Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Television

No description
by

Karl Jansson

on 17 February 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Television

Television
Internationellt perspektiv
USA dominerar den internationella TV-marknaden. Härifrån exporteras mest. Tre nationella nätverk dominerade länge..
Det stora TV-landet i väst
Den amerikanske journalisten Ben Bagdikians senaste bok beskriver hur fem mediekonglomerat kontrollerar den amerikanska medieindustrin. Time Warner(CNN, the CW), Disney(ABC), News Corp(FOX), Bertelsmann(ägande i CBS) och Viacom (tidigare CBS).
"The New Media Monopoly"
Storbritannien
Norge och Finland
TV- både utskällt och älskat
Sägs ha mest genomslagskraft. Varför?
Hur, hur mycket, vem och vad?
Två tredjedelar tittar dagligen i Sverige.(2014). En stor grupp tittar ganska lite en liten grupp tittar väldigt mycket. De som tittar lite ser mest "breda" program. Antalet program som "alla har sett" minskar då utbudet ökar.
Ungdomar har alltid tittat mindre än vuxna
Surfar på nätet 56%, Läser (bok, tidskrift,tidning) 44%, Använder sociala medier 40%, Sms:ar/pratar telefon 37, Surfar i mobilen 18%, läser e-bok 7%, dessutom tillkommer äter och sover m.m.
I TV-shops reklamfilmer för magmaskiner var ofta ett försäljningsarbument att de gick att använda medan man tittade på TV, men är träning den syssla som oftast sker i samband med TV-tittande?
Vi tittar sällan på hela program utan zappar mellan olika. Nu har även stream etablerat sig. ca 70 procent har någon streambetaltjänst. Vilken plattform är populärast?
Senare har ytterligare två nationella nätverk tillkommit
Till detta tillkommer kabel-tv-kanaler i landet.
Dyr reklam, stor publik, bra kvalité?
Konservativa Bill O'Reilly angånde utvecklingen efter
skotten i Ferguson.
Vad tycker ni? Finns det någon svensk motsvarighet?
Ju mer reklampengar som kommer in ju mer pengar kan satsas på programmen.
TV är det medium i USA som lockar stora publikskaror snabbare än något annat medium och kan därför ta ut betydligt högre reklampriser. Det finns väl utvecklade metoder för att mäta hur många som tittar på ett visst program och vilka de är. Detta har annonsörer och tv-bolag stor nytta av, kanske även konsumenten?
Ett problem för annonsörer och de stora nationella TV-nätverken är att allt fler amerikaner väljer bort reklam med hjälp av speciell teknik, betalkanaler osv. Detta har bla fått effekter för nyhetsredaktionerna. Hur kan annonsörerna ändå utnyttja tv för reklam?
Tablåerna i landet är främst fyllda av underhållning och nyheter snarare än samhällsprogram. Ett program som dock är väldigt populärt och sticker ut lite är CBS 60 minutes. Programmet specialiserar sig på undersökande journalistik.
Public service kallas i USA public television. Public television stationer ingår i nätverket PBS. Programmen finansieras av staten. näringslivet och insamlingar. Innehållet består mycket av dokumentärer och nyheter.
Kort skrivuppgift:
1. Vilka konskekvenser positiva och negativa kan ett land få av att släppa sin television helt fri?
2. Tänk dig ett svenskt TV-landsskap uppbyggt utan public service. Hur ser det ut?
(enskilt, ca ett till ett halv A4)
I världens största demokrati fanns fram till mitten av 90-talet endast statliga AIR med kanalerna DD1 och 2. Eftersom etermedierna var helt regeringskontrollerade förekom ingen kritisk granskning. Hur demokratisk är det? Troligtvis slog kanalerna vid den här tiden världsrekord i antal tittare. Numera har Indien över 500 kanaler. CNN och Murdochs Star TV har varit snabba på att etablera sig i landet. På landsbygden är fortfarande radio störst. Man förutspår att TV i Indien är en enorm framtidsmarknad och precis som Bollywood kommer bli störst i världen.
Indien
Japan
