Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Metalet alkaline ne jeten tone te perditshme

No description
by

enn rajku

on 3 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Metalet alkaline ne jeten tone te perditshme

Metalet alkaline ne jeten tone te perditshme
Litiumi është një element kimik dhe radhitet tek metalet e lehta. U zbulua në vitin 1817 nga Johan August Arfwedson. Emri i tij rrjedh nga fjala e gjuhës së vjetër greke "lithos" që e ka kuptimin “gur”. Litiumi për herë të parë u vërtetua në shkëmbinj. Nuk gjendet i lirë në natyrë.Në ajër me lagështi krijon shumë shpejt në sipërfaqen e tij një shtresë ngjyrë hiri, që përbëhet nga oksidi i litiumit.
Litiumi përdoret në bateritë dhe akumulatorët e kualitetit të lartë. Në mjekësi përdoret, sidomos në formën e kripërave të litiumit si p.sh karbonati i litiumit, si medikament në terapinë e sëmundjeve psikike afektive bipolare.
Më tutje përdoret si mjet për prodhimin e hidridit të litiumit dhe amidit të litiumit, si mjet reduktues në kiminë organike dhe në rafinerinë e metaleve.Një përdorim i ri teknik vjen nga ndërtimi i aeroplanëve, ku Airbus ka paraqitur idenë, që në të ardhmen trungu i aeroplanëve të gjeneratës së re (A350) të ndërtohet nga legurat e litiumit dhe aluminit.
Natriumi është një metal ne gjendje te ngurte me ngjyre te bardhe si argjendi i cili gjendet në natyrë gjithashtu eshte percues i mire i nxehtesise dhe elektricitetit . Ky element kimik në trupin e njeriut së bashku me klorin formojnë kripën e kuzhinës me të cilën arrihet krip përbërjen e një trupi normal të njeriut me 0,15%.osja e lëngjeve të njeriut. Natriumi merrë pjesë në përbërjen e një trupi normal të njeriut me 0,15%.


Natriumi ka perdorim te gjer sidomos ne industrin kimike per perfitimin e komponimeve te tij pastaj te kauçukut sintetik per sinteza te ndryshme organike dhe ne industri te ngjyrave.Natriumi perdoret edhe ne tekniken e ndriçimit,gjithashtu si mjet i fortë reduktues sidomos per perfitimin e borit silicit, po ashtu perdoret edhe ne industrine e sapunit, ne redaktore berthamore dhe ne perçues elektrik.Ky metal eshte perberesi jashtqelizor i organizmit,zakonisht ndodhet ne formen e Klorurit te Na.Edhe ky merr pjese ne rregullimin e ekuilibirit acido-bazik ne organizem,ai mund te merret prej produkteve te tilla si mishi,veza,qumeshti,gjithashtu si burim baze per marrjen e tij sherben kripa e zakonshme NaCl.Mungesa e tije sjell hipertensjon arterial si dhe te vjella madje con deri ne gjendje kome.
Kaliumi është element kimik. Kaliumi është metal alkalin i butë,sa që mund të pritet lehtësisht me thikë, ka ngjyrë te bardhë , në takim me ajrin ngjyra e argjendt zhduket. Ai është një metal i lehtë dhe për lehtësin e tij vjen pas litiumit, ka densitet më te vogël se uji.

Kaliumi ndodhet ne organizem ne forme jonike dhe eshte i perqendruar ne brendesi te qelizave.Ky eshte perberesi kryesor i lengut brendaqelizor,ne dietat e perditshme per te plotesuar nevojat e organizmit rekomandohen 4g/dite.Gjendet ne produkte si fasule,bizele,patate,banane,lulelaker dhe spinaq etj.Eleminim i tije nga organizmi behet me ane te urines.Mungesa e tije sjell bllokim te zemres,dobesim te muskujve madje shkon edhe deri ne humbje jete.
Rubidiumi është një element kimik me simbol Rb dhe numër atomik 37. Rb është një element i butë metalik me ngjyrë të argjendtë në të bardhë .Ky metal është shumë i butë dhe shumë reaktiv, me veti të ngjashme me elementet e tjera të grupit të parë,gjithashtu nuk është i nevojshem ne organizmin tone.
Cezium është një element kimik me simbolin Cs dhe numër atomik 55.Eshte metal i bute me ngjyre te bardhe-argjendti.Ka ngjashmeri me rubidiumin dhe kaliumin.Eshte zbuluar nga kimisti gjerman Robert Bunsen ne vitin 1980.
Ceziumi ka nje perdorim te gjere ne mjekesi ku perdoret si medikament ne trajnimin e kancerit .Me perpara ka qene e perdorur ne bujqesi e cila sherbente per sterilizimin e ushqimeve.Ky metal gjithashtu perdoret edhe tek pajisjet kirurgjikale. Kur ceziumi vepron me ujin ai formon fishekzjarret
Francium është një element kimik me simbol Fr dhe numri atomik 87.. Francium është një metal shumë radioaktiv që mund te kalbet .Ky metal u zbulua nga Marguerite Perey në Francë ne vitin 1939.Ngjason me ceziumin nga vetite kimike dhe nuk gjendet i lire ne natyre.Për shkak të paqëndrueshmërisë së tij nuk gjen perdorim .Me perpara ka pas qene perdorur ne fushen kerkimore te kimise dhe atomit.
Full transcript