Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ligji i Paskalit.

No description
by

nida shufta

on 15 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ligji i Paskalit.

Sistemet hidraulike shfrytezojne lengjet e pangjeshme, sic eshte vaji ose uji, per ti bartur forcat nga nje vend ne tjetrin.
Aeroplanet, Kamionet shfrytzojne sistemet hidraulike per mekanizmat e aterimit dhe sistemet e frenim
Disa Shembuj :
Ligji i Paskalit!

Presa Hidraulike
Riding on Air
Hovercraft
-used for
Rescue operations
Transportation


Look at fig 4.43 0n pg 318
-Marrim nje ene e cila permban lenge, ne qofte se mbi lengun ne ene ushtrojme shtypje nga jashte, atehere kjo rritje e shtuar do te ndikonte ne tre matesit e shtypjes njesoj.

-Ne qofte se p1,p2 dhe p3 ne fillim kane qene 1,3 dhe 5 Pa, dhe nese shtypja
do te kishte qene 5 Pa, atehere
matesit do te tregojne shtypjet e reja
6,8 dhe 10 Pa.
Shembulli qe eshte sqaruar me heret eshte shembulli i parimit te pergjithshem te cilin e ka dhene filozofi francez Blez Paskal (1623-1662).
Ligji i Paskalit thote:
Shtypja e ushtruar ne nje leng te mbyllur e rrit shtypjen njesoj ne te gjitha anet per te njejten madhesi.
-Me fjale te tjera kete ligj mund ta shprehim edhe ne formen:
Shtypja ne lengje perhapet njesoj neper tere lengun.
-Kemi paraqitur nje vegel te thjeshte interesante
e cila sherben per ta demonstruar ligjin e Pskalit.

-Eshte nje ene me piston qe ka vrima te njejta
te shperndara njetrajtesisht, po ashtu eshte e mbushur me uje, pasi qe te veprojme me piston,
nga vrimat rrjedh uji ne te gjitha drejtimet njesoj.
Ka disa pajisje praktike qe shfrytezojne ligjin e Paskalit.

-Presa hidraulike eshte paraqitur ne kete figure.
Ne rastin e ngritesit hidraulik,nje force e vogel mund te shfrytezohet per te ushtruar force te madhe.
Supozojme se te dy pistonet ndodhen ne lartesi te njejta.
Kur forca e jashtme ne hyrje F1 ,sipas ligjit te Paskalit, e rrit shtypjen njesoj neper tere lengun.
FORMULA :
Punoi:Gur Mal Nikqi
Full transcript