Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Kanceri i gjirit

No description
by

dina asani

on 12 November 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kanceri i gjirit

Kanceri i gjirit
Informoju
Gjinjte jane te ndertuar nga
indi dhjamor dhe indi gjendrror i gjirit, bashke me nerva, arterie, vena dhe ind lidhor i cili mundeson mbeshtetjen e gjithe ketyre strukturave tjera.
Indi gjendrror paraqet nje
kompleks i ndertuar nga lobulet (qeska te vogla qe prodhojne qumesht) dhe kanale (te cilate e percjellin qumshtin nga lobule
t deri te thitha) dhe kjo structure merr formen e viles se rrushit.

Anatomia e gjirit
-Ndryshimet gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës
Në fëmijëri vajzat kanë gji të vegjël të pazhvilluar. Gjatë pubertetit hormonet e prodhuara nga ovaret dhe hipofiza( pjesë e trurit që kontrollon rritjen dhe zhvillimin e gjëndrrave tjera) shkaktojnë rritjen e gjinjve. Kjo mundëson që kanalet të degëzohen dhe lobulet të shtohen, kështu indi gjendrror i gjirit zhvillohet në një sistem të pjekur.
Edhe pse pas pubertetit gjiri është i pjekur, indi gjëndrror mbetet joaktive deri në shtatzani, atëherë lobulet fillojnë të prodhojnë qumësht.

-Ndryshimet pas menopauzes
Pas menopauzës kur ovaret ndërprejnë prodhimin e hormoneve dhe femrës i ndalet cikli menstrual në të njejtën kohë zvoglohet (pëson involucion) edhe indi gjëndrror i gjirit.


Çfarë është kanceri?
Kanceri eshte gjendje kur organizmi i njeriut nuk punon ne menyre te rregullt, keshtu qe qelizat nuk shumohen dhe nuk vdesin ne menyre te rregullt, e ne kete rast me shume qeliza rriten sesa qe vdesin.
Qelizat e kancerit ndahen pa kontrolle dhe krijojne mase (tumor), i cili me tutje qe te rritet i nevojiten kushte te volitshme duke stimuluar rritjen e eneve te gjakut (angiogjeneza) qe mundeson prurjen e O2 dhe materieve ushqyese. Qelizat e kancerit pastaj permes eneve te gjakut dhe limfes shperndahen ne pjeset tjera te trupit. Ky proces quhet metastaze.

Çfarë është kanceri i gjirit?
Kanceri i gjirit është sëmundje maligne gjatë së cilës qelizat e gjirit ndahen dhe rriten pa kontrolle. Zakonisht kjo rritje eshte aq e ngadalshme, saqe ndodh tumori te rritet me vite te tera, deri sa behet nje mase te cilen mundet te preket. Disa tumore nderkaq jane me agresive dhe rriten me shpejt.
-50-75% nga kanalet
-10 - 15% nga lobulet

Si mund të jetë kanceri i gjirit
Kanceri i gjirit mund të jetë :

a)Jo-invaziv
b)Invaziv

Ku qëndron dallimi???

Tek karcinoma jo-invazive qelizat rriten përbrenda indit te gjirit dhe nuk shpërrndahen në indin përreth ose në pjesët tjera të trupit. Ky përndryshe është edhe Stadiumi 0 i sëmundjes ose kur karcinomi është në gjëndjen IN-SITU ( “në vend”) dhe konsiderohet që në këtë stadium shërimi i sëmundjes është 100%.
Tek karcinoma invasive qelizat shpërndahen edhe në indin përreth e poashtu mund edhe të udhetojnë përmes enëve të gjakut dhe të limfës në organet tjera të trupit.
Stadiumet e karcinomës invasive janë:
-Stadiumi 0 i sëmundjes ose kur karcinomi është në gjëndjen IN-SITU
-Stadiumi I- kur kanceri nuk është i shpërndare jasht gjirit
-Stadiumi II dhe i III-kur tumori në gji rritet dhe në të njejtën kohë janë gjetur metastaza në nyjet limfatike të nën sqetullës
-Stadiumi IV- kur përveç në nyjet limfatike të nënsqetullës tumori është i shpërndarë edhe në organet tjera të trupit.

