Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Egypte

No description
by

Wies :)

on 30 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Egypte

Inhoud
Inleiding
De geografie van het Oude Egypte
De bevolking
Belangrijke Egyptische bouwwerken
Het Egyptische schrift
De Egyptische godsdienst
Kunst
Praktische zaken
Bronnen
Het oude Egypte
De geografie van het oude Egypte
Egypte ligt in het Noorden van Afrika. Egypte is een staat. In de noorden grenst het aan de Middellandse Zee en in het oosten aan de Rode Zee. Dat zijn natuurlijke grenzen. In het westen grenst het aan Libië en in het zuiden aan Soedan. Deze grenzen zijn later door de mens gemaakt. Het zijn onnatuurlijke grenzen. De meeste mensen in het oude Egypte wonen langs de Nijl omdat de grond daar vruchtbaar is. De rest van het land is een en al woestijn. De belangrijkste plaats was Memphis, in de buurt van Sakkara en Heliopolis. Een andere grote plaats was Karnak, in de buurt van Luxor. Vroeger heette dat Thebe. Aan de andere kant van de Nijl lag de vallei der koningen. Overdag is het is de woestijn snikheet, 's nachts is het er erg koud. In de woestijn groeit niks, alleen maar bij wat oases. Bijvoorbeeld bij El-Fajoem konden mensen wonen. In de delta van de Nijl waren ook meerdere plaatsen.
De bevolking
De oude Egyptenaren deden veel aan akkerbouw. Iedereen wilde daarom aan de Nijl wonen want daar was slib dat de rivier achterliet. Slib is hele vruchtbare grond. Ze verbouwden bijvoorbeeld granen. Om gebruik te maken van het water van de Nijl kwam er een irrigatiesysteem. Om het irrigratiesysteem goed te onderhouden was een goede oranisatie nodig. Elk dorp kreeg een dorpshoofd. Later gingen de dorpen steeds meer samenwerken. Dat was tussen 3500 en 3000 voor Christus. In die tijd waren er te veel boeren, daarom gingen sommige mensen zich specialiseren in het maken van werktuigen voor de landbouw en veeteelt. Zo ontstonden ambachtslieden. Andere mensen hielden zich bezig met de handel. Voor een goede organisatie kregen die dorpen samen één leider, de farao, dat is een soort koning van het land. De farao deed niet alles alleen, ambtenaren en ministers hielpen hem. De ambtenaren haalden onder andere de belasting op. Dat werd gebruikt om de priesters, ambtenaren en oorlogen te betalen. Ook om het paleis van de farao te onderhouden. Zo ontstond er een gelaagde samenleving met een farao als belangrijkste persoon bovenaan en de slaven als minst belangrijkst helemaal onderaan.
De gelaagde samenleving van het oude Egypte
Toetanchamon
Cheops
Djoser
Ramses lll
Het Egyptische schrift
De Egyptenaren hadden een schrift dat bestond uit plaatjes. Het waren een soort strips. Allemaal tekeningetjes samen betekenden iets. Het schrift wordt hiërogliefen genoemd. In 1799 werd de steen van Rosetta gevonden. Franse troepen hadden de steen gevonden. Hij staat nu in het British Museum in Londen. Op de steen stonden 3 dezelfde teksten in 3 verschillende talen. Een was in het Egyptisch hiërogliefenschrift, een in het Egyptisch demotisch schrift en een in het Grieks. Zo kon men het hiërogliefen schrift van de oude Egyptenaren ontcijferen.
Beroemde farao's
Toetanchamon
Djoser
Ramses lll
Cheops
De Egyptische godsdienst toen en nu
Belangrijke Egyptische bouwwerken
Made by Wies & Suus
Kunst
Praktische zaken
Bronnen
Farao Cheops leefde in de 4e dynastie. (van 2570 tot 2450 v. Chr.) Hij had de grootste piramide laten bouwen in Gizeh.
Farao Djoser leefde in de 3e dynastie. (van 2670 tot 2570 v. Chr.) Hij heeft een aparte piramide in Sakkara, een trappiramide.
Farao Toetanchamon leefde in de 18e dynastie. (van 1550 tot 1295 v. Chr.) Zijn grafkamer is gevonden in 1922, in het dodenstad aan de west-zijde van de Nijl. In de vallei der Koningen.
Farao Ramses lll komt uit de 20e dynastie. (van 1188 tot 1076 v. Chr). Hij is de laatste grote farao. Zijn graf ligt in de vallei der Koningen.
