Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Jazzens historia

No description
by

Maria Skybäck

on 23 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Jazzens historia

Vad är jazz?
Rytmen i jazz är det som märks mest. I jazz spelar man på synkoper (det är när man betonar en annan del av takten än den starka). Man improviserar mycket i jazz och man använder bluesens blå toner.
Jazzlegend
Amerikanske jazztrumpetaren Louis Armstrong kan man kalla den moderna jazzens fader. I mitten av 20-talet bildade han bandet hot five.
Påverkning
De flesta musikformer har under 1900-talet blivit påverkade av jazzen. Både schlager, populärmusik, dansmusik, rockmusik och klassisk musik. Därför har det påverkat din musikstil även om du kanske inte lyssnar på just jazz.
Fler jazznamn
Såklart finns det många som har påverkat jazzens framväxt och några av dem är Duke Ellington, Glenn Miller, Ella Fitzgerald och Billie Holiday.
Jazzen i Sverige
Jazzens svenska guldålder var på 1950-talet med artister som Alice Babs, Jan Johansson och månadens artist Monica Zetterlund.
Monica Zetterlund
• Eva Monica Zetterlund, född 1937 i Hagafors, var en svensk jazz- och schlagersångerska som också var revyartist och skådespelerska. Monica skrev inte låtarna själv, utan sjöng jazziga visor, främst på svenska, skrivna av kompositörer som Olle Adolphson, Povel Ramel, Stikkan Andersson, Beppe Wolgers, Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. De två sistnämnda samarbetade hon med ofta under olika revyer. Monica dog 2005 i en brand men lämnade efter sig många fina sånger och filmer. Hennes liv blev en film, Monica Z.
Just det!
Jazzen började bli populär igen på 90-talet i Sverige med bl.a. Esbjörn Svenssons trio, Nils Landgren, Rigmor Gustavsson och Viktoria Tolstoy.
Jazzens historia
Full transcript