Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Projekt matematike

No description
by

QEMAL STAFA

on 2 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Projekt matematike

Projekt matematike
Tema:
Zbatime praktike te steriometrise dhe trigonometrise

Klasa XI-5
Nentema:Zbatime praktike te stereometrise dhe trigonometrise ne topografi
Pjestare:Enis Metaliaj
Klaviola Harizaj
Klea Dalipi
Bleart Bellau
Dao Zela
Problema 1:
Nje burre po ecen ne nje rruge te drejte.Ai vuri re majen e nje kulle e cila formonte me token kendin 60grade.Nqs lartesia e kulles eshte 15m atehere sa eshte largesia e burrit nga kulla?
AC=h=15 m
B-> pika ku qendron burri
BC->eshte distanca nga kulla te burri
B=60 grade
Nga trigonometria: Tg B= tg 60 grad = AC/BC ose h/d = rrenja 3
Keshtu qe d (BC) =15/rrenja 3= 8.66
Distanca e burrit nga kulla eshte 8.66m.
Per te matur largesen ndermjet dy pikave ne mes te cilave ka nje pengese veprohet si me poshte.Caktohen pikat C D dhe E te tilla qe DE//AB(Ky veprim realizohet me ane te instrumentit kendmates teodoli.)Maten Bc =400m DC=32 m dhe De=50 m .TE gjendet largesa AB
probleme 2
Te gjendet gjatesia e pemes nese njihen BC=AB=1.6 cm dhe BM=6.5 cm
probleme 3
Kemi trekendeshi CDE i ngjashem me trekendeshin ABC.Nga kjo del raporti DE/AB=DC/BC pra 50/x=32/400 32x=20000 x=625m
Kemi trekendeshi ABC eshte i ngjashem me trekendeshin AMN . Nga kjo kemi BC/MN=AB/AM 1.6/x=1.6/8.1 x=8.1m
N
M
problem 4
Per te matur lartesine MN te nje kulle nje vrojtues vendos nje pengese EF e cila mbulon kullen .matet lartesia e pengeses EF=3.7 m.Gjatesia e vrojtuesit eshte AB=1.7 mdhe largesa AE =5m dhe AM=40 m. Te gjendet lartesia MN e kulles
F
N
M
AB=EO=CM=1.7m Kemi trekendeshi BFO eshte i ngjashem me trekendeshin BNC.Nga kjo del raporti FO/NC=BO/BC 2/x=5/40 5x=50 sjell qe x=16m MN=NC+CM=16+1,7=17.7m
Per te matur lartesine e nje kulle,nje vrojtues duke vendosur pasqyren ne piken M , shikon ne te majten e shtylles.Cfare duhet te mate ky vrojtues per te gjetur gjatesine e shtylles?
problema 5
Thjesht nevojitet matja e CD; DM dhe BM
probleme 6
nje tel telefoni me gjatesi 15 m shtrihet i tendosur ndermjet dy shtyllave me gjatesi 8m dhe 20m,Te gjendet largesa ndermjet kembeve te shtyllave.
H
Heq pingulen DH mbi BC. AD=HB=8m Gjej me anen e teoremes se Pitagores.Kemi DH ^2 =Dc ^2-CB ^2 DH ^2=225-111 Dh = rrenja e 81=9 m
M
Full transcript