Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Gyalogos és kerékpáros közlekedés

No description
by

Sofía García-Villalba

on 23 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Gyalogos és kerékpáros közlekedés

Gyalog és kerékpáron...
A KRESZ mozaikszó, ami a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavakat fedi.
Olyan szabálygyűjtemény, amely a közlekedésben résztvevő minden személy mozgását szabályozza.
Tehát a KRESZ a gyalogosokra és a kerékpárral közlekedőkre éppen úgy vonatkozik, mint a más járművekkel közlekedőkre.A közlekedésben a legfontosabb kérdés a BIZTONSÁG: testi épségünk, járműveink és egyéb vagyontárgyak épsége is.
A KRESZ Bevezető rendelkezései között erről így olvashatunk:
"A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben."
A közlekedésben való részvétel feltételei
Kiemelendők a közlekedésben való részvétel feltételei, melyek a járműre és a vezetőjére vonatkoznak.Személyi feltételek
A KRESZ értelmében a kerékpár jármű, tehát a kerékpározóknak ismerniük kell a KRESZ-szabályokat és "kerekezésre" alkalmas állapotban kell lenniük. (A 0 tolerancia ugyan nem vonatkozik a kerékpárosokra és a gyalogosokra, részegen akkor sem szabad kerékpárt "vezetni"! Gyalogolni szabad részegen 18 éves kor felett, de jobb ha tisztában vagyunk vele, hogy másnapra kijózanodunk...)


A jármű közlekedésének feltételei
A kerékpárra vonatkozóan a KRESZ kötelező tartozéknak írja elő:
Fehér első lámpa
Piros hátsó lámpa
Piros hátsó prizma
Két egymástól független fék
Csengő
Borostyán színű (narancssárga) küllőprizma legalább az első keréken
Fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül rossz látási viszonyok között.
Megjegyzés: Érdekes, hogy a bukósisak használata kerékpárosoknak nem kötelező a KRESZ-ben, azzal együtt ajánlatos a használata.
A legfontosabb jelzések és szabályok
Más közlekedők és saját magunk biztonsága érdekében a közlekedés feltételein kívül ismernünk kell a közúti jelzéseket, a közlekedési táblákat és útburkolati jeleket és minimum az elindulási, elsőbbségi és kanyarodási szabályokat.
Mivel a kerékpárosok az úttesten is szabályosan közlekedhetnek, ha nincs kerékpárút, az elindulási, elsőbbségi és kanyarodási szabályok a kerékpárosokra is vonatkoznak. Nem árt megjegyezni őket, mert az autósok is ezen szabályok szerint gondolkodnak (többnyire).A) Elindulás
Az úttest széléről elinduló, a parkolóhelyről az úttestre ráhajtó jármű elsőbbséget ad az úttesten haladó járműveknek és gyalogosoknak. Az elindulást jelezni kell. A kerékpárosok saját biztonságuk érdekében, bátran emeljék meg a karjukat!


B) Elsőbbség az útkereszteződésben
Kereszteződésen a következő rangsorban álló szabályok és jelzések szerint haladunk át:
a) A GYALOGOSOK ELSŐBBSÉGE A KANYARODÓ JÁRMŰVEKKEL SZEMBEN ÉS A ZEBRÁN

b) RENDŐR JELZÉSEI

c) FÉNYJELZŐ KÉSZÜLÉK (közlekedési lámpák)

d) KÖZÚTI JELZŐTÁBLÁK és ÚTBURKOLATI JELEK

e) JOBBKÉZ-SZABÁLY
C) Bekanyarodás
Útkereszteződésben a bekanyarodni szándékozó jármű a jobbra illetve balra kanyarodó -útburkolati jellel jelölt- sávba időben
besorol
. Ha nincs felfestett kanyarodó sáv, akkor jobbra kanyarodás esetén az úttest jobb szélére, balra kanyarodás esetén az úttest felezővonala mellé vagy egyirányú úton az úttest bal szélére húzódik.

Kanyarodás előtt és nem kanyarodás közben (, mert akkor már minek?) mindig
irányjelzést ad
. Kerékpárosok a jobbra kanyarodási szándékot jobb karral, balra kanyarodási szándékot bal felemelt karral jelzik. Ugyanígy kell jelezni sávváltás, kerülés, elindulás ás megállás esetén is.
Jobbra
kis ívben, természetesen az úttest jobb széléről kanyarodunk és nem felejtünk el elsőbbséget adni a keresztező gyalogosoknak!

