Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Strategjia ne Marketingun Politik (Ina Lalzi)

No description
by

on 8 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Strategjia ne Marketingun Politik (Ina Lalzi)

Stragjia ne marketingun politik
strategjia dhe taktika
ne komunikimin dixhital

Strategjia e
Segmentimit
Strategjia
ELEMENTet
NE MEDIAN SOCIALE
Strategjia e
Permbajtjes
Strategjia e komuniteteve
Ne fokus:
Fushatat politike nuk janë shumë të ndryshme se fushatat e marketingut tradicional, me disa përjashtime.

Nëse ju jeni duke shitur një produkt, një ide, apo një kandidat, ju jeni në fund të fundit duke u përpjekur për të bindur publikun për të përqafuar diçka.

Strategjia e
Debateve
Media Sociale e Kufizuar
FUSHATA OBAMA 2008
Medias Sociale ne Shqiperi
Marketingu Mix
Punoi: Ina Lalzi Cojoaca
Media sociale si metode komunikimi
• Zgjidhet Vlera

i. Segmentim
ii. Objektivi
iii. Pozicionimi i Vleres
• Sigurohet Vlera
i. tiparet specifike
ii: Kosto
iii.Shperndarja
• Komunikohet Vlera
i. forca shitese

ii. Interneti
iii. reklamat.
iv. çdo lloj mjeti tjeter
KRIJIMI I OFERTES
• a) Krijon nje kulture pjesemarrjeje
b) Vlere te shtuar perdoruesit
c) Baze te dhenash te specializuar
d) Marketingu dhe PR po ndryshojne
e) Komunikimi po ndryshon
Web 2.0
WEB 2.0
Grupet e Marketingut dhe PR
• a)Strategji low-cost
• b)Me mbulim te gjere
• c) Viral marekting
WEB 2.0
Web 1.0 / Web 2.0 / Web 3.0
Time Line i Web-it
Informatica Sociale B2B

• a) në rritjen e profesionalizimit,
• b) pluralizmit dhe
• c) përfshirjen e qytetarëve

Kontributi i Internetit ne Demokraci
Qytetarët kanë fituar autonomi më të madhe në lidhje me mediat për shkak të:
a) bollëkut të informacionit dhe
b) të shumëfishimit të kanaleve të komunikimit.

Shembull i promovimit te demokracise permes internetit eshte
"Pranvera Arabe":
a) Protestat kanë ndarë disa teknika të rezistencës civile:
1. greva,
2. demonstrata,
3. marshime dhe mitingje, si dhe
4. përdorimin efektiv të mediave sociale për të
i. organizuar,
ii. komunikojnë dhe
iii. të rrisë ndërgjegjësimin
ndaj përpjekjeve te shetit
per represion dhe censurë ne Internet
I kufizuar për njerëzit tashmë aktive
a) në politikë dhe
b) në internet
Roli i këtij fenomeni në rritje,:
a) i angazhimit politik dhe
b) pjesëmarrjes elektorale nuk është,
i. as i qartë e as
ii. i thjeshtë
Nje plan Marketingu
Ka dy nivele te tij
1. Strategjik
2. Taktik
Niveli Strategjik
Marketingu Politik
a) tregjet e synuara dhe
b) propozimet e vlerave te kandidatit,
partise
c) bazuar në analizën e mundësive të
tregut më të mirë
Dimensioni Strategjik
1. krijon një linjë të fushatës dhe
2. të target grupeve,
3. imazheve dhe
4. tematikave.
Interneti si kanal komunikimi
Ndërsa një rrjet televiziv përbëhet nga
a) një emitter dhe
b) marrësit e shumte homogjene,

Një rrjet kompjuterik:
a) sistem i ndërlidhur me procesorë
heterogjene
b) në të njëjtën kohë, edhe emetuesi
edhe përfituesi
a) komunikim privat ashtu edhe
b) publik, si edhe
c) për te segementuar audiencen
1. massive dhe ate
2. specifike.
Interneti përdoret...
Kjo është e rëndësishme për zbatimin e saj
në fushën e marketingut politik.
oBJEKTIVat
1. Obama te zgjidhet president !
2. Te bejme qe disa njerez te angazhojne te tjere njerez qe te
a) sjellin sa me shume vullnetare
b) te regjistrojne votuesit
c) te sigurojne fonde
d) te sigurojne voten

Ska asgje me me vlere se nje
person i cili hyn ne bisede me nje person tjeter. Asgje!