De Egyptenaren bouwden veel gebouwen voor de doden en de goden. Daar is veel van overgebleven.
De piramide van Djoser ligt in Sakkara. Dit was vroeger een dodenstad. Er liggen dan ook meerdere piramides. Deze piramide van Djoser is bijzonder omdat hij in een trapvorm is gebouwd. In de piramide ligt het graf van farao Djoser.
Het is het oudste stenen bouwwerk in de geschiedenis en is de voorloper van de gewone piramide. De trappen dienen als trap waarmee de farao naar de hemel kon gaan. Je kan hem bezoeken.
De piramide van Djoser
Piramides van Gizeh
In Gizeh liggen eigenlijk elf piramides, maar de drie grootste zijn van Cheops, Chefren en Mykerinos. Dit zijn graven van farao´s. Het is erg bijzonder hoe ze zijn gemaakt aangezien de piramides heel groot zijn en de blokken waarmee ze zijn gebouwd ook erg zwaar zijn. De piramide van Chefren heeft nog op de top kalksteen, zoals het vroeger was. De piramide van Cheops is de grootste van de drie. Chefren was de zoon van Cheops.
Je kan in de grafkamer van de piramide komen door een lange trap naar beneden af te dalen. Er is ook nog een dodenschip van Cheops hier gevonden. Ook ligt hier de beroemde Sfinx. De Sfinx is de bewaker van de zonnentempel.
De tempel van Karnak
Abu Simbel
Terrastempel van Hatsjepsoet
De terrastempel van Hatsjepsoet is te vinden in Deir al-Bahari aan de westoever van de Nijl. Deze tempel is bijzonder omdat de tempel 3 grote terrassen heeft, het heiligste deel van de tempel ligt in de berg. De tempel is gebouwd voor de vrouwelijke farao Hatsjepsoet. Het was bijzonder dat een vrouw een farao was. De tempel is in de 19e eeuw ontdekt en je kan de tempel bezoeken. Links van de tempel ligt het Hathorheiligdom. Dat zijn pilaren van de koningin met koeienoren. De tempel is ook bijzonder omdat de kleuren van het hiërogliefen schrift op de wanden nog zichtbaar zijn. Hatsjepsoet leefde in de 18e dynastie.
Haar broer Thoetmoses l veroverde Opper-Nubië. Hij was de eerste farao die een graf liet aanleggen in de vallei der koningen. Hatsjepsoet was zijn zus.
De tempel van Karnak ligt ten noorden van Luxor (Thebe). De bouw van de tempel van Amon-Re begon in het Middenrijk van Egypte. Ze begonnen aan de bouw van de tempel in de 18e dynastie. Amon was de bescherm-heilige van Thebe. Het is bijzonder om te bezoeken omdat er een hal is met 134 enorme pilaren. De tempel is steeds verder uitgebouwd tot de 30e dynastie. Nectanebo l bouwde de grote pyloon die je hieronder op het plaatje ziet. Hij liet ook de sfinxen met ramskoppen bouwen. Dat was de toegangsweg voor de tempel. Het is een groot, indrukwekkend complex om te bezoeken.
De tempel van Abu Simbel ligt vlakbij de Soedanese/Nubische grens, helemaal in het zuiden van Egypte. Hij is ontdekt in 1813 en lag helemaal onder het zand. De tempel is gebouwd door Ramses ll in de 19e dynastie. In de 13e eeuw voor Christus heeft Ramses ll de tempel laten bouwen om indruk te maken op de Nubiërs. Ook ligt hier de tempel van koningin Nefertari, dat was zijn vrouw. De tempels staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bijzondere is is dat beide tempels in de 20e eeuw zijn verplaatst i.v.m. de aanleg van de stuwdam
in Aswan. Het water van het Nassermeer zou dan gaan stijgen en dan zouden de tempels onder water komen te liggen. De tempels zijn op een hogere plek neergezet. Je kan beide tempels bezoeken.
