Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Klimaatverandering

No description
by

Faye Wolfs

on 18 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Klimaatverandering


fig 6
Geobserveerde verandering in de jaarlijkse neerslag over het land.
Klimaatverandering
Verandering van temperatuur aan de oppervlakte
Hier worden de afwijkingen weergegeven van de oppervlaktetemperatuur van land en zee tussen 1850 en 2012. Hoe donnkerder de kleur, hoe groter de stijging van temperatuur. Van de witte delen zijn geen gegevens bekend.
Verandering van het wereldlijke gemiddelde warmte gehalte van het bovenste deel van de oceaan+ Wereldlijk gemiddeld zee niveau veranderng.
Temperatuur aan de oppervlakte:
globaal gemiddelde van land en zee
Veranderingen in broeikasgassen van ijskern en moderne gegevens
De wetenschappelijke basis
CO2 en pH waarden
Noordelijk halfrond: hoeveelheid bedekt met sneeuw tijdens de lente + omvang van het zee-ijs tijdens de Arctische zomer.
Op deze grafeken zijn de neerslagmetingen tussen 1901-2010 en 1950-2010 te zien per . Zoals duidelijk te zien is, is er veel meer neerslag gevallen tussen 1950-2010 dan tussen 1901-2010, verhoudingsgewijs. Ook zijn er op veel meer plekke duidelijkere metingen te zien.
Op de eerste grafiek wordt de hoeveelheid sneeuwbedekking in het Noordelijk halfgrond in de lente weergegeven, de metingen zijn in 1920 begonnen en gaan verder tot en met nu. De grafiek daalt heel traag, maar er zitten ook grote verschillen afhangkelijk van jaar tot jaar.
Op de tweede grafiek wordt de omvang van het zee-ijs tijdens de Arctische zomer weergegeven. De grafiek begint in 1900 en gaat door tot en met nu, in het begin nam het zee-ijs lichtjes toe, maar vanaf 1955 is er een duidelijke daling te zien die sneller lijkt te gaan.
Bij de eerste grafiek wordt het wereldlijk gemiddelde warmte gehalte van het bovenste deel van de oceaan weergegeven, de metingen zijn in 1950 begonnen en gaan verder tot en met nu.
Het is een stijgende grafiek, het wordt steeds warmer.
Bij de tweede grafiek wordt de verandering van het wereldelijk gemiddeld zee niveau weergegeven.
De metingen zijn n 1900 begonnen en gaan verder tot en met nu. Op de grafiek is een zeer duidelijke stijging te zien die nog steeds lijkt te stijgen op het zelfde tempo.
fig 7
Fig 3
Fig 4a
fig 5
fig 4b
Fig 1
(a) De gemiddelde verandering van de oppervlakte temperatuur
(b) De zee-ijs omvang op het noordelijk halfrond in september
(c) De Ph-waarde aan de oppervlakte van de oceanen
Fig 2a
Fig 2b
Deze grafiek toont de atmosferische concentraties van koolstofdioxide, methaan en lachgas gedurende de laatste 10 000 jaar en sinds 1750. Metingen in ijskernen en van stalen uit de atmosfeer zijn weergegeven. De schaal van de corresponderende stalingsforceringen is rechts van de grote figuren afgebeeld.
Deze grafiek toont de gemiddelde temperatuur aan land en zee. We zien geen constante stijging, maar pieken dalen. De temperatuur stijgt sinds 1970 wel steeds sneller.
In de eerste grafiek zien we de metingen van de gemiddelde oppervlakte temperatuur in het grijs vanaf 1950 tot 2005. Daarna zien we in het blauw en in het rood de mogelijke scenario's ; ofwel gaat de temperatuur ongeveer constant blijven ( blauw) of het gaat blijven stijgen (rood).
In de tweede grafiek zien we dat de hoeveelheid zee-ijs op het noordelijk halfrond is afgenomen van 1950 tot 2005. Daarna zien we de mogelijke scenario's; het ijs gaat nog zeer sterk afnemen (rood) of het gaat sterk afnemen en tegen ongeveer 2075 terug toenemen.
In de laatste grafiek zien we dat de ph-waarde aan de oppervlakte van de oceanen, van 1950 tot 2005, wat is afgenomen. Daarna zien we de mogelijke scenario's; de ph- waarde gaat nog een beetje afnemen en dan ongeveeer constant blijven (blauw) of de ph- waarde gaat nog sterk afnemen (rood).
(a) De verandering van de gemiddelde oppervlakte temperatuur
(b) De verandering van de gemiddelde neerslag
(c) De zee-ijs omvang op het noordelijk halfrond n september
(d) De ph-waarde aan de oppervlakte van de oceanen
In de eerste grafiek zien we aan de linkerkant de metingen van de gemiddelde oppervlakte temperatuur van 1986 tot 2005 en aan de rechterkant de voorspelling dat de temperatuur veel zal stijgen in 2081 tot 2100 en vooral in het noorden.
In de tweede grafiek zien we aan de linkerkant de metingen van de gemiddelde neerslag van 1986 tot 2005 en aan de rechterkant de voorspelling dat de neerslag in het algemeen zal toenemen en vooral in het noorden.
Fig 9
Fig 8
In de derde grafiek zien we dat de omvang van het zee-ijs in 2081 tot 2100 zal verminderen tegenover 1986 tot 2005.
In de laatste grafiek zien we dat de ph- waarde aan de oppervlakte van de oceanen in 2081 tot 2100 sterk zal dalen tegenover 1986 tot 2005.
De toenemende totale menselijke CO2- uitstoot
In deze grafiek zien we dat de totale CO2-uitstoot van de mens vanaf 1800 tot nu veel is gestegen en dat ze waarschijnlijk zal blijven stijgen tot 2100.
fig. 10
In grafiek a zie je de constante stijging van het CO2 gehalte uit Mauna Loa en de zuidpool sinds 1958.

In grafiek b zie je de pH waarde van het oceaan water (groene curve) en de druk die de CO2 uitoefent op het oceaan oppervlak (blauwe curve). De pH waarde daalt,weliswaar met pieken en dalen, en de druk stijgt ook met pieken en dalen
Stralingsenergie van uitstoot en gebruiker
In deze grafiek is het verschil in stralingsenergie van de aarde en de ontvangen energie uitgestraald naar de ruimte weergegeven. Het is het verschil tussen 1750 en nu. De grafiek is gebaseerd op schattingen en de beste schattingen zijn weergeven door de zwarte diamand.
CO2 heeft de grootste stralingsenergie. Hierdoor wordt er het meeste aandacht gegeven aan dit broeikasgas want het geeft de grootste reactie.
Deze grafiek vergelijkt de waargenomen en gesimuleerde klimaatsveranderingen op basis van 3 indicatoren in de atmosfeer, de cryosfeer en de oceaan: verandering van de landtemperatuur (gele kaders), artische en antartische september zee-ijs (witte kaders) en de warmte-inhoud in de grote oceaan bekkens (blauwe kaders). Je ziet dat deze drie dingen stijgen.
De metingen zijn allemaal uitgevoerd in het midden van een decenia
Klimaatsverandering met zijn indicatoren
Full transcript