Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

RLE-presentasjon, kulturarv

No description
by

SusaSuse Dysol

on 18 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of RLE-presentasjon, kulturarv

Bibelen er kristendommens hellige bok, og er delt inn i det gamle og det nye testamentet. Det gamle testamentet er delt inn i lov, historie, poesi og profeti (39 skrifter). Det nye testamentet er skrifter som er skrevet i de to første århundrene e.Kr. (27 skrifter). Bibelen er også kalt "bøkenes bok". Bibelen regnes ikke som guddommelig eller himmelsk, men vitner om og viser til Guds åpenbaring. Navnet "bibel" kommer fra det greske ordet "biblia"=bøker, og har hatt dette navnet siden 300-tallet e.Kr. Litteratur Refleksjon av litteratur Vi tror at kristendommens betydning har mye å si for litteraturen i dag fordi det er veldig mange som følger bibelen. Mange kjente forfattere fra gamle dager var kristne og skrev litteratur ut ifra det. Spor i språket Det er mange fraser eller uttrykk fra bibelen som vi mennesker bruker i dagligtale. Nedenunder kommer det vi tror at uttrykkene betyr. Vi har f.eks funnet:
-"Du er min øyensten" som betyr at man skal vokte noen, passe godt på én. I bibelen står det "Vokt meg som din øyensten, skjul meg i skyggen av dine vinger". "Intet er nytt under solen" som betyr at alt skal være som det er og at det som skjedde, det var meningen at skulle skje. I bibelen står det "Det som var, skal alltid være, og det som skjedde, skal atter skje. Det fins ikke noe nytt under solen". -"Som mor så datter" som betyr at datteren er lik som moren. I bibelen står det "Se, alle som bruker ordtak, skal ha dette ordtaket om deg: "Som moren så datteren"." -"Ulv i fåreklær" som betyr en slem person som later som om han/hun er uskyldig, men som prøver å lure noen. I bibelen står det "Ta dere i vare for de falske profetene! De kommer til dere i saueham, men innvendig er de glupske ulver". -"Den som ikke er med oss, er imot oss" som betyr at hvis en ikke er med oss, er den imot oss. I bibelen står det "Den som ikke er med meg, er mot meg; og den som ikke samler med meg, han sprer". -"Treet kjennes på frukten" som betyr at er du ondskapsfull på utsiden, er du også ondskapsfull på innsiden. Er du snill på utsiden, er du også snill på innsiden. I bibelen står det "Ta et tre: enten er det godt og da er også frukten god, eller det er dårlig, og da er også frukten dårlig. Treet kjennes på frukten". -"Let så skal du finne" som betyr at hvis du absolutt vil finne noe, og jobber hardt for det, vil du tilslutt finne det du leter etter. Jobber man hardt for noe vil man tilslutt oppnå det man vil. I bibelen står det "Jeg sier dere: be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere". -"Som man sår høster man" som betyr at hvis du starter på noe, så fortsetter det. Som f.eks et rykte som spres kan ikke stoppes. I bibelen står det "La dere ikke føre vill! Gud lar seg ikke spotte. Det et menneske sår, skal det også høste. Samfunnsliv Den gylne regel, "Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg." Jesus sa dette i bergprekenen.
Bibelen har mye å si for samfunnslivet, fordi mange mektige mennesker har tolket den etter som det passet dem best. Det har ført til mye vondt, f.eks. korstogene, hekseprosessene, slavehandel og generell undertrykkelse. Dette har igjen ført til den russiske revolusjonen og kommunismens framvekst. I Bibelen har Gud lovt å gjøre slutt på krig, undertrykkelse og urett, med Jesus som konge i sitt rike. Inntil det skjer, er det ifølge Bibelen Satan som styrer verden. Satan har fått en begrenset tid til å bevise at mennesker klarer seg best på egenhånd, og at ingen vil fortsette å tjene Gud hvis de møter motgang mens de gjør det (tjener Gud). Musikk Mozart og Bach var inspirert av kristendommen når de komponerte sine musikalske mesterverk.
Bach mente at han fikk talentet sitt av Gud. Film Charlottes tryllevev: vi tror at denne filmen har en tilknyttning til krsitendommen fordi edderkoppen, Charlotte, har et kors på ryggen. Man kan knytte Charlotte til Gud fordi hun hjelper Wilbur (grisen) med å ikke bli slaktet. Hun skriver også beskjeder i vevet sitt. Natur og dyr Marihøna: Marihøna har fått navnet sitt etter Marie fordi marihøna skulle fly til himmelen og be Maria om godt vær. Lærka: Et sagn forteller at Jesus som barn lekte på stranden og laget så fugler av leire. Så klappet han og fuglene kom til live. Fuglene ble da kalt for lærke siden de var laget av leire. Navn som stammer fra kristen tro Guttenavn: Kristian, Krister, Karsten og Kristen.
Jentenavn: Kjersti, Kristin, Kristine, Kristina og Maria (som stammer fra Jomfru Maria). En tysk sang med kristen tekst Gott ist ein Popstar Vi syns at denne filmen er et godt eksempel på hvordan vi tolker uttrykket "ulv i fåreklær". Fordi i filmen så er Susann rik, og søsteren, Susanne, ikke fullt så rik. I starten av filmen liker de ikke hverandre, men Susanne begynner å smiske for at Susann skal like henne. Målet til Susanne er da å få pengene til Susann, noe hun får siden Susann sier at hun kommer til å overlate pengene sine til søsteren når hun dør. Da dreper til slutt Susanne søsteren sin, og får da pengene hennes.
Full transcript