The Internet belongs to everyone. Let’s keep it that way.

Protect Net Neutrality
Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Snapchat

No description
by

Alice Rasmussen

on 3 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Snapchat

Snapchat
Den svenske rekordsättaren Emilia, 16, skickar över 2000 bilder per dag. En dag när Emilia är vaken 17 timmar så skickar hon mer än en snap per sekund.
När man filmar slutar man bara att hålla in knappen när man vill att filmen ska sluta, men det är fortfarande max 10 sekunder, om inte man använder en av funktionerna som finns, som kan göra att videon blir antingen snabbare och rösten blir pipig, eller att videon blir ännu snabbare och rösten ännu pipigare, eller att videon blir långsam och att rösten blir mörk. Man kan också få sin video att spelas upp baklänges, vilket vi tycker är väldigt coolt.
Vad går snapchat ut på?
Snapchat är en app som går ut på att skicka bilder till sina kompisar/familj. Bilderna visas bara några sekunder och sedan försvinner dom. Man kan även skriva till varandra och snapchat används ofta till att kommunicera.
Snap
Fler och fler börjar använda snapchat och en vanlig tonåring skickar mer än 100 bilder per dag. På snapchat kan man även skaffa nya vänner och prata med varandra på helt annat sätt än att bara skicka meddelanden.
Den främsta anledningen till att människor använder snapchat är för att det är roligt och för att skicka bilder till människor. Det går alltså egentligen bara ut på att skicka roliga bilder/videos till sina kompisar och är ett sätt för ungdomar att kommunicera.
Man kan skicka videos, bilder, skriva till varandra och ha en så kallad my story som är tillgänglig för alla sina vänner. På sin my story kan man lägga ut videos eller bilder på t.ex. vad som händer under en dag. På detta sätt kan alla dina vänner som bor långt bort se vad du gör. Även folk som du inte är vän med men som lagt till dig på snapchat kan se din my story, om du har den öppen offentligt.
Allt du behöver veta om snapchat
My story
My story är en funktion på snapchat som gör det möjligt för en användare att publicera en bild så att alla ens vänner kan se den.De flesta människor som använder denna funktion (för man kan avstå från den) lägger ut vad de gör under en dag, kanske vad de äter osv.
Risker
Problemet med my story är att de avändare som har addat dig utan att du har addat tillbaka kan se din my story, dock bara om du har en öppen snapchat.Detta kan bli läskigt eftersom att genom bara dessa bilder och videor du lägger ut, kan en person ta reda på en massa saker om dig. Den kan ta reda på vart du bor, vart du går i skolan eller vart du jobbar och vilka du umgås med.Ifall man inte vill att detta ska hända, kan man ha en stängd snapchat. Detta ger bara dina vänner möjligheten att se din my story.
Kändisar på snapchat
Kändisar använder även Snapchat för
att deras fans ska komma närmare dem och se hur deras liv ser ut utanför deras liv som kändisar. Det handlar även om marknadsföring, ifall deras fans gillar dem och vet vad dom gör så är chansen att större att de köper/lyssnar på musik eller annan produkt de säljer. Ifall de handlar om bloggare kanske de får mer reklamintäckter. Här är några olika kändisar som använder snapchat:
Therese Lindgren (youtuber)
Nellie Berntsson (bloggare)
Frans Jeppsson-Wall (artist)
Peg Parnevik (tv-profil)
David Herlnenius (programledare och skådespelare)
Extra fakta
Ifall man vill kan man även välja
vilka av ens kompisar som ska ha möjlighet att se din my story. Alltså om man känner sig obekväm med att en person som är din vän kan se din my story, kan du ändra så att denna person inte kan se din my story. På sin my story kan man såklart lägga till fler bilder och videor, och detta blir som ett långt bildspel med även videor. Man kan även ifall man vill, se hur många och exakt vilka som har sett din my story. Man kan även se om det är någon och vem som har tagit en skärmdump av det du har lagt ut.
Här är en video på en kille som berättar allt om my story i princip:


Konsekvenser
Hur fungerar snapchat privat och publikt?