David Plouffe, Manaxher Fushate
Qellimet e medias se re
a) blerje,
b) advokim,
c) aktivizim
Strategjia e Segmentimit
Dixhital Marketing
Te paturit te qarte te
a) objektivave,
b) qellimeve,
c) strategjise dhe
d) taktikave
Roli i Medias Sociale
Fushata Obama
2008
2012
FC Like: 2mln njerez
FC Like: 32 mln njerez
Twitter: 115, ooo ndjekes
Twitter: 21 mln ndjekes
15 media sociale: FC,
Twitter & YouTube te >>
Video Konferencate
e perd. gjeresisht
Shtohet G+ 1,9 mln dhe Instagram 1,2 mln.
Gjeolokalizime dhe Teknoligji per cdo shtet
Shtypi i limituar, web-i i Obamas sektor "News"
Lajmet e fushates
nga vete fushata
Kosto e fushates
natyra unike
e tregut politik
Komponenti : “Ofrimi i Sherbimeve”
"Perfaqesimi"
"Akomodimi"
"Investimet"
"Outcome"
Sherbimet
Sherbimet ne politike jane:

• manaxhimin e sigurise kombetare,
• stabilitetit shoqeror dhe
• rritja ekonomike
Por votuesit i votojne edhe per ndjenen e
sigurise qe keto zotime permbushen!
Perfaqesimi
• Premtimet elektorale dhe
• Briefings,
• Daljet publike dhe
• Reklamimin + PR | Publicitet politik,
• Mbulimin mediatik (elem.
i pakontrollueshem)
Akomodimi
• Prioritet publike
• Çeshtje te interesit publik

dhe

• Adresimi i tyre sipas ideologjise apo
thelbit te partise.
Investime vs. Çmim
• Donacione (partie, kandidati)
• Investim i vone
a) taksa,
b) mireqenie
c) koha
d) mundimi i pjesemarrjes
e) emocionale
f) eksperimentale
Outcome
• Adresimi i çeshtjeve politike
• dhe Premtimeve elektorale
E nje rendesie te veçante
• menyra efektive (fuqishem),
• me efikasitet dhe
• me etike.
Facebook vs. Twitter
Facebook: bashkëveprimi është më shumë i rastësishëm
informal
interaktiv
Twitter: ofron një outlet shumë të shkurtër dhe
të drejtpërdrejtë
Nje kombinim
NICHE e Rrjetit
Twitter: shkruan një mesazh të shkurtër por kuptimplotë
që gjeneron interesa të mjaftueshme për të marrë klikime
Ne Facebook: mund të thotë një sëre gjërash të ndryshme në varësi të markës dhe audiencës
TRE STRATEGJI PER KOMUNIKIMET ONLINE
Objektiv i Komunikimit
1. Kandidati te zgjidhet KM !
2. sjellin sa me shume vullnetare
3) te sigurojne voten
Zyrat qendrore
zyrat elektorale
staf me pagese
vullnetare
Segmenti i reklamimit online
• +18
• Punonjesit e administrates
• Emigrantet
Perballemi me
a) objektiva, dhe
b) qellime te qarta.
......por
1) strategji dhe
2) taktika jo te qarta
Media Sociale
Facebook
Twitter
YouTube
Rama 790,450 fansa
Berisha 1,020,000 Fansa
Basha 540,200 fansa
Ilir Meta 378 fansa
13,000 fansa
13,200 fansa
3,424 fansa
n/a
lsi 22,842 ndjekes
Interneti per komunikim
Demografike
1. mosha
2. gjinia
3. rraca.
4. etniteti
Gjeografike
Te sjelljes
1. Sipas Shtetit
1. Votuesit
vs. jo-votuesit
2. votuesit per here te pare
3. apatiket
4. mbeshtetesit
5.ta pa-vendosurit
Strategji
a) Segmentimi
b) Permbajtjes
c) Debateve
d) Komuniteteve
Interneti mjet
efektiv ne politike
a) i thjeshte
b) i shpejte
c) i arritshem
d) interkoneksione
Online Advocacy
Media Sociale
Per marketingun politik
Strategjia dhe Taktika
ne komunikimin ne Mediat Sociale
Strategjie e online marketing
Interneti si Vlere e shtuar
Interneti si kanal
komunikimi
A-ja procesit
4 strategjiTe
Demografik
• mosha,
• gjinia
• rraca
• besimi fetar
• te tjere
Gjeografike
• sipas shtetit
Sjelljes
• votues hera 1*
• apatike
• mbeshtetes
• te pavendosurit
Segmentimi
Permbajtja
Permbajtje personle
• ftesa
• njoftime eventesh
• download foto
• literature
• blog personal etj
E lehte per tu gjetur
• Optimised SEO per
kerkime organike
dhe te paguara.
• Disponueshmeri
online dhe offline
Debatet
Promocione online
• komentet
• videot
• kronika 1-per-1
• Thirrje per
veprim me email
• Blogje me histori
te verteta
Komunitetet
Faqe zyrtare
• FC
• Twitter
• Linkedin
• Youtube
• Xbox Live
Organizimi
Facebook vs. Twitter
Edi Rama Sali Berisha Lulzim Basha Ilir Meta
Facebook Facebook Facebook n/a
Twitter n/a Twitter n/a
G +
Kostot e Fushates
Fondet e përfituara
Fondet publike 4 100 410 lekë
Fondi për fushatën 3 100 410 lekë
Fondi i përmuajshëm 1 000 000 lekë
Fondet jopublike 1 418 089 lekë