Cilat janë shkaqet e kancerit të gjirit?
Etiologjia
Faktoret e rrezikut që nuk mund të ndryshohen:
Faktorët e rizikut që mund të ndryshohen
-Mosha
-Faktori gjenetik
-Historia familjare
-Raca
- Dendësia e indit te gjirit
- Cikli menstrual
-Rezatim i mëhershëm i gjirit

-Moslindja e fëmijeve ose lindja në moshë të vonshme
-Përdorimi i kontraceptiveve oral
-Terapia hormonale postmenopauzale
-Mos gjidhenia
-Alkooli
-Obeziteti - trashësia
-Mungesa e aktivitetit fizik

Cilat janë shenjat alarmuese të kancerit?
Simptomet
1.Hasja e kokrrës ose nyjes gjatë prekjes të gjirit dhe nënsqetulles
2.Enjtje, ngrohtësi, skuqje ose errësim i gjirit
3.Ndryshim në madhësine dhe formën e gjirit
4.Gropëzim ose rrudhosje e lekurës
5.Kruarje, pezmatim ose skuqje e thithës
6.Tërheqja përbrenda e thithës/ pjesëve tjera të gjirit
7.Sekrecion spontan
Si bëhet dijagnostifikimi i
kancerit të gjirit?
1. Vetëdijesimi personal (vet-ekzaminimi mujor i gjinjve)
2. Ekzaminimi klinik sistematik i gjinjve (te specialisti i kësaj lëmie - onkologu, kirurgu, radiologu, së paku një herë në vit);
3. EHO inçizimet
4. Mamogramet (rëntgeni sistematik i gjinjve)
5. Biopsija si:
•FNA - punksioni me gjilpërë të hollë për marrjen e qelizave;
•CNB- biopsia me gjilpërë të trashë në “allti”, për marrjen e copave indore;

Ultratingulli (Ultrazëri) shërben që të diferencohen ndryshimet cistike nga ndryshimet solide-të forta.
Te gratë e reja dhe te gratë me gjinj denze ultrazëri është superior ndaj mamografisë si dhe diferencimi i tumoreve solide dhe cisteve është më i lehtë me ultrazë.
Ultrazëri preferohet të bëhet te: femrat në moshë të re ku parenkima gjëndërore është mirë i zhvilluar; te gratë që nuk kanë lindur; gratë në fazën e laktacionit; gratë shtatzëna; gratë në menopauzë që marrin terapi plotësuese hormonale, ku nën ndikimin e hormoneve, parenkima gjëndërore bëhet më i theksuar
ULTRAZËRI
Mamografija
FNA - punksioni me gjilpërë të hollë për
marrjen e qelizave;
CNB- biopsia me gjilpërë të trashë
për marrjen e copave indore;
Cilat janë metodat
për trajtim?
Ka dy lloje te hemotarpisë
Terapija adjuvante


Terapija neoadjuvante
Terapija Hormonale
Tamoxifen

Raloxifen

Inhibitor të aromatazës
Target terapija
Gratë me kancer gjiri që kanë
matur substancën proteinike HER 2 dhe kanë rezultuar HER 2 pozitive, ndihmohen me përdorimin e një ilaçi të quajtur trastuzumab apo HERCEPTIN.
Si mund ta uli
rizikun tim?
Si bëhet vetkontrolli
i ginjëve?
Mos haro!!!
Mbani dhe ruani një peshë trupi të
shëndetëshme
Kryeni rregullisht aktivitet fizik
Konsumoni ushqime me yndyrna të pakta
Konsumoni perime dhe fruta
Mos konsumoni alkool me shumicë
Konsultohuni me mjekun për kontraceptivët
Prognoza e kancerit
të gjirit
Ju faleminderit
për vëmendjen!!
Rejhan Bajrami