Man kan använda snapchat på olika sätt, man får välja om man vill att alla ska kunna se (öppna sin snapchat offentligt) vad man gör eller om man vill att bara sina vänner ska kunna se sina snapchats. Ett sätt att kunna följa andra med vad dem gör är att kolla på deras My story. Genom det så kan alla dina vänner på din vänlista se vad du gör, men det är såklart frivilligt att lägga ut på my story eller att bara skicka till enstaka personer.
Man kan alltså välja själv vilka som kan se sin mystory, mer om detta förklarat under rubriken my story. Om någon lägger till dig på snapchat så kan du välja ifall du vill lägga till personen för att hen ska kunna skriva till dig och se vad du gör eller om dem kan skriva till dig bara genom att dem ska lägga till dig. Det senare alternativet, är att ha en öppen offentlig snapchat, som många kändisar som använder snapchat har.
Vänner och följare på snapchat
Man kan vara både vän med folk och så kan man bara följa andra. Till exempel, så brukar kändisar (t. ex stora youtubers) ha öppna snapchat konton, och det betyder att alla kan lägga till dem och skicka bilder eller videos till den personen (om dem har sin snapchat öppen så att man kan skicka till dem) men det är inte säkert att kändisen öppnar snapchatten eftersom att den personen förmodligen får väldigt många bilder eller videos om dagen. Dem kan också skicka en snapchat till dig om dem har lagt till dig. Du kan se deras my story (om dem har den öppen, vilket dem flesta kändisar har) Dem flesta kändisar, t. ex Kylie Jenner, brukar lägga ut videos på sin my story när dem pratar om saker som kommer hända eller som dem gör mm.
Det finns både positiva och negativa konsekvenser/sidor med sociala medier.
Mycket har förändrats från tiden då tillexempel våra föräldrar var unga och de levde
Inte som vi gör idag. De hade annorlunda vanor och ifall de ville träffa en kompis var de tvunga
Att bestämma det över hem telefonen, eller i skolan när de sågs.
Positiva sidor med sociala medier
Studier har visat att det människor som använder sociala medier skapar och får närmare relationer
Med människor än de som inte använder sociala medier.
Alltså genom att använda sociala medier skapar man ett slags gemenskap på en helt annan nivå en vad man
Skulle göra ifall man inte använde sociala medier. Sociala medier ger dig även möjligheten att prata med vänner som bor långt borta och detta gör att ni kan behålla eran vänskap utan att träffas.

Del 1 (posetiva)
Sociala medier kan även ge stöd till unga och tillåta dem att söka upp information på egenhand utan att behöva fråga
Någon man inte känner sig bekväm att prata med om vissa saker. För vissa saker vill inte unga prata med t.ex. sina föräldrar om, alltså blir internet och sociala medier ett perfekt ställe att ta reda på saker och få stöd av personer man
Inte känner. Det kan också vara skönt, att få hjälp av någon som inte har sett ens ansikte, så att man inte kan bli dömd av någon efter man har tagit detta stödet av en okänd person.


Del 2 (posetiva)
Negativa sidor med sociala medier
Sociala medier kan påverka människor psykiskt. Nätmobbing är någonting som tyvärr uppstår väldigt ofta på sociala medier och detta kan leda till psykisk ohälsa hos den drabbade personen. Varje år är det flera unga och andra som tar självmord på grund av detta hemska hat som en person kan bli utsatt av varje dag.
Samtidigt som vi människor har börjat använda sociala medier mer och mer, har vi börjat bli mindre sociala i det ''verkliga livet''.

Del 1 (negativa)
Del 2 (negativa)
Med sociala medier har även något som kallas ''sexting'' kommit till, som är när man tillexempel skickar olämpliga och lite grövre bilder. Det kan även handla om att man skriver opassande saker till en människa och den skriver opassande saker tillbaka. Dessa bilder och meddelanden kan lätt hamna uppe på sidor och kan tillslut sluta med hot och utpressning. Att skicka dessa olämpliga bilderna och meddelanden är farligt då det finns andra människor som kan använda sig av detta.
På socialamedier finns det även massa felaktig information som kan leda till att folk skräms i onödan osv.

