (asistenta tehnica
si mentenanta)

2) Triunghiul calitatii
a) cerințele beneficiarilor
b) caracteristicile calitative ale documentației
c) caracteristicile calitative
ale produsului finit
d) calitatea concepției
e) calitatea fabricației
f) calitatea produselor
Metoda demeritelor
Standardizarea, asigurarea, auditarea si certificarea calitatii produselor
Sandardul este documentul aprobat de un organism recunoscut si care prevede pentru utilizari comune si repetate,reguli,prescriptii si caracteristici referitoare la activitati sau la rezultatele activitatilor,in scopul obtinerii unui grad optim in directia respective.
A fost introdus sistemul de management al sigurantei alimentare conform ISO 22000/2005.
Scopul implementarii sistemului este acela de a documenta politica si strategia companiei in domeniul sigurantei alimentelor, de a informa si instrui utilizatorul intern asupra cerintelor, relatiilor si responsabilitatilor esentiale referitoare la siguranta alimentelor. Acest sistem permite managementului companiei sa tina sub control siguranta produselor fabricate. Compania este verificata si recertificata de catre auditorii TUV Thunringen la fiecare 2 ani

Scopul ISO 14001
Scopul standardului ISO 14001 este de a sustine protectia mediului si de a preveni poluarea printr-un management sistematic de mediu cu privire la zonele si activitatile care au un impact asupra acestuia.

Înnoirea gamei sortimentale de produse
şsi servicii.
Înlocuirea ritmică a unei părţi mai mari sau mai mici din sortimentele unei întreprinderi,
cu altele noi
Adăugarea unor sortimente noi, la cele existente

Directii de diversificare a produselor:
Pe orizontala
– lapte,iaurt,lapte batut,sana,smantana dulce,smantana,unt, cascaval
Pe verticala
–lapte:integral,semidegresat,degresat,lapte cu ciocolata,frappe
- iaurt natural,iaurt degresat,iaurt dietetic,iaurt cu capsuni,iaurt cu piersici si caise,iaurt cu visine,iaurt de baut,iaurt cu cereale
- smantana dulce:pentru gatit,pentru frisca

Clasificarea şsi codificarea marfurilor
Cod de tipul EAN (European Article Numbering)
Adoptat pentru tarile europene în anul 1973
13 caractere
Primele 2/3 cifre indicaă ţtara producatorului
5 cifre indica furnizorul
5 cifre codul de produs
Ultima cifra – de control

Garantarea calitatiii produselor si serviciilor.
Asigurarea calitatii prin control reprezinta etapa care acopera prima jumatate a secolului nostru. În aceastaă perioadaă au dominat teoriile lui Taylor privind organizarea şstiintifică a muncii.Aceste teorii s-au regasit atât în principiile de management, cât şsi în organizarea activitatilor din întreprindere, concretizându-se în: descompunerea procesului de realizare a produsului în operatii elementare,limitarea responsabilitatilor specializarea unitatilor functionale
A rezultat, astfel,separarea celor care iau decizii într-o întreprindere, de cei care le executa si cei care controleaza îndeplinirea lor. Calitatea era asigurataă, în principal, prin controlul final al componentelor,respectiv al produselor, urmarindu-se identificarea si separarea celor necorespunzatoare. Atentia era concentrataă asupra produsului si mai putin asupra procesului, urmarindu-se verificarea "post- proces" a conformitatii cu specificatiile. Prin asigurarea calitatii se întelegea, deci, respectarea acestor specificatii.

Marca produselor si serviciilor
MILLI este un brand international aflat in portofoliul companiei FrieslandCampina,prezent astazi in Romania si Ungaria. Romania a spus "bun venit " brandului Milli in anul 2001. La debutul sau pe piata romaneasca ,Milli detinea o gama restransa de produse ,in prinpical lapte si iaurturi cu bucati mari de fructe, shake-uri cu diferite arome. Cu timpul ,brandul s-a dezvoltat puternic ,atat prin cresterea notorietatii ,cat si prin extinderea gamei de produse. Astfel au aparut iaurturile natur , laptele batut ,sana si smantana MILLI.
Buncatatea laptelui Milli a reprezentat coloana vertebrala in comunicarea brandului , laptele fiin ingredientul de baza pentru calitatea produselor . Un pahar cu lapte este un pahar de sanatate. Datorita procesarii atente, laptele Milli isi pastreaza toata naturaletea.
Etichetarea si marcarea produselor
Informatiile care trebuie sa fie incluse pe etichetele alimentelor sunt urmatoarele:
o Firma, societatea, marca
o Denumirea produsului, tipul laptelui
o Continutul de grasime, in %
o Procedeul de tratament termic (pasteurizat, sterilizat). Sunt admise prescurtarile
de tipul „past”, „UHT” – tratat la temperatura ultrinalta
o Pentru laptele pasteurizat se va mentiona „A se pastra la temperatura de 2 ... 80C
o Cantitatea, in ml
o Data (ziua din saptamana a livrarii)
o Termenul de valabilitate

Calitatea se cerceteazaă, se proiecteazaă,
se produce si se controleazaă, fapt pentru care o
gasim în diferite stari:
a) Calitatea proiectarii
b) Calitatea conformatiei
c) Calitatea produsului
d) Calitatea comercială
Full transcript