Balra
kanyarodni kétféleképpen lehet kerékpárral.
Kis forgalmú utakon, ahol szabályosan be tudunk sorolni, ott nagyívben KÖZVETLENÜL (
1
) kanyarodhatunk, miután megadtuk az elsőbbséget a velünk szemből érkező egyenesen haladó vagy jobbra kanyarodó járműveknek, valamint meggyőződtünk róla, hogy egy másik jármű balról nem kezdett megelőzi bennünket. Ekkor sem felejtjük el a keresztező gyalogosoknak járó elsőbbséget!
Többsávos, nagy forgalmú utakon érdemes KÖZVETVE (
2
) balra kanyarodni. Vagyis a kereszteződésen egyenesen haladunk át, majd a túloldalon átkelünk a keresztező úton.
Kötelező közvetve balra kanyarodni kerékpársávról, lakott területen kívül főútvonalon (kivéve, ha van jelzőlámpa) és ott ahol erre jelzőtábla utasít.

Hol szabad kerékpározni és gyalogosan közlekedni?


KERÉKPÁRÚTON

Feltéve, hogy van, maximum 30km/h sebességgel. A kerékpárút kereszteződéseiben nem mindig van elsőbbségük a kerékpárosoknak!

KERÉKPÁRSÁVBAN
Ha van, csak itt szabad, és csak egyirányban használható.

NYITOTT KERÉKPÁRSÁVBAN


Hasonlóan használható, mint a kerékpársáv, de ez el is hagyható biciklivel, például balra kanyarodás előtt. Továbbá fontos tudni, hogy a nyitott kerékpársávra más járművek is ráhajthatnak.


KERÉKPÁRRAL IS HASZNÁLHATÓ BUSZSÁVBANEgyéb buszsávban tilos!


GYALOG- ÉS KERÉKPÁRÚTONLegfeljebb 20 km/h-val, a gyalogosok veszélyeztetése nélkül.


GYALOGOS ÉS KERÉKPÁRZÓNÁBAN


KERÉKPÁROS NYOMON

Le lehet róla térni és mások is ráhajthatnak.

Lehet még biciklizni a KRESZ szerint leállósávon vagy útpatkán. "Ez elég értelmetlen kitétel a KRESZ-ben. Magyarországon csak autópályán van leállósáv, ahol tilos kerékpározni, az útpadka pedig szinte sehol sem alkalmas biciklizésre."
Az úttest jobb szélén, párhuzamos közlekedésre alkalmas közúton a szélső sávban, útpadkán és a járdán (ahol ez nem tilos) csak libasorban szabad kerékpározni. Egymás mellett haladni csak kerékpársávon, a kerékpár- és a gyalog-kerékpárúton lehet.


A gyalogosnak a járdán kell közlekednie. Ahol járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton. Ha ezek egyike sem áll rendelkezésre, csak akkor közlekedhet az úttesten. Az úttest szélén, egysorban, lehetőleg a forgalommal szemben a bal oldalon.

A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen kelhet át. Ha a közelben nincs zebra, akkor főútvonalon útkereszteződésekben a járda meghosszabbított vonalában mehetünk át a túloldalra. Más esetekben bárhol át lehet kelni, a lehető legrövidebb úton.

Ahol tilos kerékpározni, gyalogolni...
Tilos AUTÓPÁLYÁN, AUTÓÚTON, 12 év alatti gyerekeknek főútvonalon.


KERÉKPÁRRAL BEHAJTANI TILOS táblánál


A kerékpárt tolva már gyalogosnak számítunk, tehát az ilyen táblával jelzett helyen tolni szabad a kerékpárt.BEHAJTANI TILOS és MINDKÉT IRÁNYBÓL BEHAJTANI TILOS táblánál a biciklis sem hajthat be, csak ha a kiegészítő tábla megengedi.BUSZSÁVBAN


Elvileg ez esetben a buszsáv után következő sávban kell kerékpározni. Ez azonban senkinek nem ajánlatos, hiszen nem biztonságos jobbról busz, balról autók között kerékpározni. Viszont az autóbuszon utazókat sem lehet feltartani, azzal, hogy a busz előtt túrakerékpározunk!!!


GYALOGÚTON és GYALOGOS ZÓNÁBANJÁRDÁN tilos kerékpározni! Kivétel ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerek, mert ő főútvonalon nem kerékpározhat. Használhatja tehát a párhuzamos járdát, legfeljebb 10 km/h sebességgel.
"A gyalogosnak tilos
-híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén áthaladni;
-áthaladni olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs;
-a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni;
-lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya stb.) lépni;
-villamospályán közlekedni, vasúti vagy zárt villamospályán - a kiépített átkelőhelyen kívül - áthaladni;
-autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni;
-autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni, valamint útkereszteződésen kívül áthaladni."

