Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Henry Rinnan

No description
by

Silje Marthinsen

on 30 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Henry Rinnan

Henry Oliver Rinnan

-Henry Oliver Rinnan.
-14. mai 1915- 1. feb 1947
-1,59 cm
-En forfengelig, replikksikker & tiltalende mann.
-Sportsforretning, bilselger og lastebilsjåfør.
-Eldste sønn av en skomaker.
-Mule skoleIngrid & Silje Rinnans enke, Klara, satt fengslet på Falstad. Hun hadde ingen kjennskap til hva mannen gjorde under krigen, og ble satt fri. Da hun ble satt fri, tok hun med seg de 3 barna med til Oslo, i håp om å gi de en anonym fremtid der. Hun besøkte Rinnan før henrettelsen. Rinnans daværende kjæreste (bandemedlemmet) Gunlaug Julie Dundas, Hun tok abort i fengselet og ville heller ikke ha noe med Rinnan og gjøre. Familen Fakta om Rinnan Ingrid & Silje Torturkammeret. "Torturkammeret" og "Bandeklosteret" ble huset til Rinnan kalt. Flere hundre ble torturert og mere enn 80 ble drept.
Han var sadist det vil si at han nøt å torturere og pine folk.
Han torturerte folk i sitt eget hjem på jonsvatnet i kjelleren sin.
Han torturerte folk med pisker, køller, kvister og tautamp.
Han var ansvarlig for at ca. 1000 mennesker ble sendt til konsentrasjonsleire.
Han var i rettsak og ble tilslutt dømt for 13 mord.
Han var den mest viktigste "ikke tyskeren" som Heinrich Himmler hadde. Jonsvannsveien 46 I kjelleren var det de torturerte og drepte folk. De som ble torturert ble møtt med dette på veggen da de ankom kjelleren. Enkelte fikk ripet inn hakekors på rompeballen. - Silje Dødsdømt Tortur, drap, fyll og sexorgier

Trond Jardar Kvaale ble en av Rinnans menn, etter en tur på byen. Kvaale var en politimann og frontkjemper. Men Alkoholen tok over han, og jobben. Han møtte en av Rinanns menn når han var ut på byen, og truet en mann me pistol, det var ikke første gangen han hadde gjort det. Mannen han hadde truet den kvelden var ikke en vanlig mann, Per Fredrik Bergeen hadde han truet. I ett forsøk på å rydde opp etter hva som hadde skjedd, ba han Kvaale om å møte sjefen, altså Rinnan. Rinnan spurte om Kvaale ville bli med I banden.

I juli 2008 begikk Kvaale selvmord, 87 år gammel. Han har gitt ut en bok "Rinnan-jævel", han ville at han skulle være død før boken ble gitt ut. Rinnanbanden bestod av 70 personer og etter krigen prøvde Rinnan og flere av medhjelperne hans å flykte over til Sverige men de ble stoppet og stilt for retten i 1945 og 1946. Da ble 11 av dem dødsdømt, 9 menn og 2 kvinner.
Rinnan selv ble også henrettet med skyting på kristiantsen festning i Trondheim 1. februar 1947. Her blir Rinnan skutt to ganger i tinningen og kremeres rett etterpå. http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.8025085 http://no.wikipedia.org/wiki/Henry_Oliver_Rinnan Her er noe av tortur-redskapene, de brukte.

Denne stolen er veldig spessiel, som du ser, ser den ganske vanlig ut. Men vist du ser under stolen er det en stor spiker, som de hamret lett inn i offeret, siden det var lett å binde fast offeret til stolen.
Tangen brukte de til å dra neglene ut fra offrene. http://www.dagbladet.no/2011/11/21/magasinet/henry_rinnan/rinnan-banden/19104670/ Det brukte tønnene og stål stangen, til å bette fast offeret og evt. piske han/hun. Og ripet inn ett hakekors mellom rompa og låret. - Ingrid -Silje Sonderabteilung Lola Sonderabteilung Lola også kjent som Rinnanbanden var en gruppe under det tyske Sicherheitsdienst i Trondheim og det var 70 stk som jobbet for Rinnan men aldri mer enn 30 samtidig. Fra 1943 var mange av disse tidligere frontkjempere.
"Rinnan fikk etter hvert grad av SS-untersturmführer. Han utnyttet disse fullmaktene til blant annet å starte med egne avhør med tortur."
De gikk under dekknavn som regel for å enten torturere de i motstandsgruppen, og drepe de eller sende de til konsentrasjonsleir.
Gruppen arbeidet i hele midt-Norge.
Mai 1945, forsøkte deler av gruppen og flykte, men ble oppdaget en halvannen mil unna grensen til Svergie, med gisler.
Rettsaken endte med 7 livstidsdommer og 12 dødsdommer, hvorav 2 senere ble omgjort til livstidsdommer
Alle de henrettede var menn. (Henry Rinnan, Bjarne Jenshus, Aksel Mære, Harry Rønning, Harry Hofstad, Olaus Hamrun, Per Bergeen, Kristian Randal, Harald Grøtte og Hans Egeberg)
De kvinnelige medlemmene fikk inntil livsvarig tvangsarbeid. http://no.wikipedia.org/wiki/Rinnanbanden -Silje av Ingrid & Silje Bjørn Bjørnebo og Marie Arentz Begge to var medlemmer av Rinnanbanden og de var forlovet, men Marie hadde tidligere vært kjæreste med rinnan og hun hadde vært hans kvinnelige agent.
I 1943 fikk Marie hjelp av Gestapo til å komme seg ut av banden, og dro til Tyskland, men hennes ulykke ble at hun returnerte til Trondheim mot
slutten av krigen.
Like før den Tyske kapitulasjonen forsøkte parret å flykte til Sverige, men de ble avslørt. Det var Rinnan selv som arresterte dem og dømte de til døden.
Marie ble henrettet først, hun ble bedøvd med kloroform og deretter hengt. Etter det oppsøkte rinnan Bjørnebo, Han tryglet og ba Rinnan om å ikke
bli drept, men han brydde seg ikke og sa, "du får ta det som en mann, hadde ikke du vært så feig hadde du heller ikke sittet her i dag" Etter mye
motstand fra Bjørnebo blir han skuttt av Rinnan.
Men når han skulle legge de to likene i en kasse fikk han ikke plass, han ble forbannet og sendte 3 av mennene sine ned i kjelleren, de får ordre om å
partere likene. Mennene utførte ordre og likene ble så lagt i kassen og dumpet på sjøen. -Ingrid Oppsumering Først fikk du høre litt fakta om Rinnan og om familien. Så om tortur og hvordan han døde, hvordan han drepte to av sine egne og litt om rinnanbanden.
Full transcript