Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hur ska en god människa vara? Hur ser de på döden?

No description
by

Julia Lindkvist

on 9 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hur ska en god människa vara? Hur ser de på döden?

Hinduism
Enligt Hindusimen så ska man vara snäll och omtänksam mot andra människor, och även hjälpa andra människor om dom behöver hjälp. Man får inte ljuga, stjäla eller skada någon, Hinduismen är väldigt lik Buddhismen med alla deras punkter och regler på hur man ska leva. Hinduer är även v äldigt kärleksfulla mot alla djur så dom är vegetarianer och skulle aldrig äta kött.
Hur ska en god människa vara? Hur ser de på döden?
Buddhism
Islam
Kristendom
Judendom
Vilka ritualer och högtider är viktiga?
Finns det några heliga texter?

Vem är grundare för relegionen? Hur ser man på gud? Vilken roll har gudarna?
Hindusim
Buddhism
Islam
Kristendom
Judendom
Finns det några likheter mellan religionerna?
Symboler
Buddhism
Hindusim
Islam
Judendom
Kristendom
Likheter och skillnader inom Judendom, Kristendom och Islam.
Hinduism
Buddhism
Islam
Kristendom
Judendom
Det finns olika viktiga platser, vart ligger de?
Finns det likheter och skillnader mellan dessa viktiga platser?

Hindusim
Buddhism
Islam
Kristendom
Judendom
De fem etiska träningsföreskrifterna
Man åtar sig att träna på
1. att avstå från att döda
2. att avstå från att stjäla
3. att avstå från att missbruka sin sexualitet på ett sätt som skadar en själv och andra
4. att avstå från att ljuga eller använda annat skadligt tal
5. att avstå från att missbruka alkohol och andra droger som fördunklar sinnet och gör att man tappar omdömet.
En död muslim ska tvättas på ett speciellt sätt. Och när de begravs ska kroppen ligga på sidan och huvudet ska vara vänt mot Mecka. En troende muslim eller närastående ska läsa ur koranen för den döda.
Om man har levt som en god muslim kommer man till himmelriket, men om man har brutit mot guds regler kommer man till helvetet.
En god muslim ska inte ljuga, slåss eller stjäla. De får inte heller ha sex före äktenskapet.
En kristen ska vara Ödmjuk, barmhärtig, rättvis, uppriktig och sann men inte dömande, kärleksfull, kunna lyssna och vara lätt att tala med. Lätt för att ha överseende med människors brister. Vara förlåtande och uppmuntrande. Hjälpsam, frikostig, gärna humoristisk.
Judar ser på livet som att det inte börjar på födseln och slutar med döden. Det är bara 12-13 procent som är troende, vad det andra övriga tror om vad som händer efter döden är omöljligt att säga. En god människa ska följa de tio budorden.
De tio bud orden: Tro på gud, förbud otillbörlig tillbedjan, förbud mot att ingå eder, att högtidlidhålla helgade dagar, respekt för föräldrar och lärare, förbud mot mord, förbud mot äktenskapsbrott, förbud mot stöld, förbud mot falskt vittnerbörd och förbud mot girighet.
Vedaskrifterna är hinduismens äldsta skrifter, troligen ifrån 1500-400 f.Kr.
I Vedaböckerna finns hinduismens äldsta skrifter från olika tider.
Enligt den hinduistiska traditionen avslöjades skrifterna av gudarna för forntida heliga män, men forskarna har en rad olika teorier om deras ursprung. I hinduismen firar man många olika högtider, nästan alla högtider hör ihop med någon gud. Eftersom hinduismen är så olika beroende på vart man är i Indien så är också firandet olika beroende på vart man är.
Buddhismen tre viktiga skriftsamlingar är Tipitaka, Dharmapadda och Kung Milindas frågor. I likhet med många andra religiösa skrifter, t.ex Bibeln, har de nedtecknats först efter Buddhas bortgång. Buddhismen är utspridd på så många olika ställen och man firar inte högtider på samma sätt på alla ställena.
Den mest kända högtiden inom islam kallas Ramadan. Det är den nionde månaden i det islamska året. Under Ramadan fastar muslimer varje dag från gryningen till solnedgången. Fasta betyder att man får inte äta eller dricka något från gryningen tills det att solen går ner på kvällen. Koranen är en helig text inom Islam, i den står precis allt som Muslimerna behöver veta.
Inom kristendomen så firar man jul, påsk, midsommar osv.
Jul firas för att Jesus föddes. Påsk firas för Jesus uppståndelse. Midsommartiden innebär långa och ljusa dagar på grund av sommarsolståndet, motsatsen till jul och december då dagarna är korta och mörka. En helig text inom Kristendomen är bibeln.

