Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ibers, celtes i fenicis Socials

2011 Eva
by

Eva Feliu

on 31 May 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ibers, celtes i fenicis Socials

Ibers, Celtes i Fenicis Ibers introduccio:
son civilitazacions del primer mil.lenni
abans de crist (Neolitic).
Estaven a la Peninsula
Iberica, ja eren sedentaris i gran part van ser conquerides per els romans. Estaven a la part de la peninsula Iberica que tocava la costa mediterrania.
Els de la part d'Andalusia estaven influenciats pels fenicis i els de la part del nord és a dir aqui estaven influenciats pels grecs. La seva societat es dividia en 2 grups :
Els aristocrates: eren els que dominaven el poder.
Els camperols: eren els ciutadans que es dedicaven a l'agricultura i la ramaderia. Els seus poblats els creaven sobre les muntanyes, per poder controlar tot el que tenien al voltant i a la vora d'algun riu, envoltats per una muralla. Els ibers es dedicaven a l'agricultura i ramaderia. En els seus camps plantaven ordi, blat alguns llegums com llenties faves i pèsols. I els grecs els i van exportar l'olivera i la vinya.
Feien servir els bous per transportar les eines i per treballar el camp.
Pero els animals també els feien servir per menjar (llet) per aprofitar-no la pell i la llana (fer roba)...
El que feien no només ho utilitzaven ells també ho venien. Artesania:
feien vestits de lli, i una ceràmica on i dibuixaven homes animals i diferents simbols, també utilitzaven el metall (or, plata), també feien cistells... El comerç:
Estava força desenvolupat principalment venien el que feien, els metalls...
Comercialitzaven amb els grecsels fenicis i altres cultures mediterrànies.
Ho transportaven amb els vaixells a través del Mar dintre de les anfores. Tenien moltes deeses, tot hi que no en sabem gaires coses.
També tenien animals sagrats (bous).
Incinieraven i enterraven les cendres de la gent important i els camperols els incinieraven sense enterrar-los. Tenien llengua i escriptura propia sabem llegir les paraules pero no en sabem el significat.
Tenien un sistema alfbètic influenciat pels grecs. Hi ha restes ibèriques importants a:
Osca
Ullastret
Ciutadella
Llerda
.................... Celtes Estaven a la part interior i la costa Atlàntica de la Peninsula Ibèrica i bona part del centre i nord d'Europa La seva societat està dividida com la dels Ibers la unica diferència és que els Celtes donaven molta més importància a els guerrers. Els seus poblats es situen com els dels Ibers i a més a més vora barrancs i fenomens naturals per protegir-se. Els Celtes es dedicaven a l'agricultura i la ramaderia. Tenien ramats d'ovelles, cabres, bous (carn, llana i llet).
cultivaven cereals i recol.lectaven coses dels boscos, feien cervesa...
Tot hi aixo també feien activitats artesanals com la ceràmica i la metal.lugia...
També feien armes,... Religio:
Era una religio politeista. Els celtes consideraven sagrades certes forces de la natura com el tro, el sor...Creien en els morts, tenien certs animals sagrats dels quals en feien estatues de pedra, sabem que feien certs rituals pero no sabem a on, feien sacrificis i rituals col.lectius... Tampoc no coneixem gaire aspectes sobre l'art i la llengua celta, no tenien escriptura propia utilitzaven l'escriptura ibèrica tot i que utilitzan diferenta llengua. Fenicis Venien de l'altre punta del mediterràni pero van colonitzar les terres de la peninsula des de una època ben antiga.
Aquest va ser un dels primers pobles en establir contactes comercials amb els pobles de la peninsula. A més van influenciar notablement els ibers. Una ciutat molt important va ser Cartago situada a la costa del Nord d'Africa, es va convertir en un centre comercial, politic i cultural. Eren uns magnifics navegants van arribar a les costes d'Anglaterra i Irlanda, van anar a aquests territoris principalment per comerç i economia. El seu alfabets va influenciar a l'alfabet de molts pobles, van influneciar els grecs els grecs al llati i el llati a nosaltres o sigui que tenim l'alfabet una mica influenciat pels fenicis. Unes grans colonies a la peninsula son Ibusim, Gadir (Cadis), Malaka... El més important que van fer els fenicis va ser el seu comerç. Fet per: Ana McLoughlin Loubna Yandouz Mireia Giol Eva Feliu Eines i ceràmica celta Reprocuccio d'un poblat celta Alfabet Ceràmica fenicia Poblat fenici Gravat Cranis foradats Ritual funerari Deesa ibèrica Monedes Olla de ceràmica i 3 peus Civella de cinturo Ruines Moli de farina
Full transcript