Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Biologjia 8

No description
by

Klevis Kadriu

on 8 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Biologjia 8

Biologjia 8

Këmbnyjëtuarit
Kembenyjetuarit jane grupi me madh ne te gjithe mbreterine e kafsheve (rreth 75%).Keto kafshe kane mbulese te forte(kinta),e cila vepron si skelet i jashtem.Trupi i tyre eshte i ndare ne pjese(segmente)

Kembenyjetuarit e kane trupin te ndare ne tri pjese :
*Koka
*Kraharori
*Barku
Kane skelet te jashtem,te formuar nga nje lende e forte qe quhet kitine.Ky skelet sherben : per t'i dhene trupit formen,si mbeshtetje per muskujt,i mbron nga goditjet,nga humbja e ujit,prandaj keto kafshe i hasim edhe ne vende te thata siç jane shkretetirat.
Sistemet e organeve te kembenyjetuarit
Sistemi nervor perbehet nga ganglione,si dhe krimbat unazore,por eshte me i zhvilluar.
Aparati tretes ndryshon ne lloje te ndryshme kembenyjeuarish,ne varesi te menyres se te ushqyerit,por pergjithesisht perbehet nga goja,zorra e perparme,qe fillon me gojen,e mesme dhe e prapme qe mbyllet me vrimen e pasdaljes.
Aparati i qarklimit te gjakut eshte i hapur.Organi qendror eshte zemra.
Frymemarrja tek ata qe jetojne ne toke behet me trake,ndersa tek kembenyjetuarit qe jetojne ne uje me veleza.
Riprodhimi eshte seksual.
Klasat me te rendesishme te kembenyjetuare jane :
ajo e gaforreve,e merimangave dhe ajo e kandrrave
Klasa e gaforreve (krustacet)
Ne kete klase bejne pjese kryesisht kafshe detare,por jetojne edhe ne ujera te embla.Pervec gaforreve te medha ka edhe gaforre mikroskopike,qe jetojne ne lumenj,si dafiet dhe ciklopet.
Trupi i ketyre kembenujetuarve eshte i ndare ne dy pjese,ne kokekraharorin dhe barkun,por ky i fundit shpesh eshte i segmentuar.Skeleti i jashtem ne disa lloje eshte me i forte ne pjesen e kokekraharorit,duke formuar nje skelet te vertete mbrojteje.
Karakteristike e gaforreve eshte se ne gojen e tyre ka dy pjese te specializuara qe sherbejne per te kapur,copetuar dhe pertypur ushqimin.Keta kembenyjetare kane 2 cifte antenash ndjesore dhe pese cifte kembesh.Me ciftin e kebeve si mashe ne koke,ata kapin dhe copetojne ushqimin.
Klasa e merimangave
Ne kete klase perfshihen : merimangat,akrepat,kepushat dhe rriqrat.
Dallimi kryesor ndermjet merimangave dhe kembenyjetuarve eshte se brenda ne goje nje cift i kembeve eshte transformuar ne nje pincete te pajisur me qeska helmi per te vrare gjahun.Gjithashtu nuk kane antena.
Trupi i tyre eshte i ndare ne dy pjese,
nga nje ngushtim i quajtur bel.Ne pjesen e
siperme ndodhen organet pergjegjese per ushqim,shqisat dhe kater cifte kembesh.Ndersa pjesa e poshtme nuk ka kembe dhe aty ndodhen organet per qarkullimin e gjakut,tretjen,frymemarrjen dhe shumimin.
Merimangat marrin fryme me trake,qe jane
kanale me zgjatime qe dalin ne pjesen e mbuleses se siperme.
Merimangat ushqehen me kandrra.Shume merimanga thurin rrjeta me fije ngjitese,ne te cilen kapen kandrrat,kur kalojne ndermjet tyre.Qe te haje gjahun,merimanga e mbulon ate me leng tretes dhe ne pas e mledh.
Punoi : Kimberli Kadriu dhe Grasiela Mulla
Full transcript