Veszélyes manőverek és helyzetek
Az
előzés
a legnehezebb és a legtöbb kockázattal járó művelet. Előzni nem kötelező, csak egy lehetőség. Akkor szabad csak élni vele, ha az a sáv, amit az előzésre igénybe akarunk venni, olyan távolságban szabad, hogy az előzés alatt a szembejövő forgalmat nem zavarjuk.

Nem szabad előzni, ha egy harmadik jármű már megkezdte az előzést velünk szemben, vagy jelezte ezt a szándékát.

Csak egyértelműen balra kanyarodó (balra besorolt és balra indexelő) járművet előzzünk jobbról! A úttest közepén haladó villamost viszont csak jobbról szabad megelőzni!

Mindenképpen kerüljük az autók melletti holtteret. A
holttér
a kocsik mindkét oldalán található olyan terület, amit az autó vezetője nem lát a visszapillantó tükörben.


Jobbra indexelő jármű jobb oldalán
előrecsorogni és megállni életveszélyes, a legtöbb kerékpárosgázolás ebből a közlekedési helyzetből adódik! Az egyenesen közlekedőket pedig engedjük előre a kereszteződésben!

Teherautók, buszok mögött nem szabad hosszasan kerékpározni. Nincs középső visszapillantójuk, láthatatlanok vagyunk számukra. Hirtelen fékezés esetén, mire észleljük a féklámpát, már véget is ér az életünk!!!
a)
A gyalogosnak mindig elsőbbsége van a kanyarodó járművekkel szemben, akkor is, ha nincs felfestett zebra; illetve a zebrán minden esetben elsőbbségük van, a kerékpározokkal szemben is.
Fontos! A zebrán átviharzó kerékpáros nem számít gyalogosnak! Akkor tekintjük gyalogosnak, ha leszáll a kerékpárról és áttolja a biciklit a zebrán.

b)
A rendőr jelzései elsődlegesek, a lámpa, a táblák és a burkolati jelekkel szemben. A rendőr legfontosabb jelzése, hogy ha háttal, vagy szemben áll nekünk, az megálljt jelent.

c)
Ha nem rendőr irányítja a közlekedést, akkor a közlekedési lámpa jelzése az irányadó, minden résztvevő számára. Figyelem! A piros-sárga-zöld színű kerékpáros lámpa a kereszteződés előtt, a piros-zöld gyalogos-kerékpáros lámpa a kereszteződés túloldalán található!
d)
A közúti jelzőtáblák és az útburkolati jelek szerint vezetünk, ha nem rendőr irányítja a forgalmat és nincs jelzőlámpa vagy nem működik.
Táblák tipusai
az útvonal típusát jelző,
az elsőbbséget szabályozó,
utasítást adó,
tilalmat vagy korlátozást jelző,
veszélyt jelző
tájékoztatást adó táblák

Az elsőbbséget a következő táblák szabályozzák:

ELSŐBBSÉGADÁS KÖTELEZŐ tábla és ÁLLJ! ELSŐBBSÉGADÁS KÖTELEZŐ vagy becenevén Stoptábla
FŐÚTVONAL tábla és FŐÚTVONAL VÉGE tábla

Útburkolati jelek
A szaggatott sárga felfestés az úttestet keresztező kerékpárutat jelöli. Ez nem jelenti automatikusan, hogy itt a kerékpárosnak elsőbbsége van!

e)
Jobbkéz-szabály
Egyszerűen fogalmazva annyit jelent, hogy egyenrangú kereszteződésben (-ahol nem szabályozza lámpa vagy tábla az elsőbbséget-) az egyszerre érkező autók esetén a jobbról érkezőket el kell engednem, a balról érkezők meg engem kell, hogy engedjenek, függetlenül attól, hogy milyen irányban szeretnénk folytatni az utunkat. Ne feledjük, hogy a villamosnak viszont, akkor is elsőbbsége van, ha balról érkezik! ("(Egyszerű ökölszabály: ami 50 méter hosszú és sárga, annak mindenhol elsőbbsége van. Nem lehet eltéveszteni. ☺" kozlekedjokosan.eoldal.hu)

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánok!!!
Források:
net.jogtar.hu
kozlekedjokosan.eoldal.hu
Közlekedési ismeretek Oktatókönyv (Pauker Kereskedelmi és Nyomdaipari Kft.)
Készítette: García-Villalba Sofía 6.C
Full transcript