Möjligheterna med snapchat
Människor som använder snapchat brukar oftast använda det för att skicka bilder som man inte vill visa för någon annan än den personen man skickar till. Eftersom att bilden/videon högst kan visas i 10 sekunder så kan mottagaren inte se bilden eller videon så länge, och då kanske man vågar skicka fulare eller mer olämpliga bilder. Dessutom så kommer nog inte personen vilja spara bilden (skärmdump) eftersom att man då får en notis på att den personen tagit en skärmdump. Men, det finns faktiskt en funktion, som gör att om man håller in på fältet där snapchaten man precis har öppnat, kan man kolla på den igen. Det syns också för den som skickat, den personen får en notis om att man spelat upp snapchaten igen.
Vi tycker att det är kul att skicka bilder och skriva istället för att bara skriva utan bilder. På snapchat kan man ju inte se bilderna eller videorna så länge om man inte tar en skärmdump, och det är också bra tycker vi ifall man vill skicka nån ful bild till sin kompis på skoj.
Risker inom snapchat
Egentligen finns det inte jättemycket risker med snapchat, eftersom att man kan välja vilka som ska vara sina kompisar eller inte. Ifall någon lägger till dig på snapchat, så kan du antigen välja om du vill bli kompis med den personen eller så kan du ignorera hens förfrågan. Den enda risken skulle jag säga är ifall någon person fejkar sin identitet. Om man tillexempel har en kompis som heter Lisa Larsson och hon inte har snapchat, så kan ju vem som helst ta hennes namn och skicka en förfrågan till dig. Då svarar du antagligen ja eftersom att du antagligen kommer tro att det är den riktiga Lisa.
När du sen accepterar den här personen, har den tillgång till din my story där de flesta lägger upp vad som händer under ens dag. Det kan vara rätt obehagligt när främlingar får reda på vilken skola du går på, vilken väg du tar hem och vilka kompisar du umgås med. En person som förfalskar sin identitet kan få fram rätt mycket information genom bara detta.
Viktigt att tänka på
Man måste tänka på att vara försiktig på snapchat. Man måste tänka efter vilka man accepterar till att vara sina vänner och vilka man skickar olika bilder till. Det är lätt att man ångrar saker man har skickat och eftersom att när man väl har skickat kan man inte radera det meddelandet eller ta tillbaka bilden, måste man tänka efter innan man skickar. På snapchat är det enkelt att skicka fel bild till fel person, så det är också viktigt att tänka på att inte ha alltför bråttom när man ska välja vilken person man ska skicka iväg sin bild/video till.
Vilka använder snapchat?
Det finns personer i väldigt många olika åldrar som använder snapchat men vi tror att dem flesta som använder snapchat är människor mellan 10-25 år, men det finns såklart folk som är äldre och yngre. Var fjärde person över 12 år använder snapchat, men vi vet att det är folk som är under 12 som också använder snapchat.


Miljö påverkan
Just snapchat påverkar inte miljön på något sätt. Men ifall man skulle kolla ur ett större perspektiv så för att kunna använda snapchat, måste man ha en telefon. Och för att ha en telefon måste den på något sätt skapas och de metaller som telefonen är gjord av metaller som är svåra att framställa. Denna produktion är inte bra för naturen och därför är inte mobiler i allmänhet bra för miljön och naturen.

Vad folk brukar använda snapchat till
Man kan även skicka obehagliga bilder till folk, eftersom att det inte finns någon funktion som stoppar en för att skicka vissa bilder eller texter. Det är även lätt att skicka fel bilder till fel människor, vilket kan skapa bråk och jobbiga situationer. Dock kan man blockera människor så när man stöter på människor som man inte känner så borde man göra det direkt.
Tecken för att skicka och ta emot snapchats
Man kan se om en person har öppnat en snapchat, eftersom att när man skickar en snapchat blir det som en triangel som är helt röd (när det är en bild, inte en video). Trianglen liknar en pil. När personen man skickat till har öppnat snapchaten kommer det vara ett vitt fält inuti triangeln. Om det är en video istället för bild kommer det vara en lila triangel, eller en kvadrat, eftersom att när man får en snapchat, så är det en röd/lila kvadrat. När man då öppnat snapchaten blir det ett vitt fält i kvadraten.
Hur man gör och lite olika funktioner
Snapchat funkar så att när du kommer in på appen direkt efter att du tryckt på appens ikon så kommer man in på kameran. Det är en knapp precis ovanför den vanliga hemknappen på din telefon, fast nu på skärmen, som man trycker på för att fota eller håller in för att filma. Man kan också välja hur lång tid bilden ska visas. På sidan av fotoknappen finns det en tabell där man kan välja hur många sekunder bilden ska visas för mottagaren, man kan välja 1 sekund som minst och 10 sekunder som mest.
Av Lina, Alice och Julia P 8E
Men hur gör man då, för att skicka bilder eller videos, ställa in olika inställningar mm? Det ska vi föklara nu.
Man kan också spara bilden eller videon till sin egen kamerarulle från snapchat. På bilden eller videon kan man också rita med olika färger, man kan skriva och bestämma storlek på texten(Man kan inte skriva jättemycket på sina snapchats, men några meningar kan man skriva.), man kan lägga in olika smaileys och ändra storleken på dem med. Om man filmar kan man också fästa smaileys på något föremål, t. ex någons näsa, så kommer smaileyn sitta kvar på denna persons näsa hela videon även fast personen rör på sig. Då ska man först lägga in en smailey i videon och sedan håller man in smileyn på det stället man vill fästa den på.
Man kan också zooma in när man fotar eller filmar.