Studente në fakultetin e mjeksisë - USHT
Dr.Luzime Hoxha
Dr. Specijalist Gjinekologe
Melehat Sulejmani
Studente në Fakultetin e
Mjeksisë Shkup
Rejhan Bajrami
Student në fakultetin e mjeksisë - USHT
Hapi i pestë
Më në fund palponi gjinjët tuaj përderisa jeni të ulura. Në njejltin hap mund ta blni edhe gjat dushit. Nëse vëreni ndonj ndryshim, kontaktojeni mjekun tuaj.
Matetkotomija me rekonstrukcion te gjirit
Mastektomi e hershme me protzë
Mastektomi e vonshme dhe rekonstruktim
me flap nga barku
Ekzistojnë dy lloje të radioterapisë
Terapi me rezatim të jashtëm
Terapi me rezatim të brendshëm
Ja çfarë mund të bësh.
Vetë kontrolli i gjirit
Still jete të shëdetshëm
Çdo vajzë mbi 20 vjet çdo 2 muaj
Ekzaminin klinik të gjirit
Gratë prej 20-39 vjet, një herë në 3 vjet
Grat mbi 40 vjet, një herë në vit
Mamografi
Gratë prej 40-49 vjet çdo 1 deri 2 vjet
Gratë mbi 50 vjet çdo vit
Hapi i parë
Qëndroni para pasqyres me duar të lëshuara për rreth trupit-vitheve dhe vëreni nse ka ndonjë ndryshim në madhësi, formë, simetri ose ndonjë veçori që mund t'u tërhjek vëmendjen.
Hapi i dytë
Ngritni duart lartë mbi kokë dhe shikoni nëse mund të vëreni ndonjë ndryshim, duke vështruar edhe prezencë e sekrecioneve të ndryshme
Hapi i tretë
Shtrihuni në shpin dhe vendosni një jastëk të vogël nën shpatullën e majtë. Shuplaka e majtë të ngritet dhe qitet pas kokës. Me gishta të shtrirë të dorës së djathtë kontrollohet gjiri i majtë dhe atë së pari gjysma e gjirit të majtë. Në fillim 1/4 e brendshme e sipërme e pastaj 1/4 brendshme e poshtme,
Pasta gruaja e lëshon dorën e majtë përreth trupit dhe e vazhdon kontrollin e gjysmës së jashtme të gjiut. Në fillim 1/4 e sipërme të jashtme e pastaj 1/4 e poshtme të jashtme.

Hapi i katërt
Në fund e kontrolloni edhe regjionin e nënsqetullës. Pasi e kryen kontrollin e gjiut të majtë tani të njejtat veprime i kryen me gjirin e anës së djathtë. Vendosja e jastëkut nën shpatull ndihmon që indi i gjiut të jet i tërhequr në tërë gjirin njëlloj gjë e cila mundëson kontrollin më të lehtë dhe më të mirë të gjirit.
Rekomandime për gratë e moshës 20-30 vjec
• Nuk rekomandohet mamografi
• Ekzaminimi klinik i gjirit
• Këshillohet vetëekzaminimi i gjirit çdo muaj.
Rekomandime për gratë e moshës 40-50 vjec
• Vetëekzaminimi i gjirit
• Rekomandohet ekzaminim klinik i gjirit
• Mamografi çdo 1-2 vjet

Rekomandime për Grate nga mosha 50 deri 70 vjec
• Veteëkzaminimi i gjirit
• Ekzaminimi klinik i gjirit çdo 6 muaj deri 1 vjet
• Mamografi çdo vjet.

Elmedina Asani
Mjeke
Studente në Fakultetin e Mjeksisë - UT
Rejhan Bajrami
Full transcript