Feniks. Geschiedenis voor de onderbouw 1 vwo h. 1.4 ThiemeMeulenhoff
Egypte. Nelles Guides
Egypte tempels, mensen en goden. Alberto Siliotti. Zuid boekprodukties
Wikipedia. Oude Egypte, Abu Simbel, Terrastempel van Hatsjepsoet, oude Egyptische kunst
http://www.scientias.nl/2300-jaar-oude-munten-gevonden-in-egypte/7780
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.fashionencyclopedia.com/fashion_costume_culture/The-Ancient-World-Egypt/Kalasiris.html&prev=search
www.egypte; land van de farao's.nl
Nu is het zo dat 93% van de Egyptenaren Soennistisch Islamitisch zijn. Het woord Soenna betekent in het Arabisch traditie. Soennistische moslims volgen de traditie, die gebaseerd is op de laatste profeet van de islam; Mohammed. Een profeet is een soort boodschapper van een god, in dit geval van Allah. Egypte is echter geen Islamitische Staat, met een Islamitische grondwet. In de grondwet staat ook veel over het Christendom en over het Jodendom. Sommige moslims zijn het er hier niet mee eens. Dan komen er politieke conflicten. Een van de belangrijkste grondlegger hiervan is Sayyid Qutb. Hij heeft er een boek over geschreven, en is erg bekend in Egypte.
Moslims geloven dat een koopman uit Mekka, Mohammed, een belangrijke boodschapper van Allah was. Hij zou namelijk de laatste woorden die Allah aan de wereld wilde vertonen, gehoord hebben. Mohammed wordt daarom ook wel als Zegel de Profeten beschouwd.
Dit alles staat beschreven in de Koran. Dat is een soort Bijbel, voor de moslims.
Bij de oude Egyptenaren was het geloof heel belangrijk. De farao was ook een soort van God. Egyptenaren waren er van overtuigd dat de dode na zijn overlijden op reis ging naar het hiernamaals. Hiervoor had hij zijn lichaam nodig. Daarom werd deze gemummificeerd. Ook nam de overledene veel van zijn bezittingen mee het graf in. Hij moest wel tijdens het leven de juiste rituelen bijhouden. Een leven in het hiernamaals moest er ongeveer zo uit zien als het leven op aarde.
Oude Egypte
Nieuwe Egypte
Biddende moslima's
De belangrijkste bouwwerken in Egypte zijn vooral gemaakt in de tijd van circa 3000 voor Christus, tot en met circa de derde eeuw na Christus. Ze maakten meestal gebouwen, beelden, voorwerpen en het bekende papyri. Dat is een soort oud papier, waar ze Hiërogliefen op schreven. Er werden meestal grote brieven geschreven door hoge ambtenaren, aan de koning. Er stonden bijvoorbeeld belastingen in, en wie die heeft betaald. Bijna al deze bouwwerken zijn goed bewaard gebleven, en mensen vinden deze altijd nog erg mooi.
Er werd vooral veel aardewerk gemaakt, maar ook keramiek en zelfs glas. Het waren potten, waarin geurende oliën of eten zaten.
De eerste beeldjes in Egypte werden al gemaakt in de Prehistorie. Maar toen zat er nog niet de Egyptische cultuur in verwerkt. De beeldjes waren gemaakt van klei of ivoor. Vanaf 3000 voor Christus verschijnen de eerste traditionele beeldjes van farao's. Deze waren gemaakt van steen. Vlak daarna werden er ook privaatbeelden gemaakt. Er stonden personen op met gekke hoofden. Pas later kregen deze beeldjes normale hoofden, die ook beter leken op de echte mensen. In de derde en vierde dynastie neemt de privaatkunst af. In de vijfde dynastie worden er daar weer meer beelden van gemaakt, en verschijnen er weer bekende mensen op de privaatbeelden. Nu verschijnen er ook groepsbeelden; privaatbeelden met gezinnen of familie's bij elkaar. In de zesde dynastie verschenen er weer nieuwe beelden; offerende koningen met een dubbele kroon of een psjent. Vanaf nu weten de Egyptenaren ook het verschil tussen idealistische en het realistische type beeld.
Het Nieuwe Rijk lijkt op het Middenrijk, maar is minder streng en beter verzorgd. Beelden met nagemaakte mensen erop krijgen andere vormen, en de emoties zijn ook beter te zien. Vanaf de 19e dynastie, zien de mensen op beelden er minder verzorgd uit, en in de Late periode worden er vooral oude dingen nagemaakt.
Schilderingen waren vooral bij tempels, graven en sarcofagen. Er waren dan verschillende scenes in diverse kleuren te zien.
Het was belangrijk dat de beelden lang goed bleven. De kunst was voor goden of overledene, en had een magische functie te vervullen.