Innan man tar ett foto eller filmar kan man dra upp skärmen (dra med fingret uppifrån och neråt) så ser det ut såhär (bild) och då kan man i det hörnet längst upp till höger trycka på en symbol som ser ut som ett hjul, och det är inställningsknappen. Där kan man ställa in massa olika saker, t.ex hur gammal man är, ändra lösenord, bestämma vilka som ska kunna se sin egen my story, bestämma om man kan ha filter så att det blir olika "färger" på bilderna eller videorna.Hur får man då olika filter på sin snapchatvideo eller bild?

Om man vill ha ett filter på sin bild eller video måste man först ta bilden eller filma videon. Sedan kan man dra med fingret åt antingen vänster eller höger. Det finns några olika filter som man kan ha som gör så att färgerna blir annorlunda på bilden, t. ex svartvitt. Det finns också filter där det står hur många grader det är ute, hur många kilometer man går/springer/åker i, lite olika filter med namnet på staden man befinner sig i osv, klockan digitalt osv.

Bilder
Dagar
Memories
Memories är en funktion som gör det möjligt för en person att spara ner en bild /video som man har tagit på snapchat, till en kamerarulle som befinner sig på appen snapchat. Memories är alltså som en kamerarulle där man kan ha bilder som man kanske inte vill ha på sin vanliga kamerarulle. Detta kan vara för att man inte vill att andra ska se bilderna som man sparar och man kanske sparar lite privatare bilder på memories.
Snapchat har även skapat en ännu privatare version av memories som heter ''endast för mig''.
Denna funktion är en väldigt privat kamerarulle, där du måste ha en kod för att kunna komma åt bilderna. Alltså väljer varje enstaka användare ut en kod till denna kamerarulle och har den privat för sig själv.
Man kan även ta bort dessa funktioner genom att gå in på inställningar och trycka in att man endast vill spara bilderna man tar till ens vanliga kamerarulle på mobilen. Sen kan man såklart välja ifall man vill spara bilderna man tar överhuvudtaget, varje enstaka bild man tar sparas såklart inte.
På snapchat finns det en funktion som används av nästan alla snapchatanvändare, dagar. Dagar är precis som det låter, snapchat räknar hur många dagar i rad man har snapchatat med varandra. Det börjar visas när man har snapchatat med varann i 3 dagar. Dem flestas mål burkar vara att få 100 dagar, men det finns folk som har över 365 dagar.
Discover
Om man är intresserad av nyheter och vill se vad som händer i världen kan man swipa åt vänster två gånger. Då kommer man in på Discover. Där kan man klicka på olika fält och så får man olika nyheter uppspelade.
Statistik
Snapchat kom till år 2011 och är det sociala nätverk som har ökat mest under 2015-2016. Det är dock fortfarande väldigt ovanligt med användare som är över 35 år.
En fjärdedel av alla internetanvändare använder idag snapchat, som är en ökning på 4% sen 2015.
Det är 16% som använder snapchat dagligen.
Upp till 25 år är det ca 75 procent som använder Snapchat och ca 58
procent som gör det dagligen. Över 56 år finns det nästan inga användare över huvud taget
och de dagliga användarna är så få att de inte går att mäta. I åldern 36-55 år
säger var tionde person att de någon gång använder Snapchat, men endast ett par
procent använder snapchat dagligen. Samma sak är det o varje ålder är det högre andel kvinnor än män som använder Snapchat.
Det flesta nya användarna på snapchat är emellan 16-25 år gamla. Andelen i dessa åldrar som använder snapchat har ökat från 12% till 58%, vilket innebär att hälften av dessa användare använder snapchat dagligen. Andelen personer som är mellan 26-35 som använder snapchat dagligen har ökat med 8%, vilket är mer än en fördubbling på ett år.
Snapchat är ett socialt media som är väldigt använt hos skolelever. Över 90% av alla flickor mellan 11-19 år använder snapchat och en stor del gör det dagligen. Bland flickorna som går på gymnasiet använder nästan alla, 97%, snapchat, varav 92% använder det dagligen. Hos killarna är det färre, 71% använder det dagligen och 82% använder det då och då.
Full transcript