Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Razele ultraviolete

No description
by

Anca Balota

on 11 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Razele ultraviolete

Descoperirea razelor ultraviolete a provenit de la experiențele de înnegrire a sărurilor de argint sub acțiunea luminii solare.

În anul 1801 fizicianul german Johann Wilhelm Ritter (1776-1810) observă că stratul de clorură de argint se înegrește și în afara domeniului razelor vizibile; aceste radiații invizibile el le-a denumit „raze oxidante”. Razele UV și cele infraroșii vor fi numite în tot secolul al XIX-lea „raze chimice”. Ozonul absoarbe o parte din radiatiile ultraviolete care altfel al ajunge la nivelul suprafetei Pamântului. Nivelul de ozon variaza pe parcursul anului si chiar pe parcursul zilei.


Radiatia UV poate fi folosita in combinatie cu alte tehnologii alternative de procesare, incluzand diferiti agenti puternici de oxidare, cum ar fi ozonul. Aplicatiile metodei includ dezinfectarea resurselor de apa si a suprafetelor de contact ale alimentelor.
In ultimii ani a crescut interesul pentru folosirea UV la reducerea populatiilor microbiene in sucuri. Ce sunt ultravioletele? Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată, doar ceva mai mare. ...sunt numite si raze UV si reprezinta radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât lungimea de undă a radiațiilor luminii percepute de ochiul omenesc. Cum
au fost descoperite Factori care influenteaza nivelul de radiatii UV Cu cât soarele este mai sus pe cer, cu atât nivelul de radiatie ultravioleta este mai mare. Astfel, radiatia ultravioleta variaza în functie de momentul zilei si de anotimp, cu niveluri maxime în momentul când soarele este la înaltime maxima, spre exemplu în jurul orelor amiezii, în timpul lunilor de vara. Pozitia soarelui Latitudinea Nivelul de radiatie ultravioleta este cel mai mare când cerul este senin. Chiar daca cerul este înnorat, nivelul radiatiilor ultraviolete poate fi mare datorita efectului de difuziune al radiatiei ultraviolete de catre moleculele de apa si particulele fine din atmosfera. Cu cât suntem mai aproape de ecuator, cu atât nivelul de radiatie ultravioleta este mai mare. Stratul de nori Radiatiile ultraviolete sunt reflectate sau difuzate într-o masura variata de diversele suprafete, de exemplu, zapada poate reflecta
pâna la 80% dintre radiatia ultravioleta, nisipul de pe plaja uscata cca.15% iar suprafata marii, cca. 25%. Reflexia Stratul de ozon La altitudini mari, stratul mai redus de aer atmosferic filtreaza mai putin din radiatiile ultraviolete. Cu fiecare 1000 m de crestere a altitudinii, nivelul radiatiilor ultraviolete creste cu 10-12%. Altitudinea Spectrul razelor ultraviolete este cuprins între:
o frecvență de 789 Hz (1 nm) până la 300 Hz (380 nm).

Pe masura ce lumina solara trece prin atmosfera, toate radiatiile UVC si aproximativ 90% din radiatia UVB sunt absorbite de ozon, vaporii de apa,oxigen si bioxid de carbon. Radiatia UVA este mai putin afectata de atmosfera- Zona radiatiilor ultraviolete acopera paleta între 100-400 nm si se împarte în trei benzi:

• UVA (315-400 nm) care este responsabila pentru modificarile epidermei umane, conducand la efectul de bronzare
• UVB (280-315 nm) care poate cauza cancerul de piele,
• UVC (100-280 nm) numit si intervalul germicidal, deoarece are efect de inactivare asupra bacteriilor si virusilor si intervalul UV de vid.
Subtierea stratului de ozon expunerea la radiatiile ultraviolete efecte negative asupra sanatatii Pielea Ochii Sistemul
imunitar Curiozitati La ce se folosesc razele ultraviolete Ultravioletele reprezinta cele mai ultra dintre violete... sau...de fapt ele sunt... Lumina ultravioleta poate fi folosita pentru conservarea alimentelor, in special a
sucurilor de fructe (suc de mere, cidru). Procesarea cu ultraviolete implica folosirea
radiatiei din regiunea UV a spectrului electromagnetic, in scopul dezinfectiei. Radiatiile ultraviolete se pare ca afecteaza si raspunsul imun al organismului prin modificarea activitatii si distributiei celulelor responsabile pentru declansarea acestor raspunsuri.
Un numar de studii indica faptul ca expunerea la ultraviolete suprima raspunsurile imune atat la rozatoare cat si la oameni.
Aceste mecanisme asociate imunsupresiei cresc riscul pentru infectii si descreste eficienta vaccinurilor. Efectele acute ale radiatiilor ultraviolete asupra ochiului includ dezvoltarea fotokeratitei si fotoconjunctivitei, care seamana cu arsurile solare ale corneei si ploapelor.
Desi sunt dureroase, acestea sunt reversibile, usor de prevenit prin folosirea ochelarilor de soare si nu sunt asociate cu leziuni pe termen lung.

Aproximativ 20 de milioane de oameni sunt in prezent orbi datorita cataractei. Se estimeaza ca mai mult de 20% se datoreaza efectului direct al razelor ultraviolete. Leziunile UV de la nivelul tesutului fibros sunt deseori descrise ca imbatranirea determinata de bronzarea de catre razele solare. Aceasta face ca oamenii sa arate mai batrani deoarece pielea lor isi pierde elasticitatea si este ridata. Expunerea prelungita la radiatii ultraviolete determina aparitia unor modificari cronice ale pielii.
Acestea declanseaza pe termen lung diferite tipuri de cancer de piele, dintre care :

• melanomul este cel mai periculos pentu viata;
• un numar crescut de alunite (anomalii benigne ale melanocitelor)
• o gama larga de alte modificari induse de radiatiile UV lezeaza keratinocitele si vasele de sange. Sinteza de pigment galben si melanina sunt stimulate de actiunea razelor UV.

Zapada reflecta peste 90% dintre razele UV inapoi in atmosfera? Din acest motiv, persoanele expuse o perioada indelungata la lumina reflectata de zapada manifesta un disconfort la nivelul ochilor (mancarimi, lacrimare intensa etc) denumit oftalmie (orbirea zapezii).
Albinele nu vad culoarea rosie, in schimb pot vedea razele ultraviolete, invizibile pentru ochii nostri. Prezentare realizata de Balota Anca, Iancu Delia, Popescu Miranda
Profesor Coordonator: Daniel Ovidiu Crocnan Bibliografie wikipedia.org
sfatulmedicului.ro
ziare.com
wisegeek.com
Manual de fizica
Full transcript