Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Poluarea

No description
by

Bogdan Refec

on 3 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Poluarea


POLUAREA de Refec Bogdan
Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor (organismele vii și mediul în care trăiesc). Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi erupțiile vulcanice, cea mai mare parte a substanțelor poluante provine din activitățile umane.
Definitie
Poluarea poate fi de 2 tipuri:

-poluare naturala

-poluare artificial
Poluarea artificiala a aparut odata cu dezvoltarea primelor asezarii urbane, sub influenta factorului antropic.Initial produsele poluante erau putine, de natura organica si usor degradabile de catre microorganismele mediului(bacterii si ciuperci)
Pe masura dezvoltarii
industriei, a cresterii demografice si a modernizarii tehnicii, poluarea s-a extins, poluantii s-au inmultit si au aparut deseuri greu biodegradabile, ca de exemplu detergentii, pesticidele de sinteza, deseurile radioactive.Cand cantitatea de poluanti depaseste capacitatea de neutralizare a mediului, ecosistemele sufera un proces de alterare si distrugere a lor, rezultand zone lipsite total de viata.
Clasificare
Poluarea in functie de natura poluantului poate fi:
a)fizica-produsa de zgomot(poluare sonora) poate fi:
produsa de substante radioactive(poluare radioactiva)
produsa de apa calda, praf, particule de carbune.
b)chimica- produsa de compusi gazosi din industrie:
ionii unor metale grele
pesticidele folosite in agricultura
detergentii
c)biologica-rezultata din infestarea mediului cu agenti patogeni si germeni proveniti din fermentatii, eutrofizarea apelor.Poluarea dupa mediul in care actioneaza poluantii, poate fi:
-Poluarea aerului
-Poluarea solului
-Poluarea apei
Sursele naturale principale ale poluării sunt erupţiile vulcanice, furtunile de praf, in­cendiile naturale ale pădurilor şi altele cum ar fi gheizerele sau descompunerea unor substanţe organice.
PREZENTARE VIDEO
POLUAREA APEI
Cum este poluata?