Donacione nga persona fizikë dhe juridikë vendas
Në llogarinë e fushatës zgjedhore 1 151 600 lekë
Rexhep Ballmi 200 000 lekë
Aldit Tabaku 750 000 lekë
Donacione me vlerë më të vogël se 100 000 lekë
Fondet nga anëtarësia 147 600 lekë

Shpenzimet
Qira salle 640 000 lekë
Spote publicitare 38 868 078 lekë
Flamuj, postera, bluza, banderola 5 200 927 lekë

Homestyle Information Provision
(HIP)
Participatory Communication Strategy
(PCS)
Impression Management Strategy
(IMS)
1. ofron perceptimin e përfaqsuesit si punëtor
2. perditesim ditor i faqes se web per:
a) qytetaret dhe
b) gazetaret
Lidhje të OJQ-së
Link të organizata të tjera politike
Regjistrime në Web
Mundësia për t’u bërë një anëtar i partisë
Profili ne Facebook
Profili ne Tweeter
promovimin e Kandidatit si një individ
1. Profili zyrtar i kandidatit;
2. Video online;
Kamera Online Web;
3. Foto galeri në Web;
4. Galeri Online fotosh
Të bazuar në personalitetin e nje aktiviteti jo-politik,
tërheqës për gazetarët se sa per zgjedhësit
1. nxisin një komunikimi interaktiv e-elektorale
1) Përditësim Web Site;
2) Dërgimi I newsletterave;
3) Forum online ose chat;
4) Blogje;
5) Update në blog;
6) Mundësia për të komentuar në blog;
7) Blogroll;
8) Sondazhet Online;
9) Regjistrimi në faqen e internetit për
përmbajtje te rezervuar etj.
Shembuj ...
a) Behuni pjese e App. per Vullnetaret
rilindje.net
b) Voto 29 .... etj
http://www.edirama.al/rilindje-2013/
Ne YoutTube jane te perfaqesuar permes emrave zyrtare
te partive politike!
Burimi: KQZ
Burimi: KQZ
•a) Votues per here te pare
•b) Votues Apatik
•c) Votues Te lekundur
Ri-forcim qendrimesh ndaj votueseve
•a) besnike ndaj partise
b) besnike ndaj opozitareve te partise
Kostot e Fushates......
Full transcript