Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

wat is een soa?

No description
by

sijmen v.d.meer

on 29 April 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of wat is een soa?

wat is een soa? inleiding
3•Noem zes voorbeelden van SOA's. Noem bij iedere SOA de kenmerken, hoe je er vanaf kunt komen en wat er gebeurt als je de SOA verwaarloost.


4•Wat houdt 'seropositief' in en (hoe) kun je dit behandelen? 1•Wat is het verschil tussen een bacterie? en een virale SOA? 2•Waar kun je terecht als je wilt praten over SOA's of voor behandeling? In deze presentatie krijgt u antwoord op deze vragen hier onder. 6•Als een vrouw zwanger is, kan ze dan aids doorgeven aan haar kind? SOA en geslachtsziekten worden vaak op één hoop gegooid, maar er bestaat wel degelijk een subtiel verschil tussen beide. De term geslachtsziekte wordt gebruikt voor aandoeningen die de geslachtsorganen aantasten. Dit kan een SOA zijn, maar dat hoeft niet perse. Het enige kenmerk van SOA is dat zij via seksueel contact overgaan naar een nieuwe gastheer. Met name bacteriën en virussen maken gebruik van deze manier van verspreiden. 1•Wat is het verschil tussen een bacterie? en een virale SOA? 2•Waar kun je terecht als je wilt praten over SOA's of voor behandeling? bronnen http://www.soaaids.nl/soa/behandeling_soa Als je (denkt dat je) een soa hebt, ga dan naar een arts. Ook al verdwijnen de klachten of worden ze minder, behandeling is altijd nodig. Zelfs een arts kan pas na onderzoek vertellen of je een soa hebt en zo ja, welke. De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog of vrouwenarts.
Zeg tegen de arts dat je denkt dat je een soa hebt. Hij/zij kan er dan gericht op onderzoeken.
Alle artsen hebben beroepsgeheim. Ze mogen geen informatie van jou doorgeven aan anderen. Ook niet aan je ouders.

Gonorroe: een bacteriële soa die bij mannen tot een pusachtige afscheiding uit de penis leidt, en daarom ook wel druiper wordt genoemd. De ziekte kan ook op de mond worden overgedragen bij orale seks. Bij zowel mannen als vrouwen kan gonorroe indien onbehandeld leiden tot onvruchtbaarheid.

Aids: een virale soa. Gaat jaren zonder symptomen, maar tast daarna het immuunsysteem aan. Aids kan door levenslang slikken van dure medicijnen (tot 7 maal per dag) worden vertraagd, maar de bijwerkingen van de medicijnen maken de rest van het leven niet eenvoudiger. Uiteindelijk resulteert aids onbehandeld in de dood.

Genitale wratten: Ziekte van de huid rond de geslachtsorganen welke wordt veroorzaakt door het HPV-virus (Humaan papillomavirus). Dit virus veroorzaakt bij vrouwen ook afwijkingen aan de baarmoederhals of vulvaafwijkingen. Door sommige varianten van dit virus wordt soms op den duur baarmoederhalskanker en vulvakanker veroorzaakt. Het HPV heeft vele typen, slechts enkele veroorzaken genitale wratten.

Genitale herpes: Pijnlijke gele blaasjes op of rond de geslachtsdelen. Deze blaasjes worden na een tijd wondjes, en deze drogen langzaam in. Het virus kan van huid op huid worden overgedragen, en kan leiden tot een koortslip via orale seks. Een normale koortslip is een uiting van een ander, maar verwant virus.

Hepatitis B & Hepatitis C: Deze ziekte kan men oplopen door onbeschermd geslachtscontact of bloed-bloedcontact (naalden). Als de ziekte niet behandeld wordt, kan men een leverontsteking (hepatitis), leverfibrose (levercirrose) en uiteindelijk leverkanker (levercelcarcinoom) krijgen. Deze ziekte kan voorkomen worden door condoomgebruik, vaccinatie, en schone naalden.

Trichomoniasis of Trichomonas, besmetting met de eencellige eukaryote parasiet Trichomonas vaginalis.
Ulcus molle is een seksueel overdraagbare aandoening die vooral in tropische landen voorkomt. Het veroorzaakt een pijnlijke zweer op de penis of op de vagina. Andere benamingen voor deze soa zijn 'weke sjanker' en 'venerische zweer'. Deze soa is met antibiotica te genezen.


3•Noem zes voorbeelden van SOA's. Noem bij iedere SOA de kenmerken, hoe je er vanaf kunt komen en wat er gebeurt als je de SOA verwaarloost. Seropositief betekent in het algemeen dat er in het serum van het bloed van iemand antistoffen zijn aangetoond tegen een bepaalde infectie. Dit betekent dat deze persoon in aanraking is geweest met de bacterie of het virus dat deze infectie veroorzaakt, en dat het afweersysteem hiertegen afweerstoffen heeft aangemaakt. Men kan seropositief zijn, wanneer een infectie aanwezig is, maar men is vaak ook nog seropositief wanneer een infectie reeds genezen is.

Wanneer iemand geen antistoffen heeft, heet dit seronegatief. Wanneer iemand een infectie oploopt en daardoor afweerstoffen gaat aanmaken en van seronegatief seropositief wordt, heet dit seroconversie
4•Wat houdt 'seropositief' in en (hoe) kun je dit behandelen? Door seksueel contact :
• veel sexpartners
• sexs met prostituees
• druggebruikers ( die intraveneus spuiten)
• mannelijke homosexuele activiteit. Vrouwelijke homosexualiteit is minder riskant dan heterosexualiteit.
• Sex met partner die in een land woont waar meer SOA voorkomt, bv. Afrika en Azie
• Seksuele activiteit waar bloed bij te pas komt.
• Seksuele activiteit waarbij lichaamssappen worden uitgewisseld zoals sperma en vaginaal vocht bv. bij orale sex. Speeksel is niet gevaarlijk.
• Vaginale, anale en orale penetratie zonder condoomgebruik.(zelfs met condoom kan er gevaar bestaan indien er een lek is).

Door niet-seksuele activiteit
• intraveneus druggebruik
• kontakt met vervuild medisch materiaal en bloed. Dit is onwaarschijnlijk in Westerse landen, maar mogelijk in ontwikkelingslanden.
• Tatoeage met onsteriel materiaal

Het is natuurlijk onmogelijk SOA te krijgen indien u sex heeft met een partner die ook geen SOA heeft. Maar aangezien U dat bijna nooit met zekerheid weet, is het toch beter de nodige voorzorgen te nemen, zoals het gebruik van een condoom. Dit is bijzonder van belang bij mensen die veel sekspartners hebben.

5. hoe kan je een soa oplopen? 5. hoe kan je een soa oplopen?
Full transcript