Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Proceset Izohorike

No description
by

florian beqiri

on 25 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Proceset Izohorike

Punim Seminarik
Lenda Fizike

Proceset Izohorike
(Ligji i Sharlit)
Procesi izohorik përshkruan lidhjen e ndërsjellët midis temperaturës dhe presionit të gazrave ideale kur vëllimi i gazit mbetet konstant. Sistemi është i izoluar, kjo do të thotë se masa dhe sasia e substancës janë shumë konstante
Një proces izohorik është një proces termodinamik ku vëllimi mbetet konstant. Kjo është ndoshta më e lehtë e variablave termodinamik të kontrollit, pasi ajo mund të merret duke e vendosur sistemin në një enë të mbyllur që nuk zgjeron
Që nga delta-U është ndryshimi në energji të brendshme dhe Q është transferimi i nxehtësisë në ose jashtë sistemit, ne shohim se e gjith nxehtësia ose vjen nga energjia e brendshme ose shkon në rritjen e energjisë së brendshme.
Procesi izohorik ndodh atëher kur gazit duke ia rritur temperaturën ia rrisim edhe shtypjen duke ruajtur vëllimin konstant
Një proces izohorik është një proces në të cilin vëllimi është mbajtur konstant (V = vazhdueshme), që do të thotë se Puna e bërë nga sistemi do të jetë zero. Ai vijon se, për sistemin e thjeshtë të dy dimensioneve, çdo energji për ngrohje që transferohet në sistemin e jashtëm do të absorbohet si energjia e brendshme
Eksperiment
Ligji i Sharlit
Ligji i Sharlit i ( njohur edhe si ligji i vëllimeve) është një ligj gaz eksperimental i cili përshkruan se si gazrat kanë tendencë për të zgjeruar kur të nxehen. Një deklaratë modern e ligjit të Sharlit është
Kur presioni në një mostër ose në një gaz të thatë është mbajtur konstant, temperatura Kelvin dhe vëllimi do të jenë të lidhura direkt.
Ky ligj përshkruan se si një gaz zgjeron me rritjen e temperaturës; anasjelltas, një rënie në temperaturë do të çojë në një rënie në vëllim. Për të krahasuar të njëjtën substancë nën dy grupe të ndryshme të kushteve, ligji mund të shkruhet si:
Full transcript