Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Musik från olika kulturer åk 3-4.

åk 3.
by

Lovisa Hellström

on 5 February 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Musik från olika kulturer åk 3-4.

Musik från olika kulturer
Folkmusik från olika delar av världen
Österrike är världskända för en speciell sångteknik som kallas för joddling. Den här sångstilen är ett gammalt sätt att kommunicera mellan bergsbyarna. Mellan gårdarna, dalarna och jaktstugorna hördes joddlingen på långt håll eftersom sången blir väldigt stark och kraftfull. Även djur reagerar på dessa sångrop. Många joddlare säger att de känner stark lycka när de joddlar.
ÖSTERRIKE
Vi ska resa jorden runt och lyssna på musik från olika delar av världen. Om man åker till ett annat land och t.ex. går på disco så spelas samma musik som hemma hos oss, så det vi ska lära oss om nu kallas för folkmusik.

Folkmusik är ett lands ursprungliga musik som har spelats och sjungits i århundraden. Vi hamnar först i landet....
ROMSK MUSIK/GYPSY MUSIC
Den här musiken vi ska lyssna på nu är inte kopplad till ett särskilt land längre men romerna, som är folkslaget, kommer från början från Indien som ligger här. På 1500-talet kom romer till Sverige.

I den här folkmusiken inspireras man mycket av andra kulturers musik och gör den sedan till sin egen med hjälp av mycket improvisation.

Nu ska vi titta på ett klipp där du säkert känner igen en hel del instrument. Men ett av dem har vi inte pratat om förut. Det heter cimbalom (eller hackbräde på svenska). Det är instrumentet med många strängar som spelas med klubbor. Vilka andra instrument ser du som du känner igen?
ANDERNA
Anderna är en bergskedja som ligger längs med västra kusten i Sydamerika. Här bodde från början indianer som kallades för quechuafolket.


Här ser du ett typiskt instrument inom andinsk musik.
Det heter panflöjt och är gjort av vass och bambu. Panflöjt hörs ofta i musik från den här delen av världen som kallas för inca music. Den här vackra musiken kan man ibland höra och se framföras av gatumusikanter i städer.
INDIEN
Det många förknippar med indisk folkmusik är en man som hette Ravi Shankar. Han spelade sitar, vilket är ett traditionellt indiskt musikinstrument.
En sitar har vanligtvis 17-18
strängar med stämskruvar längs med hela halsen.
RYSSLAND
Det mest typiska ryska instrumentet heter balalajka. Det är ett folkmusikinstrument som finns i flera olika storlekar.
Den minsta balalajkan kallas för piccolo-balalajka.
Och den största för subkontrabas-balalajka.
Nu ska vi lyssna på en svensk balalajaorkester
som kallar sig för Södra Bergens Balalaikor. Låten som de spelar heter Månen lyser.
Innan vi lämnar Ryssland så måste ni få se den ryska folkdansen "Berezka". Dansen är en hyllning till naturen och ordet berezka betyder björk. Att dansa Berezka är att som att ruva på en hemlighet. Dansarna får inte berätta för någon hur de gör rörelserna och de täcker ben och fötter med hellånga kjolar för att inte deras teknik ska avslöjas. Hur tror du att de gör?
SAMISK JOJK
Den här musiken och sångstilen heter jojk och är samernas traditionella folksång. Ordet jojk betyder just sång på samiska. Samer är bosatta i nordligaste Sverige och Finland, samt på Kolahalvön i Ryssland.Sångerna handlar ofta om kärlek och relationer. Jojken är fylld av känslor, både glädje och sorg. Jojken kan även utföras i religiöst syfte. Vi ska lyssna på lite olika jojkstilar.
Samisk folkmusik.
Sámi grand prix 2012
Samernas melodifestival.
Norges bidrag till Melodifestivalen år 1980. Den här låten blev jättekänd!
År 2014 fick jojken ett uppsving i
Sverige när Jon Henrik vann tävlingen
Talang med sin egenskrivna jojk.
VÄRLDSMUSIK
Världsmusik är ett begrepp som började användas för ungefär 50 år sedan. Man använder ordet för att skapa förståelse mellan olika kulturer. Sitter man i publiken på en världsmusikkonsert får man höra musik från olika världsdelar och musikerna (de som spelar) får öva sig på att spela musikstilar de inte är vana vid. Dessa konserter är otroligt uppskattade.
Ale Möller är en känd svensk musiker. Han spelar då och då i band och orkestrar med musiker från hela världen. Ale själv kan spela väldigt många instrument, alltifrån mandolin och cittra till harpa, mungiga och mandola.
I Ales band spelar föruom han själv fem andra musiker från olika delar av världen. Vi ska se på några av bandets framträdanden.
Du har nu varit ute på en musikalisk resa och fått höra hur folkmusik låter i olika delar av världen.

Vi ska nu avsluta med ett litet quiz för att se vad du kommer ihåg av det vi lärt oss. Lycka till!

Full transcript