Har ett lite annorlunda uppbyggt public service upplägg. Det finns en public service kanal, men de är endast finasierade av reklam och licenser. Program kan söka pengar från en public service fond, men inte kanaler.
Nya Zeeland
Många av våra inhemska succéer bygger på importerade idéer främst från USA och Storbrittanien, men även Holland. Där finns företaget Endemol vars själva verksamhet är att kläcka TV-format ta patent och sälja vidare. Fångarna på fortet, Partaj och Robinson är exempel.
Import/export
Statliga BBC började sända reguljärt 1936 som första tv-station i världen. Detta har resulterat i att kanalen fått stor betydelse för hur tv-kanaler utformats i resten av världen, bl a SVT och SR. Public service-uppdraget är tydligt. "Man ska märka att tv-programmet producerats av BBC och inte något kommersiellt bolag". Man har gått från att i början vara mycket regeringens röst till bli mer självständiga och att även kritiskt granska regeringen.
Några klipp från 1936
Numera har BBC ett flertal kanaler med lite olika inriktning.
BBC One som visar breda popoulära program men även nyheter och samhällsprogram
BBC Two som står för "intelligent underhållning" dvs drama, dokumentärer, samhällsprogram som är lite mer krävande.
BBC three och four är digitala gratiskanaler som visar film, drama och underhållning.
Bolaget har dessutom betalkanaler som BBC entertainment och BBC knowledge som sänds mot utlandet och inte har public service-uppdrag.
Public service och komersiell tv
BBC kan ses som urtypen för public service. Den är finansierad med licensavgifter. I landet finns också en reklamfinsaierad public service station som startade 1954 – ITV (Independent Television),"i det allmännas tjänst". Även ITV har precis som BBC under åren lyckats med prisbelönta exporter.
Public service och komersiell tv del 2
ITV som har en lokal prägel har ofta haft dåliga finanser. De hävdar att konkurensen från BBC varit för svår.
Andra stora kommersiella stationer dock utan public service-uppdrag är Chanel 4 som ofta producerar och visar film och Murdock-kontrollerade BskyB. Murdock fick käppar i hjulet 2011 efter en skandal rörande en av hans tidningar.
Finland (och Island) tillät reklam-tv från första början. Landet domineras trots det av public service-kanalen Yle (1 & 2). Intressant är Yle länge hyrde ut programtid i sina kanaler till kommersiella Mainos TV (MTV) och att Yle ägs av andra stora mediakonglomerat. MTV3 och Nelonen (fyran) är de kommersiella kanalerna.
I Norge finns hela sex nationella kanaler. NRK1, 2 och 3 är public service kanaler och har ibland samproduktioner med SVT. Vidare finns kommersiella TV2 (Egmont), TV3 norge(MTG) och TVNorge(ProSieben).
Dansk TV
Trots sin litenhet har Danmark inte bara inom film utan även TV haft stora framgångar och samarbeten med Sverige på senare år. Man var första land i Norden att börja sända 1954, men det dröjde ända till slutet av 80-talet innan man fick ytterligare en kanal. TV2 som finansieras till största del av reklamintäkter och är stationerad i Odense. Detta för att bryta Köpenhamnsdominsen. Kanalen har stor nyhetsredaktion, men satsar i övrigt mycket på inköpta program från fristående producenter. Svenskägda TV3 är väldigt stort i Damnark. Danskarna hamnar ofta i kontroverser internationellt även TV. Känner ni till någon sådan kontrovers?
TV är stort i Japan. De flesta japaner har flera TV-apparater och de finns också på gator och i butiker. Nippon Hoso Koykai är ett reklamfri public service-station. Som anses vara de som har högst kvalité på sina kanaler. Det finns fem stora reklamfinansierade stationer som är tätt knutna till dagstidningar.
USA var de som orgsaniserade Japans TV-utformning efter andra världskriget. Man bestämde att nätverket skulle byggas upp med BBC som förlaga. Varför, tror ni?
Japansk journalism är ofta väldigt återhållsam när det gäller kritik mot det egna landet, men kan vara ganska kritiska när utlandet granskas.

2015
Full transcript