Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Connetcoot

No description
by

Alex Denny

on 19 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Connetcoot

Vocabulary: Mass on a Spring; Energy of SHM By Nick, Alex & Abish Pius Topics: Simple Harmonic Motion Topics: Mass on a Spring; Energy of SHM Motion of an Object Attached to a Spring
Damped Oscillations
Forced Oscillations Vocabulary: SHM oscillatory motion
simple harmonic motion
periodic motion
damped motion
forced motion
simple pendulum
mass on a spring
physical pendulum
torsion pendulum
displacement function
velocity function
acceleration function oscillatory motion
simple harmonic motion
periodic motion
damped motion
forced motion
mass on a spring
displacement function
velocity function
acceleration function
amplitude
time period Oscillatory Motion The Particle in Simple Harmonic Motion
Energy of the Simple Harmonic Oscillator
Comparing SHM and UCM Ex. A clown is rocking on a rocking chair in the dark. His glowing red nose moves back and forth a distance of 0.42 m exactly 30 times a MINUTE, in a simple harmonic motion.
1. What is the period of motion? T= total time/ #revs ANS. 2 sec/wave

2. What is the Frequency? F = 1/T Ans. .5Hz Ex. A 5.00 kg block hung on a spring causes a 10.0 cm elongation of the spring.
3. What is Spring Constant? F=kx Ans. 490N/m
4. What is the force required to stretch 8.5 cm? F=kx Ans. 41.65N SHM Ex.When a mass is suspended from a spring and in equilibrium, the spring extends by 10 cm. The
mass receives a slight push up and oscillates. What is the period of the oscillations?
mg=kx & T=2pi *sqrt(m/k) Ans. .63 secs Ex. A mass (m = 50 kg) is attached to a spring (k = 5 N/m) and is at an initial position x0 = + 5 m and has an initial velocity v0 = + 5.50 m/s.
2. Find angular frequency? w=sqrt(k/m) Ans. .316rad/s
3. Find the amplitude? X(t) = A*cos(wt +Y) Ans. 18.1m Energy of SHM Pendulum & UCM EX. I have a pendulum length 90m.
1. What is period? T= 2pi *sqrt(L/g) Ans.19.0s EX. My pendulum defies all the laws of physics and oscillates 20 times in 70 seconds.
2. What is the frequency? F= #revs/total time Ans. .286 Hz
3. What is Period? T = 1/F Ans. 3.5 secs
4. What is the length? T= 2pi*sqrt(L/g) Ans. 3m if g=10 Conclusion Since Mechanics is the study of the relationship between motion, force and energy, oscillations fit in this frame of study simply because it involves all three concepts of mechanics. Oscillations explain the fluctuating pattern or rhythm to some forms of motion and is particularly useful in studying waves. With the application of Oscillatory motion it is possible to delve into the world of Quantum mechanics and possibly disprove the existing laws of the universe. Topics: Pendulums; UCM & SHM Vocabulary: Pendulums; UCM & SHM Simple Harmonic Motion (Pendulum) Constant Time Period, returns to beginning position and restarts motion Simple Harmonic Motion (Spring) Energy of Simple Harmonic Motion Kinetic and Potential Energy are inversely proportional to each other Uniform Circular Motion Circular path at a constant speed SHM Equations Period of Oscillation:

T = 2 (M/k) Velocity:

v = 1/(2 ) UCM Equations Velocity:
v= (2 r)/t Acceleration:
(v )/r Net Force:
F=ma The Simple Pendulum
The Physical Pendulum
The Torsional Pendulum oscillatory motion
simple harmonic motion
periodic motion
damped motion
forced motion
simple pendulum
physical pendulum
torsion pendulum displacement function
velocity function
acceleration function
amplitude
time period
frequency
angular frequency
phase constant
phase
energy functions amplitude
time period
frequency
angular frequency
phase constant
phase
energy functions
force function
momentum function frequency
phase constant
energy functions
force function
momentum function
underdamped system
critically damped system
overdamped force function
momentum function
underdamped system
critically damped system
overdamped
Full transcript