En högtid inom Judendomen är Shabbat. Det är en judisk vilodag, Shabbat firas varje vecka, från solnedgången fredag kväll tills tre stjärnor syns på lördag kväll. En helig text inom Judendomen är Tora, den är helig för att Mose fick ta emot den av Gud på berget Sinai.
Buddhismen startade i norra Indien för ca 2500 år sedan. Skaparen av Buddhismen heter Siddharta Gautama. Nu kallas han Buddah. Inom Buddhismen vill man försöka likna och vara som Buddah. Det finns ingen allsmäktig Gud i buddhismen.
Det finns ingen teori om vem som skapade Hinduismen. Den växte fram av ett folkslag som hette Dravider, dom var mörkhyade.
Inom Hindusim tror man på många olika gudar, allt från 1 gud till 330 miljoner gudar dyrkas. De vanligaste gudarna heter Brahma, Vishnu och Shiva
Grundaren av Islam hette Abraham. Många tror att det var Muhammed som skapade Islam. Historian började med att Muhammed mötte Allah i öknen där Allah förmedlade sitt budksap genom verser.
Inom Islam så tror man bara på en gud. Deras gud kallas Allah.
Judendomen grundades 1800fkr-1200fkr.
Grundaren av judendomen var Abraham och Mose som ledde slaveriet ur Egypten. Judendom, Kristendom och Islam har liknar varandra för att dom har samma bakgrund. Judarna tror bara på en gud. Judarna måste följa guds lag som står i skriften Thoran.
Grundaren av Kristendomen är Jesus. Det var han som talade om sig själv som Guds Son och pratade om det gamla testamentet och genom att dö och uppstå. Då grundade han kristendomen. Är man kristen så tror man enbart på en gud. Gud kan vara både en och tre samtidigt. Dessa tre aspekter kallas för Treenighet.
Denna symbol heter Aum. Ett ord som dom anväder när dom mediterar. En symbol som hinduismer har är att det målar en prick i pannan den kallas tilaka, bottu, bindiya, bindi eller kumkum. Pricken betyder de tredje ögat, de som ser mot gud.
Buddhismen har två symboler. Den första är Buddha. Den andra är en cirkel med en massa mönster som kallas för Dharma hjulet. De åtta ekrarna i hjulet står för den åttafaldiga vägen som varje buddist måste ta för att komma till Nirvana.
Kristendomens största symbol är korset eller krucifixet. Men även Jesus är en symbol för kristendomen. Korset är kristet för att Jesus hängdes på ett kors
Judendomen har davidsstjärnan, som är sexuddig. Stjärnan är sammansatt av två trianglar, och trianglarna symboliserar Juda och Benjamin, två av folkstammarna i landet Israel förr i tiden.
Islam använder en symbol med nymånen och Venus, morgonstjärnan. Denna symbol finns på flera arabiska länders flaggor. Det sägs att den är helig för att dom använde stjärnan och månen för att se vart dom var när dom var ute och vandrade i öknen.
Det finns tre stora religioner i världen som är sprungna från en och samma Gud. De har också samma grundare, Abraham. Dessa tre religionerna uppkom i samma område. Och en självklar likhet mellan dessa religionerna är att de är monoteister och därför tror de bara på en gud. En till likhet är att alla tre religionerna har en helig bok. Inom judendomen så är det Tanakh, inom kristendomen så är det biblen och inom islam så finns de heliga skrifterna samlade i koranen. Något som finns med i alla religionerna är fastan, inom Kristendomen är det inte så många som fastar längre men den viktigaste fastan idag är den som är precis innan påsk där man skall fasta i 40 dagar. Inom islam så är den viktigaste fastan Ramadan och inom judendomen så fastar man under ett dygn vid försoningsdagen.
Likheter mellan Hinduism och Buddhism
Det finns en hel del likheter mellan buddhismen och hinduismen. Båda religionerna har sitt ursprung i Indien.
Både hinduer och buddhister har tempel som dom går till för att be, fast båda har små altare med bilder på gud i sin egna bostad. Inom bda religionerna är det jätte viktigt att inte döda djur. Ordet karma finns hos båda religionerna, för en hindu betyder ordet gärning medan samma ord för en buddhist betyder konsekvens.

När det gäller heliga byggnader så går dem till tempel istället för kyrkor. Enligt hinduismen så behöver man inte gå till ett tempel för att be, man kan lika gärna be hemma. Men om dem ska gå till en helig plats så går dom till ett tempel.
Mecka är en av de heliga platserna inom Islam. Den är helig för att det var i staden Mecka som Muhammed växte upp. Medina är också en helg stad för att det var den första staden som muslimerna gjorde till ett muslimskt samhälle. Jerusalem har enväldigt sto roll i Islams historia. Efter Mecka och Medina räknas alltså Jerusalem som den viktigaste av Islams heliga städer.
En helig plats att gå till inom Kristendomen är kyrkan. Men inom Kristendomen så finns det ingen officiell helig plats. Korset på Heliga gravens kyrka i den kristna delen av Jerusalem är en helig plats. Enligt kristendomens heliga skrift, Bibeln, har kristendomen rötter i både judiskt och grekiskt.
Jerusalems tempel är väldigt heligt inom Judendomen. Det kallas även Guds hus. Västra muren även kallad Klagomuren är en helig plats för judarna där människor från hela världen reser dit. Enligt den judiska traditionen byggdes Västra muren av kung david och enligt Mishna låg Västra muren, av samtliga fyra väggar på Tempelberget, närmast det allra heligaste och judarna samlas för att be en bön vid muren där de uttrycker sin tacksamheten till Gud.
De heliga platserna ligger i Indien där Buddah växte upp. Det finns en helig byggnad som kallas Strupa. Det sägs att om en buddhist går ett varv runt strupan sägs det att hon/han får den helande kraften som byggnaden innehåller.
Full transcript