Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Breien is voor oma's

Drie schrijftips. Bedoeld voor scholieren en andere 'schrijvers'.
by

Clasine van Dorst

on 3 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Breien is voor oma's

Verzin een goed begin Waarschijnlijk ga je een betoog of een beschouwing schrijven. Doe de lezer een lol en begin je inleiding niet met:
Iedereen heeft wel eens te maken gehad met...
Iedereen heeft ooit een presentatie moeten geven...
Stel je voor dat je... Breien is voor oma's
Schrijftips voor beginnende schrijvers En dit doe je wel! Toen mijn oma 85 werd, besloot ze een Facebookaccount aan te maken. Mijn oma wil met haar tijd meegaan en ik kan dat wel waarderen... (ANEKDOTE)

Jongeren besteden gemiddeld vijf uur per dag aan hun mobiele telefoon. Dat is meer tijd dan ze besteden aan eten, hun vrienden én hun hobby's bij elkaar... (OPVALLEND FEIT)

Hoe zou ons leven eruit zien als morgen alle mobiele telefoons spontaan ontploften? Hoe zouden we contact houden met onze vrienden? Wat zouden we doen als we onderweg naar huis een lekke band kregen? Wat moesten we beginnen als we staan te wachten bij de bushalte? (PRIKKELENDE (RETORISCHE) VRAGEN)

Facebook moet onmiddellijk afgeschaft worden. Vindt u ook niet dat al die sociale media een verwoestende invloed hebben op onze maatschappij? (UITSPRAAK IN DE VORM VAN EEN STELLING, GEVOLGD DOOR DE HOOFDVRAAG VAN DE TEKST)

Er is niemand in Nederland die nog een fatsoenlijk gesprek kan voeren. (UITDAGENDE, IRONISCHE OPENINGSZIN) ZEG HALT TEGEN STOPWOORDEN Het gebruik van 'kleine woordjes' kan heel nuttig zijn. Ze kunnen het cement van een tekst vormen. Het gevaar is echter dat deze woordjes 'stopwoorden' worden en dan geldt nog maar één credo:
schrijven is schrappen! toch
maar
zo
dus
eigenlijk
wel/niet
BREIEN IS VOOR OMA'S Het lijkt misschien intelligent als je hele lange zinnen bouwt, maar meestal zijn dit soort 'breiwerkjes' onleesbaar.
Kijk maar eens naar de volgende gebreide zin: Mensen zullen zich voordoen alsof ze een leeftijds-genoot zijn terwijl ze dus eigenlijk gewoon in de 30 zijn, en zullen zo eerst goed bevriend met je raken en je dan dingen laten doen die je spannend vindt en doet terwijl je die persoon dus niet kent. EN DIT DOE JE WEL! VOOR
Mensen zullen zich voordoen alsof ze een leeftijdsgenoot zijn terwijl ze dus eigenlijk gewoon in de 30 zijn, en zullen zo eerst goed bevriend met je raken en je dan dingen laten doen die je spannend vindt en doet terwijl je die persoon dus niet kent. NA
Volwassenen zullen zich voordoen als leeftijdsgenoten, terwijl ze misschien al 30 zijn. Ze zullen goed bevriend met je proberen te raken. Daarna laten ze je dingen doen die je spannend vindt. Je doet die dingen dan voor iemand die je helemaal niet kent! OPMERKINGEN
De zin is in kortere zinnen geknipt.
Stopwoordjes zijn geschrapt.
Er zijn punten en komma's toegevoegd. PREZI bekeken? 'Liked' it?

Zet dan het codewoord 'BREIWERK' op www.facebook.com/jufvandorst.
Staat het woord er al?
Zet jouw codewoord dan in de reactie! Dit zijn de 'beruchtste' stopwoorden:
Full transcript