Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Studimi I radioaktivitetit.Aplikimi dhe ndikimet e tij ne je

No description
by

jurgena shehu

on 27 March 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Studimi I radioaktivitetit.Aplikimi dhe ndikimet e tij ne je


Aftësia që kanë disa elemente për të lëshuar grimca e rrezatime e që kanë veti fizike të caktuara quhet dukuria e radioaktivitetit Në qoftë se rrezatimi ndodh vetvetiu, radioaktiviteti është natyror. Por fizikantët zbuluan me anë të eksperimenteve laboratorike element të rinj që kanë aftësi të rrezatojnë e në këtë rast radioaktiviteti është artificial.

Radioaktiviteti natyror
Vjen nga kozmosi ose nga materialet radioaktive që gjenden në tokë (kaliumi,rubidiumi etj.).Kështu p.sh ne Brazil ,radioaktiviteti natyror i tokës është për 800 herë më i lartë sesa radioaktiviteti mesatar në tokë. Burimi kryesor i radioaktivitetit natyror është radoni,që është 7.5 herë më i rëndë se ajri,është i padukshëm,nuk ka shije dhe erë.Thëngjilli,po ashtu përmban disa radionuklidë në gjurmë,me djegien e tij radionuklidet lirohen në mjedise.Energjia gjeotermale,e posaçërisht fosfatet,janë burim i përqenderimeve të larta të uraniumit,prandaj gjatë nxerrjes dhe përpunimit të tyre lirohet radoni.
Janë ato rreze te cilat lirohen gjatë një zbërthimi radioaktiv,kjo formë e këtij rrezatimi dallohet nga rrezatimet e tjera për shkak te aftësis depërtuese,prandaj ka efekt të ndryshëm në botën e gjallë.
Një nga problemet kryesore që mundojnë njerëzimin është mungesa e lëndëve ushqimore dhe i produkteve bujqësore. Teknologjia bërthamore mund të ndihmojë njerëzimin edhe në këtë fushë. Rrezet bërthamore përdoren për përmirësimit e llojit të bimëve bujqësore duke i bërë ato më rezistente përballë diellit dhe të ftohtit dhe duke shtuar rendimentin e tyre. Nëse kjo metodë gjen përdorim të gjerë do të mund të prodhohen shumë lloje bimësh dhe do të rritet shumë herë rendimenti në bujqësi. Rrezet bërthamore përdoren edhe për luftimin e parazitëve të ndryshëm që dëmtojnë bimët bujqësore. Aktualisht specialistët në fushën e produkteve bujqësore po e përdorin këtë metodë duke u përqendruar mbi produktet bazë si gruri,orizi,elbi dhe pambuku.
Teknologjia bërthamore është njëra ndër shkencat aplikative më të rëndësishme. Këtu në radhë të parë, mendohet në prodhimin e energjisë bërthamore dhe aplikimet e llojllojshme të izotopeve radioaktive . Aplikimi i izotopeve në teknikë, në bujqësi dhe në mjekësi sot ka rëndësi të madhe. Për energjetikën bërthamore mund të thuhet se është duke u zhvilluar me një tempo fundamentale. Në vendet e zhvilluara ku ndihet mungesa e burimeve të energjisë konvencionale energjia bërthamore është bërë pothuajse burim kryesor.
Dukuria e Radioaktivitetit
Rrezet Radioaktive
Teknologjia berthamore ne bujqesi
TEMA :
Studimi I radioaktivitetit.Aplikimi dhe ndikimet e tij ne jeten e gjallesave

NENTEMA:
Aplikimet e radioaktivitetit ne industrine bujqesore,Bombardimi I farave te produkteve ushqimore

LENDA
:Fizike

SHKOLLA
:”Sinan Tafaj”

KLASA
:XI-1

PUNOI
:
GR lll
• Jurgena Shehu (Kryetare grupi)

Sofia Demetja,Sara Hasa,Ervisa Fusha,Altin Bodini,Mentas Capa
(Antaret e grupit)

Rrezet Radioaktive:

Radioaktiviteti ne bujqesi

• Materialet radioaktive te vogla perdoren per te mos lejuar krimbat te futen ne perime .

• Vlera ushqyese , pjekja dhe shkrirja janë përmirësuar duke përdorur Izotopet

• Sëmundjet e ( kikirikëve, domateve, qepëve ,orizit , sojes , elbit ) jane zbuluar duke përdorur materialet radioactive

• Materialet radioaktive tregojnë se si bimët thithin pleh ;kjondihmon hulumtuesit .

• Izotopet ndihmojne fermerët dhe shkencëtarët per te kontrolluardemtimet : p.sh. Kalifornia ka përdorur rrezatim sterilizimi që prejnga mesi i viteve 70 për të kontrolluar infeksionet mesdhetareapo per mizen e frutave .
Full transcript