Muziek was ook belangrijk in Egypte, maar hoe het geklonken heeft weten we niet. De harp, de luit en de auloi waren vooral erg populair.
Toetmoses III
buste Nefertiti
beeld Egyptische schrijver
Geld
Feestdagen
Kleding
Reizen door Egypte
Geld
Feestdagen
Kleding
Reizen door Egypte
De oude Egyptenaren moesten belasting betalen. Heel vroeger hadden ze nog geen geld. De boeren betaalden de belasting door iets van hun oogst weg te geven. Later kwamen er in het Oude Egypte munten. Archeologen hebben in Egypte 383 bronzen munten gevonden. Die munten werden in de derde eeuw voor Christus gebruikt. Er regeerde toen een Griek over Egypte. Daarom stonden aan de ene kant van de munt Griekse goden afgebeeld en aan de andere kant van de munt een arend en twee Griekse woorden.
Je zou denken dat de mensen in Egypte korte kleren dragen omdat het er erg warm is, maar dat is niet zo. Dan zou je zo verbranden. Ze droegen wel kleren, maar niet veel. Alleen de slaven droegen geen kleren. De mannen in Egypte droegen alleen een soort kort rokje. De vrouwen droegen kokervormige jurken, die soms versierd waren met geplooide stroken. Deze jurk heet een kalasiris en was gemaakt van linnen. Ook droegen ze soms een grote doek die over hun schouders. De puntjes van het doek maakten ze vast, het was een soort schoudervestje. Zo hadden de vrouwen hun armen vrij tijdens het werken. De kleding werd gemaakt van katoen, linnen en rameh. Linnen was dun geweven en lekker koel.
Eerst krasten ze de tekentjes in stenen. Later vonden ze papyrus uit. Papyrus is gemaakt van de papyrusplant. Het waren platte vellen. Daar schreven de Egyptenaren met inkt op.
Schoudervestje
Kalasiris, een strakke jurk over het lijf.
De stof van de jurken werd wit gemaakt zodat de vrouwen de jurken konden versieren met allerlei felle kleuren.
Korte rokjes
Eigenlijk weten we niet veel van feesten in het Oude Egypte. Dit komt doordat er weinig over gevonden is. Het is wel duidelijk dat het andere feesten waren dan de feesten die wij tegenwoordig vieren. De verjaardag werd niet gevierd. De sterfdatum was wel heel belangrijk in Egypte. Er is van Ramses II een conclusie getrokken, dat hij rond de 90 jaar oud is geworden. In schilderingen staat beschreven dat hij zeker 120 jaar oud is geworden. De feestdagen zijn dus niet vaak vast te leggen. Trouwen was niet belangrijk. Men ging gewoon samenwonen, zonder dat er een priester of een ambtenaar aanwezig hoeft te zijn. De geboorte van de farao was een belangrijke gebeurtenis in het jaar. Wat ook belangrijk was, was de verwekking van de rijksgod Amon. Er is hier veel over geschilderd, op muren in tempels.
De belangrijkste feesten werden in en rond Thebe gehouden. Dat waren feesten als het feest van Opet, het mooie feest in het dal van de woestijn en Techi.
In Egypte reisde de mensen veel via het water. De meeste mensen woonden langs de Nijl, de grootste rivier van heel Egypte. De mensen hadden een boot. Zo reisde ze van hoog naar laag Egypte. Dan ga je naar het noorden.
Een andere manier om in het Oude Egypte te reizen, is via de kameel. Via de kameel??? Ja, want toen er nog geen auto's waren, was het handig om per dier te reizen. Kamelen waren er veel in Egypte, en de meeste mensen hadden wel een kameel. De kameel kon veel zware dingen dragen, en de Oude Egyptenaren konden er ook nog bij. Kortom: In Egypte reisden ze of per boot, of per kameel!
Inleiding
We vonden het erg leuk om deze presentatie te maken. We kregen de opdracht, en wisten meteen dat dit een prezi werd. We hebben allebei een account op prezi, dus we wisten allebei hoe het werkte.
We hebben elkaar op whatsapp, dus we hielden elkaar continu op de hoogte over wie welk hoofdstuk maakte.
De samenwerking tussen ons was erg goed. We hebben een planning en verdeling gemaakt.
We hebben altijd goed gewerkt, zelfs in de vakantie.
Wij hebben erg genoten om deze presentatie te maken, en we hopen dat u er ook van gaat genieten.
Wies en Suus
Full transcript