Apa este vitala pentru fiecare vietuitoare de pe planeta.Totusi,prea frecvent apa este poluata datorita canalizarii,resturilor animale sau substantelor chimice si ingrasamintelor dizolvate in apa.Se spune ca apa este poluata in cazul in care cantitati sau tipuri de substante continute in ea pot face rau oamenilor ,animalelor ,plantelor sau mediului.Apa curata este o resursa pretioasa.In multe tari ploaia nu cade suficient de frecvent ,iar stocul de apa este adesea insuficient.In tarile in curs de dezvoltare ,izvoarele si raurile adesea nu pot satisface cerinte populatiei aflate in crestere.Apa este un dizolvant foarte bun.Aceasta poate dizolva mai multe solide decat oricealt lichid.Deseuri lichide deversate de fabrici si ferme curg in rauri si fluvii ,otravind apa potabila si ucigand fauna salbatica
Eliminarea deseurilor
Raurile si marile au fost in mod traditional utilizate pentru eliminarea deseurilor.Raurile cu curgere rapida transporta ape menajere si alte deseuri departe de casele oamenilor ,in oceane ,unde procesele naturale de descompunere pot face de obicei fata.In apele care curg insa lent sau in locurile in care in apa ajung prea multe deseuri ,aceasta dezintegrare naturala nu poate face fata cantitatii de deseuri.Apa poate deveni atunci poluata cu apa menajera purtatoare de boli.Ea se mai polueaza cu petrol si substante chimice provenite de la fabrici.
Poluarea in lume
Poluarea apei în India: situația fluviului Gange.
Poluarea Gangelui în India reprezintă un caz foarte particular: pe de o parte ea reprezintă consecința activităților industriale care, pe de altă parte, este agravată mai ales de comportamentul populației locale. Astfel industriile în expansiune deversează în apa fluviului cantități alarmante de produse chimice care conțin crom, arsenic... Din acest punct de vedere orașele cele mai poluante sunt Kanpur și Calcutta. De exemplu, Kanpur aruncă zilnic în fluviu 400 de milioane de litri de ape uzate, neavând capacitatea tehnică de a le trata. Pe de altă parte, agricultura intensivă care a permis obținerea autonomiei alimentare a țării pe vremea lui Nehru a devenit astăzi o amenințare din cauza pesticidelor, a nitraților și îngrășămintelor care ajung în cele din urmă în cursurile de apă. Și în sfârșit, Gangele fiind considerat sacru, milioane de pelerini beau apă direct din fluviul în care se și spală, fac baie, aruncă rămășițele pământești ale defuncților... în disprețul oricăror riscuri sanitare. Gravitatea situației necesită măsuri urgente, dar guvernul este prea puțin interesat, prioritatea lui constituind-o dezvoltarea economică. Cât despre populație, și ea se mobilizează cu destul de multă greutate.
Poluarea apei în lacurile Brienz și Thoune din cantonul Berna, Elveția
În Elveția, apele lacului Thoune, ca și ale lacului Brienz, au fost afectate de faptul că în ele au fost scufundate în mod intenționat anumite cantități de muniții care au devenit astfel o sursă potențială de poluare. (De altfel jumătate din lacurile elvețiene ascund în adâncurile lor muniții de război, în timp ce alte țări s-au debarasat de munițiile vechi sau neexplodate aruncându-le în mare.) Militarii au aruncat în lacul Thoune mari cantități de muniție perimată, de muniție neexplodată și de materiale explozive – ele sunt evaluate la 500-600 de tone (din totalul de peste 8 000 de tone care se evaluează că a fost aruncat în lacurile elvețiene, ne de puține ori cu tot cu capsa detonatoare care conține metale toxice).
România se află pe primul loc în Europa la poluarea cu nitraţi şi peste 2.000 de localităţi din toată ţara au sursele de apă otrăviteDoar jumătate dintre români au canalizare, iar la oraş sunt prea puţine staţii de epurare. Cel mai trist este că la ţară cunt copii ce mor din cauza apei otrăvite de gunoiul de grajd şi de latrine. Surprizător, Uniunea Europeană a pus la dispoziţia României trei miliarde de euro pentru ca, până în 2015, România să aibă staţii de epurare în toate localităţile de peste 10.000 de locuitori. Nimeni însă nu a folosit fondurile.
Ce provoaca poluarea
Aerul este un amstec de gaze.Fara aer si oxigenul din acesta,majoritatea vietuitoarelor nu ar putea exista.Pastrarea aerului nepoluat este vitala pentru sanatatea noastra.Tehnologia ne face viata mai usoara.Aceasta tehnologie se bazeaza insa pe energie si mare parte din aceasta energie provine din arderea combustibililor.Cand sunt arsi,combustibi cum ar fi carbunele ,petrolul si gazul elibereaza in aer milioane de tone de gaze ,printre carese numara monoxidul de carbon ,dioxidul de sulf si oxidul de azot ,impreuna cu cenusa ,praful si funinginea.Pe langa deteriorarea sanatatii oamenilor ,aceasta dauneaza si faunei salbatice.
Ploaia acida
Picaturile de apa din nori sunt acide in mod natural doarece dioxidul de carbon din aer se dizolva in apa ,formand un acid slab.Arderea combustibililor minerali provoaca cresterea cantitatii de substante chimice in aer si astfel se formeaza acizi mai puternici.Consecinta o reprezinta ploaia acida.Aceasta distruge copacii din paduri si face apa dulce sa fie prea acida pentru ca pestii si alte animale de apa sa poata trai in ea.Poate distruge de asemenea zidaria cladirilor.
Poluarea in lume
Regiunile care sunt în drumul vântului care bate dinspre zone industrializate, cum ar fi Europa și estul Statelor Unite și Canadei, sunt cele mai afectate de ploi acide. Ploile acide pot să afecteze și sănătatea umană și obiecte create de oameni; ele dizolvă încet statui istorice din piatră și fațade din Roma, Atena si Londra.
POLUAREA AERULUI
Turnul Eiffel din Paris este invaluit intr-o ceata de fum formata din particule minuscule de fum de la fabrici ,gaze de esapament si alti poluanti
Romania este a doua cea mai poluanta tara din Uniunea Europeana in privinta centralelor pe carbuni, potrivit unui raport dat publicitatii joi de Health and Environment Alliance (HEAL).
Tara noastra este depasita doar de Polonia in ceea ce priveste cantitatea de substante poluante eliberate in atmosfera de cosurile centralelor, fiind urmata de Germania.
Dintre cele mai poluante 20 de centrale pe carbune din UE, 5 sunt instalatiile romanesti de la Turceni, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Isalnita si Mintia, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Fundatia TERRA Mileniul III.
La nivelul Uniunii Europene, acest factor de poluare este responsabil in fiecare an pentru 18.200 de morti premature, aproximativ 8.500 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 4 milioane de zile de lucru pierdute.
In termeni economici, impactul arderii carbunelui in Europa costa aproximativ 42,8 miliarde de euro pe an. Aceste costuri sunt asociate in mare parte cu afectiunile respiratorii si cardiovasculare ce reprezinta doua tipuri principale de boli cronice in Europa.
POLUAREA SOLULUI
Poluarea in lume
Ce produce poluarea
Solul este un amestec de materie din plante, minerale și animale care se formează într-un proces foarte lung, poate dura mii de ani. Solul este necesar pentru creșterea majorității plantelor și esențial pentru toată producția agricolă. Poluarea solului este acumularea de compuși chimici toxici, săruri, patogeni (organisme care provoacă boli), sau materiale radioactive, metale grele care pot afecta viața plantelor și animalelor.
Degradarea solului este un fenomen îngrijorător în UE. Între 1990 și 2006 s-au pierdut definitiv cel puțin 275 hectare de sol pe zi prin impermeabilizarea solului – acoperirea terenurilor fertile cu material impermeabil – însumând 1 000 km² pe an, respectiv o suprafață de dimensiunea Ciprului la fiecare zece ani. Se estimează că eroziunea solului cauzată de apă afectează 1,3 milioane km² în Europa, o suprafață de 2,5 ori mai mare decât teritoriul Franței. Degradarea solului afectează capacitatea noastră de a produce alimente, de a preveni seceta și inundațiile, de a opri pierderea biodiversității, precum și de a combate schimbările climatice. Acestea sunt câteva dintre principalele constatări formulate în două noi rapoarte prezentate de Comisia Europeană privind aspecte științifice și de politică legate de solul european.
Informatii din..
http://ro.wikipedia.org/wiki/Poluare
"Enciclopedie pentru intreaga familie" ,editura Teora
http://salveazamediul.ro/index.php/resurse/articole/64-degradarea-solului-un-fenomen-ingrijorator-in-europa
http://poluarea.wordpress.com/
Full transcript