Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Romantizmi Shqiptar

No description
by

Joana Arapi

on 31 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Romantizmi Shqiptar

Tek “Liria ne Barrikade”-shprehet liria e personifikuar si nje grua e bukur dhe e fuqishme qe udheheq te rebeluarit e Parisit
Shekulli XIX

Epoke letrare

Lindi si :
- rebelim kunder shtresave klasiciste
-dashurise per natyren
-motivit te njerezve te lire
-individualizmit

Preku te tera letersite kombetare te Evropes


Romantizmi
Romantizmi shqiptar
-Vecorite e origjinaliteti kombetar
-Diskurs i zgjedhur
-Shprehje e pasur gjuhesore
-Game e gjere tematike
-Stili i kultivuar
-Lind me Kengen e Milosaos
Kenget e Milosaos
Jeronim De Rada:
-autori i pare qe shkrujati veper me fryme kombetare
- mbledhja e folklorit ne vendet arbereshe
-subjektiviteti
-ndjenja e natyres
-mbeshtet ne poezine popullore

Romantizmi shqiptar dhe evropian
Evropa
Epoke Letrare
Largimi nga modelet e vjetra
Lufta ndaj klasicizmit
Kontekst Historik
Heroi njeri sentimental
Letersia
Romantizmi Shqiptar
Shqiperia
Ringjallje kulturore
Tema patriotike
Krijmi i identitetit kombetar
Kontekst historik e letrar
Heroi njeri i thjeshte , luftetar i ditur
Vene ne qender njeriun
Mbeshteten ne folklor
Kultet e natyres,atdheut,ndjenjave
Autoret romantik Shqiptar dhe Evropian
Valter Skot(1771-1832)nga Anglia,Viktor Hygo(1802-1885)nga Franca,Aleksandër Pushkini(1799-1837)nga Rusia, në Gjermani ishin Johan Gëte(1749-1832)dhe vëllezërit Jakob(1785-1863)e Vilhem(1786-1859)Grim
Gavril Dara i Riu kendon kengen per motin e madh, Zef Serembe "Mbret lirik i kulluar", Sami Frashëri shkruan traktatin ideologjik per shqiprin dhe shqiptaret, Filip Shikroka, Konstandin Kristoforidhi studion letersin e shkruar dhe te folur,Anton Santori, Pashko Vasha , Jeronim De Rada
3 Gjini
Poema Epope
Poezi lirike
Poema Liriko- Epike
Vecorite:
-poeme liriko-epike
- fillimi i letersise romantike
-karakter autobiografik
-pa strukture logjike
-shqetesime e dyshime te forta
Naim Frasheri:
-Romantik i Evropes
-kultivon idene e lirise si nacionalizem modern
-mosmbeshtetja ne letersine popullore
-gjatesi e pafuqia epike
-mbeshtetja ne kulturen klasike e lindore

Letersia Shqiptare :
u krijua kur qenia shqiptare ishte ne rrezik
solli nje krijimtari te pasur letrare
hodhi bazat e letersise se sotme
perqasje shumedimensionale
Punoi : Joana Arapi
Klasa : X-D

Referencat :
-Shenimet e marra nga mesuesja Etleva Doka
-Interneti
Full transcript